Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.06.2017.
00:58
Đ. Barović - Vesti A

Srbima je dosta mešetarenja

Dušan Bjelajac novi je zamenik župana Sisačko-moslovačke županije iz redova srpske zajednice. On je za portal Banija ocenio da će mu jedan od prvih prioriteta u radu biti vraćanje dostojanstva srpskom narodu zato što su, kako tvrdi, mnogi izgradili bogatstvo na muci nesrećnog naroda.

Facebook/Dušan Bjelajac
U koštac sa problemima: Dušan Bjelajac

U razgovoru za "Vesti" Bjelajac pojašnjava šta je time mislio, ali i kako se danas živi na području Banije i Korduna.

- Mislio sam, pre svega, na činjenicu da su mnogi na nesreći naroda došli do značajnih materijalnih prihoda, jer Hrvatskoj je uvek bilo u interesu da pod kontrolom ima predstavnike Srba i u tome nisu štedeli. Zbog toga je i u Hrvatskoj dobro svima osim Srbima.

Tu mislite samo na SDSS ili na još neke?
- SDSS je na određen način u praznom političkom prostoru na području naših Srba u Hrvatskoj stvorio jednu vrstu političkog monopola. Sve te godine, činjenica je, nije rešavao probleme zajednice na čiju se zaštitu pozivao. Na tim problemima i tuđoj muci oni su izgradili svoj svet, dobrih materijalnih prihoda i drugih sinakura na kojima hrvatske vlasti nikada kada su u pitanju Pupovac i kompanija nisu štedele. Jasno je i zašto.

Jesu li i jedini?
- Mislim i na razna udruženja i samozvane predstavnike izbegličke populacije čiji jedini smisao delovanja je bilo preusmeravanje novca i druge pomoći namenjene izbeglicama u vlastite džepove. I za ove izbore slali su svoje emisare i činili sve kako bi sačuvali stvorenu i godinama održavanu spregu sa nekim svojim nazovi saveznicima koji su organizovani po istom principu i na našem prostoru.

Koliko Srba je na Baniji i Kordunu za ove izbore glasalo manje?
- Izlaznost je bila podjednaka kao i na prošlim izborima. Zasluga za to je i u promeni političkog modela delovanja. U srpskoj zajednici su se pojavile nove političke snage, a tu mislim i na DSS, i uveren sam da će u vrlo skoro vreme sa političke scene Hrvatske potpuno ukloniti anahroni i politički prljavi SDSS.

Imate li podatak koliko se Srba vratilo svojim domovima?
- Vratio se dovoljan broj da se može organizovati srpska zajednica, ali to je ipak nedovoljan broj za rešavanje konkretnih problema koje sve nas muče. Ne vraćaju se mladi, obrazovani, stručni ljudi. Mladost nam je ostala po Srbiji i Bosni, rasula se po celom svetu.

Potrebna pomoć Beograda

Koliko Srbija pomaže, a koliko odmaže Srbima u Krajini?
- Srbija pomaže dosta, rekao bih, u okviru svojih mogućnosti. Izostaje pomoć na ekonomskom planu, a ona je možda i najpotrebnija. Bilo bi dobro kada bi se pojavile investicije i investitori iz Srbije.
 

O porezu na srušene kuće

Da li se Srbi sa Banije i Korduna već suočavaju sa porezom zbog domova koji nisu obnovljeni?
- Nisu mi poznati takvi slučajevi. Zakone treba znati čitati i pravilno tumačiti i na njih treba blagovremeno reagovati, što u ovom slučaju nije učinjeno. Ukoliko dođe do takvih situacija i kod nas, prvo ćemo utvrditi koliko su te odluke u skladu sa zakonskom i ustavnom praksom Hrvatske.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online