Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.06.2017.
03:12
B. Simonović - Vesti A

Rat i mir kapetana Amira Reka (3): Život bio u Draganovim rukama

Kad je neizvjesnost dostigla kulminaciju, kad sam saznao da su srpske snage zaposjele i Višegrad i da su Muslimani satjerani u Goražde, ja sam odlučio da napustim Jugoslovensku narodnu armiju i krenem u svoj kraj, da se nekako prebacim u Goražde i priključim porodici, pa kako njima neka bude i meni. Prosto rečeno, odlučio sam da dezertiram iz JNA.

B. Simonović
Amir Reko

Tako ti ja iz Bitolja zapucam kolima pravo u Niš kod mog prijatelja Srbina, Dragana Simića, poručnika, drugara sa kojim sam drugovao još od Pljevalja pa smo odatle prekomandovani, ja u Bitolj a on u Kičevo. On će iz Kičeva poslije dobiti prekomandu u Zaječar, a odatle je upućen na ratište, u Hrvatsku, gdje je dobio i orden za hrabrost - sve to sam ja već znao.

Sve se nekud razbježalo

Svejedno, ja nijesam mogao da odem tek tako, kurvinski i krijući, da mu se ne javim - htio sam da se ljudski pozdravimo i rastanemo kao prijatelji, ali i da ga pitam, da čujem njegov savjet šta mi valja činiti. Banem kod njega u stan, imao je stan u Nišu. Dočeka me on bratski. Kažem mu šta sam naumio: da je stanje takvo da više jednostavno ne mogu da podnesem sve to, da bih htio nekako da se domognem Goražda jer mi je tamo sva familija. On mi kaže: slušaj, ja ću ti pomoći, živ te neću pustiti i ostaviti na cjedilu na teritoriji na kojoj je naša vojska, a poslije neka ti je Bog u pomoć.

Krenemo ti mi tako iz Niša preko Zaječara, u civilu, putujemo mojim civilnim autom. Dragan vozi, ima vojnu legitimaciju i na kontrolnim punktovima mene gotovo niko ništa i ne pita čim vide Draganovu legitimaciju. Na svakom koraku se osjeća užas rata i sve više što smo Bosni bliže. Dopeljamo se nekako do Pljevalja. Ja računam da ću tu naći neke momke Muslimane koje sam znao odranije, dok sam tu službovao i da će mi oni pomoći dalje da se preko Čajniča nekako ubacim na teritoriju Goražđa.

Jeste đavola, sve se to nekud razbježalo, nema živa uva i ja šta ću, kud ću, ponovo Draganu na vrat. Odlučimo da idemo do Šula s namjerom da se tu na tom "divljem" prelazu nekako ubacim na teritoriju koju kontrolišu Muslimani. Računamo i na Draganovog tasta - Dragan je oženjen iz Pljevalja - koji je tada bio i nešto se pitao na tom punktu na Šulama. Svejedno, propade nam i taj plan, Draganov tast ne smije da me pusti jer je, veli, preveliki rizik i za mene, ali i za njega.

Vratimo se odatle ponovo u Pljevlja i produžimo put Priboja. Tu nas opet sretaju ti punktovi i vojska, Bijeli orlovi sa automatskim oružjem, ali ipak stigosmo bez većih poteškoća. Možda i zato što mene i ne legitimišu kad vide Draganovu oficirsku knjižicu, vjerovatno im nije bilo ni na kraj pameti da on vozi Muslimana, pa još oficira.

Šta ćete, majku vam vašu?!

Sjutradan preko Međeđe opet krećemo put Ustiprače. Okolo vidimo spaljene kuće i znaci rata su sve izraženiji i ozbiljniji, a i mi se sve teže i sporije probijamo i prolazimo kontrole. Na sto jada ipak stigosmo u Ustipraču gdje me od Goražda, odnosno muslimanske teritorije, dijeli još samo most, ali tu ne pomaže ni Dragan - ne daju mi preko mosta, moramo po dozvolu u glavnu komandu u Mesiće.

Tamo nema tog komandanta, ne možemo ništa da završimo. Primiče se mrak, moramo natrag, ponovo u Priboj, pa da sjutradan vidimo šta ćemo i kako ćemo.

Na limskom mostu eto opet Bijelih orlova. Ne prilaze Draganu nego s moje strane uperili puške i jedan onako drsko pita kako se zovem. Ja se trudim da ostanem miran i pribran i kažem mu da sam Musliman, ako ga to zanima.

- Ma, ne pitam te to, no kako se zoveš - iskolači on oči i podiže cijev.

U tome Dragan izletje iz kola i ispriječi se ispred njih:

- Šta ćete, majku vam vašu?! - breknu i opsova, iako nije u džepu imao ni britvu. - Dok smo mi krvarili na Vukovaru vi ste plandovali pored žena i sad ste došli da se ovde nad nama junačite, sram vas i stid bilo...!

Grmi i psuje Dragan, ne bira riječi, a ja strepim i samo čekam kad će grunuti rafal i pokositi ga. Očigledno su njegove riječi i ta hrabrost njih toliko šokirali i zbunili da im za tren klonuše puške i gotovo ispadoše iz ruku. Pustiše nas bez i jedne riječi više...

Strah

A kakvo je to suludo i neizvjesno vrijeme bilo, najbolje sam shvatio kad smo te noći došli u Priboj. Dragan mi veli da idem i prenoćim u hotelu, a on će kod ujaka njegove žene Vesne - neće i mene da vodi tamo u strahu da bih i tamo mogao doživjeti neku nepriliku sličnu onoj na mostu.

Glasovi sve crnji od crnjeg

Ja jednostavno nijesam znao ni kud ću ni šta ću, niti me ko zvao nekud da idem, niti sam, opet, ja imao volje i želje da nekud krenem - živio sam u nekoj potajnoj nadi da će se možda sve to ipak nekako smiriti i normalizovati, priča Amir Reko kako je kao oficir JNA, doživljavao to što se u Jugoslaviji događalo početkom devedesetih godina prošlog veka.

Nažalost, nije bilo tako. Iz dana u dan su stizali glasovi sve crnji od crnjeg. Počeli su sukobi i u istočnoj Bosni. Došlo je do razdora na nacionalnoj osnovi. Saznao sam da je došlo do sukoba i u mojoj Foči, da su svu vlast preuzeli Srbi, da Muslimani bježe. Nijesam znao ništa šta je sa mojom porodicom, sa roditeljima, bratom, rođacima. Ja sam, inače, tada već bio i oženjen i imao ćerkicu pa je i to bila velika muka, šta ću s njima.

SUTRA - Rat i mir kapetana Amira Reka (4): "Hoćeš li da ga ubiješ ti ili ja?"

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online