Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.07.2017.
17:23
b92.net, Vestionline A

"Razmažena dečja politika, Zagreb je blokirao i Srbiju"

Arbitražna odluka o Piranskom zalivu zainteresovala je i medije nemačkog govornog područja, koji ne gledaju blagonaklono na sukob Zagreba i Ljubljane.

Reuters
Slovenija ušla u "igre bez granica" sa Hrvatskom

Austrijski dnevni list Der Štandard konstuje da je "svađa oko granice između Slovenije i Hrvatske razmažena dečja politika", dok nemački dnevnik Di Velt sa čuđenjem piše o "nepoznatom graničnom sporu usred EU".

- Moglo bi se nazvati kukavičlukom kada neko napušta igru nakon što je video da će izgubiti. Hrvatska je učinila nešto slično 2015. godine u graničnoj arbitraži sa Slovenijom. Pored pravnih pitanja, ključnu ulogu u svemu igrala je povređena "čast", jer je Slovenija 2008. stavila veto na pregovore Hrvatske o pristupanju EU, piše Der Štandard i dodaje da je spor dve zemlje "nabijen nacionalizmom" - prenosi Index.hr. 

Austrijski list smatra i da istupanje Hrvatske iz arbitraže pokazuje "visoko problematičan odnos prema pravnoj državi", kao i da se ponaša prema logici "priznajemo presude samo kada nam odgovaraju". 

Kako se navodi, takav "politički stav Zagreba mogao bi imati posledice i na odnose s drugim susednim državama", jer bi Hrvatska mogla da uloži veto na pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj unijii i podseća da je Hrvatska već uložila kratkotrajni veto protiv Srbije. 

Nemački konzervativni dnevnik Di Velt piše da je međunarodna arbitraža u Hagu "zapravo trebala da okonča jedan konflikt", ali donesenom odlukom "situacija je eskalirala". 

List podseća da se Hrvatska i Slovenija "više od 25 godina svađaju oko granica" i predviđa da će nakon presude doći do novih incidenata u Piranskom zalivu, što se već i dogodilo. 

Di Velt napominje da su mnoge zemlje razočarane sporošću pristupnog procesa, da u regiji "ordiniraju Putin i Erdogan", kao i da hrvatsko-slovenački granični spor pozicioniraju u šire geopolitičke odnose, konstatujući da je potrebna samo jedna iskra "da situacija plane". 

List zaključuje i da je granični spor "idealna tema za nacionaliste", kao i da bi Slovenija mogla koristiti granične kontrole kao sredstvo pritiska na Hrvatsku i stvoriti kilometarske kolone na graničnim prelazima u špicu turističke sezone.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online