Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.06.2017.
00:08
B. Simonović - Vesti A

Rat i mir kapetana Amira Reka (16): Prva ljubav zaborava nema

Osjećao sam ja, dakle, od početka da se mnogima, ne samo u Goraždu, nego i u samom državnom vrhu u Sarajevu, ne dopada moje postupanje i komandovanje, to što koliko god mogu i gdje god se pitam branim i ne dam da se čine zločini nad nedužnima - nastavlja svoju ispovest kapetan Amir Reko.

B. Simonović
Amir Reko

Sve to je bilo još više izraženo i nakon tih događaja na Bučju, i iz dana u dan sam uviđao da se oko mene steže neka mreža u kojoj mi postaje tijesno. Jednostavno, sve više sam uviđao da to nije moj rat i da ja tu s mojim nazorima i shvatanjima nemam šta da tražim. Pomišljao sam, ponavljam, a to će se mnogo godina kasnije pokazati tačnim, da bi me s leđa, iz mraka, moglo stići i neko zalutalo zrno, i odlučio sam da se po bilo koju cijenu sklonim iz tog pakla.

Beg iz pakla

Poslije te akcije u Bučju, ja sam izdržao još oko dva mjeseca, a onda sam, pod izgovorom da hoću da posjetim porodicu u Bitolju, izašao iz Goražda, prebacio se u Makedoniju, uzeo ženu i ćerkicu i odatle avionom pravo u Dansku, gdje sam ostao da živim i radim i odakle se u Bosnu nijesam vraćao punih 17 godina.

Za jedne heroj, za druge izdajnik

Znam ja da i danas u Bosni ima mnogo onih koji smatraju da sam ja tada bio kukavica i da je moj postupak u selu Bučju bio izdaja, ali me to ne brine jer to su oni koji ne znaju ili neće da znaju, koji nikad u pravom smislu nijesu ni osjetili i shvatili šta je rat. Mene hrabre i još više utvrđuju u uvjerenju da sam postupio ispravno, kao čovjek, ogromna većina onih koji su kao i ja rat doživjeli kao najveće zlo koje čovjeka u životu može snaći, da ne postoji ništa čime se može pravdati jedna kap prolivene nevine krvi.

Starija ćerka Amra je tamo završila medicinu i već radi u Kopenhagenu kao ljekar specijalista, a njenim stopama ide i mlađa Alisa, koja se rodila u Danskoj. Nijesmo, nažalost, sada u dobrim odnosima, jer su moje ćerke ljute na mene, pošto sam se u međuvremenu razveo sa njihovom majkom. Ne znam jesam li pogriješio, ne znam kako će ko to tumačiti, ali ja nijesam mogao da budem licemjer, da lažem i sebe i druge - poslušao sam srce i postupio tako kako sam postupio. Može me ko zbog toga i osuđivati, ali ja se ne kajem i uvjeren sam da će me mnogi, oni koji znaju šta je ljubav, razumjeti i shvatiti.

Kad sam ja upisao vojnu akademiju i spremao se da krenem u Beograd, ovdje u Foči sam upoznao jednu curu. Zvala se Azra, rodom od Ćosibegovića iz Čajniča. Bila je to moja prva i velika ljubav, kakvu čovjek valjda samo jednom u životu doživi. Možda je to, ili se meni tako čini, još izraženije i naglašenije kod čovjeka sa sela. Ja pored nje jednostavno nijesam vidio nikoga, nije za mene postojala nijedna druga djevojka. Otišao sam u Beograd, svakodnevno sam joj pisao, pisala i ona meni...

Tako jedno pola godine. Onda ja dođem u Foču kad sam dobio neki dopust, a Azre tu više nema - sticajem nekakvih, sada više nevažnih okolnosti, ona se udala i otišla u Sarajevo. Bio je to za mene pravi šok i sve to sam veoma teško preživljavao...

Pozdrav umesto batina

Jednom, tri godine posle Azrinog venčanja, Amir Reko, prema sopstvenom priznanju, umalo nije napravio "jednu veliku glupost".

- Naime, nakon dvije godine akademije u Beogradu, mi pješadinci smo nastavili u Sarajevu. Saznam ja tu nekako ko je Azrin muž i gdje radi - bio trgovac, radio u jednoj prodavnici - i ja ti jednog dana dignem tridesetak mojih drugara sa akademije i dođemo ispred te trgovine. Hoću ja da prebijem tog čovjeka što mi je preoteo Azru. Njima kažem da me sačekaju ispred prodavnice, a ja uđem. Znao taj čovjek za mene, poznaje me, i kad me vidje, nasmija se. Nasmijah se i ja i tog trena me prođe bijes i želja da ga prebijem, pružim mu ruku, pozdravismo se i na tome se svrši...

Azru, ipak, nikad nijesam prebolio i zaboravio, ni kasnije kad sam sreo moju suprugu, Fočanku Nuru, i kad sam se oženio i djecu dobio, Azra mi je bila u mislima i dovoljno je bilo da neko samo spomene to ime pa da meni sijevne u grudima kao da me nož ubode i da se sve vrati i iz temelja me potrese.

Tako sve do 2008. godine. Došao ja iz Danske i u Sarajevu svratim kod jednog mog prijatelja. Tu bila njegova majka i još jedna stara žena. Mi tu popili kafu, posjedjeli kratko i nas dvojica izađemo u grad, u kafanu. U jednom trenutku on mene pita:

- Znaš li, Amire, ko je ona stara žena što je bila u stanu sa mojom majkom?
- Nemam pojma.
- E, to ti je majka tvoje bivše cure.
- Koje, bre, moje bivše cure?
- Azre, iz Čajniča!
Mene kao da je grom udario, samo što se nijesam srušio sa stolice - kako pjesma veli: prva ljubav zaborava nema...

Hoću da je vidim!

On mi tu onda ispričao da je Azra u Sarajevu, da joj je muž poginuo 1993. godine, da ima ćerku i sina i da je sve vrijeme rata sa njima izdržala u Sarajevu... Hoću ja da vidim Azru! Vidjeh ja Azru poslije 25 godina, vratih se u Dansku, razvedoh se, ostavih ženu i ćerke i oženih se sa Azrom!

SUTRA: Rat i mir kapetana Amira Reka (17): Dosta je bilo mržnje i deoba

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online