Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.06.2017.
20:27
Vestionline, sputniknews.com A

Bivši šef CIA opet o granicama na Balkanu: "Ove nisu održive"

Bivši američki obaveštajac Stiven Mejer rekao je za "Sputnjik" da nema ničeg svetog u granicama i da se zbog toga zalaže za prekrajanje granica na Balkanu.

youtube.com/WonderWhy
Na Balkanu su već menjane granice, ove nisu održive

Istakao je i da je do zaključka da granice nisu održive došao još kad je devedesetih godina radio u regionu kao zamenik šefa CIA za Balkan.

- To je bilo mišljenje mnogo ljudi u američkoj vladi tokom Klintonove administracije koji su radili u ovom regionu, a zabrinuli smo se u vreme Dejtonskog sporazuma i manje-više nametnutih rešenja koja je Zapad imao za region - tvrdi Mejer. 

Dvaput je bio u Dejtonu povodom konkretnih pitanja o kojima je Ričard Holbruk, sada već pokojni arhitekta tih sporazuma, želeo da razgovara. 

- Nismo uspeli da ubedimo predsednika Klintona niti Holbruka da to nije dobra ideja. Zapravo, Holbruk se veoma naljutio na nas što sugerišemo da to nije najbolji način da se ide napred. On je toliko želeo da postigne rešenje i da ga postigne brzo. Verujem da se dobar deo Dejtona ticao toga da se okonča krvoproliće u Bosni. A Milošević je želeo da udovolji Sjedinjenim Državama i govorio je u ime bosanskih Srba. Holbruk je bio veoma odlučan u vezi sa rešenjima i uverio je administraciju da je to pravi put - dodaje Mejer. 

On je istakao i da je svestan da BiH nije održiva na duži rok, kao i da ona postoji na papiru, ali je zapravo fikcija. 

- Moć nije u Sarajevu nego na drugim mestima - u etničkim zajednicama, u američkoj ambasadi u Sarajevu, barem kad je reč o Federaciji. Naravno, imaju veliki problem sa Dodikom. Uveli su mu sankcije. To je vrlo jadno i smešno - ističe Mejer. 

Dodaje i da može da bude opasno menjanje granica, ali i da zavisi od toga kako bi se izvelo. 

- Mi smo već ovde prekrojili granice. Uzmite Crnu Goru. Tamo je glasanje bilo vrlo tesno. Veliki deo sveta je priznao Kosovo, ne svi. Ni pet zemalja EU nije to učinilo. Ali to je takođe prekrajanje granice. I kao što sam rekao, Bosna zapravo ne funkcioniše baš dobro, a te granice su u suštini izmenjene. Mislim da to treba učiniti na miran način, da mora postojati neka vrsta kreativnog liderstva na Balkanu. Nema ničeg svetog u granicama. Posle okončanja Hladnog rata mnoge granice su se promenile. Granice Sovjetskog Saveza su se promenile. Čehoslovačka je promenila granice. I Nemačka je promenila granice. Svakako je moguće - kaže Mejer. 

Ponovio je i da je "koliko juče" Tomislav Nikolić bio blizu da kaže da Republika Srpska treba da bude deo Srbije. 

- Mislim da je takođe prisutan strah. Vučić ne želi da uvredi Brisel, ne želi da uvredi Vašington. Vučić je toliko rešen da Srbija postane deo EU da ne bi učinio ništa što bi to poremetilo. A ako pogledate ankete u Republici Srpskoj i u ovoj zemlji, postoji podrška za takvu vrstu ujedinjenja. Da, i za neku vrstu promene granica. Rama ima veoma dobar način da razbesni Srbe. Ne znam da li stvarno misli to o "velikoj Albaniji" ili samo priča o tome da bi razljutio srpske lidere. U svakom slučaju, mislim da Srbi preteruju u reakcijama, pecaju se na udicu. Srbija je svakako dovoljno jaka da se odbrani od ujedinjene Albanije - rekao je, između ostalog, Mejer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online