Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.05.2017.
09:22
Vijesti A

A da Crna Gora ukine sve izbore zbog Rusije?!

Tvrdnjama da bi Rusija mogla da utiče na vanredne izbore, Demokratska partija socijalista (DPS) nastavlja sa zastrašivanjem građana i pokušava da zaustavi pad rejtinga kod birača, smatraju u opoziciji u Crnoj Gori. Premijer Duško Marković izjavio je za "Glas Amerike" da zahtev opozicije za vanrednim izborima ne može biti prihvaćen iz političkih razloga, odnosno da bi se tako otvorio novi teren za destrukciju iz Rusije.

Facebook/Demokratska partija socijalista Crne Gore
Kad ne ide kako treba, uvek je neko drugi kriv: Milo Đukanović na skupu u Herceg Novom

Član predsedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković smatra da Markovićeve tvrdnje znače da treba ukinuti izbore dok god bude Rusije ili dok DPS ne raskine koalicioni sporazum sa partijom Vladimira Putina. On je rekao da su novi izbori, uprkos Markovićevim izjavama, neminovnost.

- Uveren sam da je i Marković o tome obavešten. Vlada nema odgovore na duboku političku, ekonomsku i socijalnu krizu, naprotiv, samo je produbljuje. Umesto naplate stotina miliona evra poreskog duga i uzimanja od najbogatijih, svaki potez Vlade je udar na najsiromašnije slojeve stanovništva. Imamo zabrinjavajući rast nezaposlenosti i mnoštvo privatizacionih afera. Izbori su jedini način rešavanja duboke sistemske krize - tvrdi Zeković.

Opozicija bojkotuje Parlament od oktobarskih izbora, zahtevajući da se parlamentarni izbori ponove najkasnije do 2018. godine. Čelnici DPS-a su u nekoliko navrata poručili da parlamentarni izbori neće biti ponovljeni, dok je Marković i juče pozvao opozicione predstavnike da uđu u Parlament, a nakon toga i u Vladu.

DPS gubi kompas

Opozicione partije su ranije odbijale takve pozive, zahtevajući da se izbori održe najkasnije uporedo sa predsedničkim. Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović tvrdi da je Marković nakon pobede opozicije u Herceg Novom "izgubio kompas" i da se "plaši naroda a ne Rusa".

- Poraz u Budvi, Kotoru i Novom upalio je lampicu za uzbunu DPS-a, koji će u narednom periodu bežati od izbora kao đavo od krsta. Kao i u svakoj drugoj bežaniji, DPS će tražiti one za koje bi se uhvatili kao davljenik za slamku. Prvobitno je to bio Milošević, pa Tuđman, pa Koštunica, pa Tadić i tako su došli do Rusa. I umesto da kažu da neće biti izbora, jer se plaše naroda, po već oprobanoj matrici, istakoše da nema izbora jer se plaše Rusa - tvrdi Bogdanović, navodeći da je "gubitnička poruka" Markovića i Mila Đukanovića, koju ponavljaju gotovo tri decenije, izgubila svaku vrednost.

- Imamo kondicije, znanja, upornosti i snage da izdržimo sve udare i taktike Đukanovićeve gubitničke ekipe i da ih dovedemo tamo gde je odavno trebalo da budu: na smetlištu političke istorije. Zato, nema prekida bojkota Parlamenta, jer ih jedinstvo opozicije i naša odlučna borba bole kao porazi koji će se narednom periodu ređati u čitavoj Crnoj Gori - kazao je Bogdanović.

Zeković je podsetio da je Đukanović tvrdio i da bi prelazna Vlada bila "istorijski i globalni fenomen", a da je na nju kasnije morao da pristane, da bi je na kraju afirmisao.

- Očigledno opet moramo da čekamo da DPS pređe put od oštrog protivljenja do afirmisanja onoga protiv čega su bili - kazao je Zeković.

Rudović: DPS dovoljan za destrukciju

Potpredsednik pokreta URA Neđeljko Rudović kazao je da, iako je teško ne uočiti da sa nekih stranih adresa ima pokušaja uplitanja u unutrašnje stvari Crne Gore, tvrdnje Markovića još teže mogu naći uporište u zdravom razumu.

- Ako pretpostavimo da će se mešati Rusija, ona će se svakako umešati, jer nas iduće godine čekaju predsednički izbori. Zašto onda ne bismo održali i nove parlamentarne izbore zajedno sa predsedničkim. Ili Marković misli da će Rusi intervenisati samo kada su parlamentarni izbori na dnevnom redu? Smešna je to argumentacija - rekao je Rudović za "Vijesti".

On je naveo da su Crnoj Gori potrebni dijalog, zrelost političkih partija i pobeda razuma nad destrukcijom.

- Sa takvom vlašću, odnosno ovakvim uzurpatorima vlasti, Crnoj Gori ne treba Rusija da proizvede destrukciju. Za to je dovoljan ovakav DPS - rekao je Rudović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online