Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.05.2017.
12:44
Vestionline, cdm.me, b92.net A

Rusi "udaraju" ali dolaze i na plaže NATO-a

Ruske vlasti, koji su obećale da će "uzvratiti" Crnoj Gori u slučaju njenog ulaska u NATO, jak udarac su zamislili na ključni sektor crnogorske - turizam.

pixabay.com
Stručnjaci za turizam tvrde da nema razloga za dramatizaciju

U ruskim medijima u poslednjih nekoliko sedmica objavljene su brojne negativne reportaže o situaciji u Crnoj Gori, piše "Radio Slobodna Evropa".

U tim izveštajima se, između ostalog, tvrdi kako su ugroženi život, prava i zdravlje ruskih građana koji putuju kao turisti ili borave u Crnoj Gori. Ta medijska kampanja se dopunjava promocijom turističkih ponuda na Krimu i u Sočiju. 

Međutim, sami Crnogorci veruju da će takvi izveštaji zapravo imati suprotan efekat. 

Turizam donosi oko 20 odsto BDP-a Crne Gore. Prihodi od turizma u 2016. godini procenjuju se u Crnoj Gori na 850 miliona evra. Među stranim gostima ruski turisti su najbrojniji – 27 odsto. Pored toga, Rusi poseduju oko 30 odsto stranih kompanija u Crnoj Gori. 

Izgleda da rusko Ministarstvo inostranih poslova nastoji da promeni te statistike, jer u poslednje vreme je došlo do zvaničnih izjava o navodnoj “anti-ruskoj histeriji” u Crnoj Gori, te “nepovoljnoj situaciji” za turiste i biznis. O pretnjama za ruske građane na Balkanu se nije čulo, čini se, od vremena sukoba 90-ih. Ipak, prepucavanje Moskve sa crnogorskom političkom elitom sve više liči na hibridni rat. 

Novi talas emocija poklapa sa završetkom integracije Crne Gore u NATO i okončanjem istrage u vezi “pokušaja terorističkog napada” na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori prošlog oktobra. 

Tužilaštvo u Crnoj Gori sumnja kako iza pokušaja destabilizacije na dan izbora stoje ruske državne strukture i tajne službe, mada ruski zvaničnici su u više navrata demantovali povezanost Rusije sa bilo kakvim nezakonitim aktivnostima. 

Kampanja protiv Crne Gore u ruskom informativnom prostoru, u stvari, traje od kraja 2015. godine, kada je Crna Gora dobila poziv za pristupanje NATO-u. 

Što se tiče najnovijih poteza, ruske vlasti su zabranile uvoz crnogorskog vina i nastoje da ograniče ruski turizam, odnosno da skrenu pažnju ruskih turista na ponude za odmor na Krimu i u Sočiju. 

Međutim, stručnjaci u oblasti turizma u Crnoj Gori, naprotiv, smatraju da nema razloga za bilo kakvu dramatizaciju. 

Štaviše, negativna kampanja u medijima može samo povećati interes. Kad bi ruske vlasti obustavile čarter letove, to bi zaista bio težak udarac. Ali, kako smatraju u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore, to neće dogoditi. 

- Mi ne smatramo da će medijska kampanija protiv dolaska ruskih turista u Crnu Goru imati ikakvog efekta na turističku sezonu. Netačne navode nisu uspeli da diskredituju našu destinaciju. Štaviše, to je nama postala promocija s obzirom da su sami Rusi reagovali na tu kampanju time što na društvenim mrežama objavljuju fotografije Crne Gore i svoje utiske - kaže za "RSE" portparolka Nacionalne turističke organizacije Nina Vukčević. 

Pretprodaja aranžmana potvrđuje da je interesovanje ruskih turista znatno povećano u odnosu na prethodnu godinu, dodala je Vukčević. 

Pored toga, prema najavama ruskih turoperatora, broj letova iz Moskve, Sankt Peterburga, Samare, Ekaterinburga i drugih ruskih gradova će biti veći za oko 30 odsto. 

- Crnu Goru je prethodne godine posetilo oko 317.000 turista iz Rusije, koji su ostvarili 2,8 miliona noćenja, što je takođe bio porast u odnosu na 2015. godinu. Ruski turisti su veoma zadovoljni našom ponudom i osećaju se bezbedno u našoj zemlji. Oni nam se stalno vraćaju, čemu doprinosi dobra avio povezanost, korišćenje evra, te činjenica da njim nije potrebna viza za boravak do tri meseca - pojašnjava Nina Vukčević. 

Odluku o produženju bezviznog boravka do 90 dana u ruskom Ministarstvu inostranih poslova nazivaju “trikom” koji ne može pokriti negativan odnos prema Rusiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online