Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.05.2017.
20:38
Vestionline, Sputniknews.com A

U Makedoniji potpuno bezvlašće - pukao i lokal!

Makedonija, koja je danas ostala i bez lokalnih vlasti, funkcionisaće na dva koloseka. S jedne strane će to činiti parlamentarna većina, koliko god to bilo nelegalno, s druge VMRO-DPMNE, koji će težište akcije prebaciti na pravni teren.

Reuters
Sobranje Makedonije 

Politička kriza u državi koja je pet meseci posle parlamentarnih izbora i dalje bez nove vlade, a sa predsednikom Sobranja o čijoj će legalnosti odlučivati Ustavni sud, dodatno je produbljena činjenicom da je od ponedeljka ostala i bez lokalnih valsti širom zemlje. 

Komplikovanu situaciju dodatno potpiruju i najnovije medijske šepekulacije. Tako je portal "24 TV“ preneo da je lider SDSM-a Zoran Zaev, koji je došao do poslaničke većine pristavši na "tiransku platformu“ albanskih partija, navodno poslao garancije predsedniku države Đorđu Ivanovu da će se nova vlada zalagati za jedinstvenu Makedoniju i da će mu koliko sutra Ivanov odgovoriti.

Portal "Fri pres“, pride precizira da je Ivanov već odlučio da mandat dodeli Zaevu u predviđenom roku, pa će nova vlada najverovatnije biti formirana 1. juna. S druge strane, iz kabineta Ivanova su te tvrdnje za "Dnevnik“ demantovali, rečeno je "Sputnjiku" u tom listu.

To što je Makedonija ostala bez lokalne samouprave znači da u Skoplju i ostalim gradovima, građani neće moći da računaju na usluge koje dobijaju od lokalne samouprave, poput zbrinjavanja dece u vrtićima, javnog prevoza, realizacije infrastrukturnih projekata, isplate zarada u lokalnim institucijama…

Osporavani predsednik skupštine Taljat Džaferi održao konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, bez VMRO-DPMNE, sa kojima je dogovorio da lokalni izbori budu održani u prvoj polovini oktobra. Do tada bi mandat trebalo da bude produžen postojećoj lokalnoj vlasti. Do tada bi ravnu snagu, predsednik Sobranja, čija legalnost se osporava, treba da raspiše lokalne izbore, a Sobranje da izmeni. 

Prema slovu zakona, lokalni izbori trebalo je da budu održani u prvoj polovini maja, ali nije bilo predsednika skupštine da ih raspiše. Izbor Džaferija je, u međuvremenu, najjača makedonska partija u parlamentu VMRO-DPMNE ocenila kao neustavan, nezakonit i suprotan poslovniku o radu Sobranja. O tome će odlučivati Ustavni sud.

Komentarišući najnoviju političku komplikaciju u komšiluku, politički analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski za "Sputnjik" kaže da će se, kako stvari sada stoje, u Makedoniji ići na dva koloseka.

Predsednik Makedonije na potezu

- Očekujem da će Sobranje raditi sa novom parlamentarnom većinom, a s druge strane, VMRO će bojkotovati rad Sobranja. Sada je pitanje šta će rešiti predsednik države Đorđe Ivanov u odnosu na davanje mandata za sastav vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu. Do petka ističe taj rok u kome on mora da se izjasni - podseća Đorđevski.

On procenjuje da Ivanov neće dati mandat Zaevu koji je, po oceni predsednika države, pristajanjem na "tiransku platformu“ albanskih partija krenuo u neustavnu federalizaciju države. Ako Ivanov to učini, došao bi, napominje Đorđevski, u konflikt i sa svojom partijom, koja ga je predložila za predsednika države.

Parlamentarna većina je već ranije najavila da će u slučaju da Ivanov u zakonskom roku ne da mandat za sastav vlade Zaevu, ona biti formirana u Sobranju, iako to nije predviđeno makedonskim zakonima i Ustavom.

- Ali kad se već desio izbor samog predsednika Sobranja na takav način, neće biti nikakvo iznenađenje da se tako konstituiše i vlada i da funkcioniše kao da je sve bilo zakonski - ističe Đorđevski.

Očigledno je da će zahvaljujući parlamentarnoj većini biti sazvana sednica Sobranja, utvrđen datum lokalnih izbora, produžen mandat lokalnih gradonačelnika, jer je to sada, kaže on, najurgentnija stvar. S druge strane, VMRO je sa današnjim neprisustvovanjem parlamentarnoj koordinaciji poslao jasnu poruku da oni ne priznaju legitimitet Taljata Džaferija i da sigurno neće učestvovati u radu Sobranja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online