Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
15:33
Vestionline, Tanjug A

Tramp čestitao Crnogorcima: Ogroman napredak

"Crna Gora je za 11 godina nezavisnosti učinila ogroman napredak u izgradnji demokratskih institucija", ocenio je američki predsednik Donald Tramp u čestitki povodom Dana državnosti.

Reuters
Veliki napredak Crne Gore: Donald Tramp

Tramp je u čestitki upućenoj predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću naveo da SAD poštuju doprinos Crne Gore transatlanskim i regionalnim bezbednosnim inicijativama.

Iz celog sveta

Čestitke su Crnoj Gori uputili predsednici Italije, Serđo Matarela, Albanije Bujar Nišani, Slovačke Andrej Kiska, Poljske Andžej Duda, Egipta Abel fatah El-sisi, Jermenije Serž Sargsjan, Kralj Maroka Mohamed VI i Predsednica Švajcarske Konfederacije Doris Leuthard.

- U 11 godina od sticanja nezavisnosti Crna Gora je učinila ogroman napredak u izgradnji demokratskih institucija koje podržavaju vrednosti evroatlanske zajednice. Sjedinjene Države visoko poštuju doprinos Crne Gore transatlanskim i regionalnim bezbednosnim inicijativama, uključujući Avganistan, gde crnogorski vojnici nastavljaju da stoje rame uz rame sa američkim - navodi se u čestitki Trampa.

Američki predsednik je, kako se navodi, pozdravio kontinuitet crnogorskog partnerstva i doprinosa evropskoj bezbednosti, kao najnovije NATO saveznica.

- Ciljevi postizanja bezbednosti koje delimo, mir i sloboda, će formirati temelj za naše još snažnije partnerstvo u godinama koje dolaze - navodi se u čestitki Trampa.

Dan državnosti Crnoj Gori je čestitao i predsednik Kine Si Đinping, uz ocenu da se poslednjih godina odnosi između dve zemlje dobro razvijaju.

- Intenzivne su razmene na visokom nivou dve zemlje, solidno je političko poverenje, plodonosna je saradnja u različitim oblastima. Obraćam veliku pažnju na razvoj odnosa Narodne Republike Kine i Crne Gore. Želim da zajedno sa vama promovišem dalji svestrani razvoj prijateljskih i srdačnih odnosa dveju zemalja sa ciljem da bude od koristi oba naroda. Želim prosperitet i puno uspjeha Vašoj zemlji i blagostanje i zdravlje vašim narodima - navodi se u čestitki kineskog šefa države.

U čestitki generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), Antonia Gutereša, navodi se da "živimo vreme velikih obećanja, ali i duboke nesigurnosti".

- Započeo sam godinu upućivanjem širom sveta apela za mir. Sve za što se borimo kao ljudska porodica - dostojanstvo i pravda, napredak i prosperitet - zavisi od mira. Ove vrednosti su neizbrisivo zapisane u Povelju UN i one nas povezuju. Slaveći vašu zelju, takođe vidim kako u vremenu rastućih podela širom sveta obilje različitosti UN osnažuje naš zajednički rad i afirmiše našu zajedničku humanost. Dok slavite ovaj uzvišeni datum, računam na aktivno učešće vaše zemlje i doprinos izgradnji snažnijih UN, kao i u zajedničkim naporima da se obezbedi mir, razvoj i ljudska prava za sve - poručio je Gutereš.


POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online