Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.04.2017.
12:02
Vestionline, Pobjeda.cg A

"Članstvo u NATO je bolja pozicija, a ne protiv Rusije"

Crnogorski premijer Duško Marković ocenio je da će, nakon učlanjenja u NATO, Crna Gora izgraditi povoljniju međunarodnu poziciju.

pixabay.com
Članstvom postaje vaćan faktor na međunarodnoj sceni: Podgorica

Predsednik crnogorske vlade smatra da je članstvo Crne Gore u NATO dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, prenela je RTCG.

- Jednako tako i bezbednosti građana i konačno preduslov za stabilan ekonomski napredak, koji će biti ojačan članstvom u EU koje očekujemo u narednim godinama. Verujemo da je to nacionalni interes i odgovor na pitanje kakav strateški pravac zemlja treba da zauzme da bi generacije koje dolaze živele bolje - rekao je Marković u intervjuu "Pobjedi". 

- Članstvom u NATO mi smo dali jasan odgovor na pitanje kakvu budućnost biramo za nas i generacije koje dolaze. Tim činom Crna Gora postaje sve važniji faktor na međunarodnoj sceni i država koja će, prvi put u svojoj istoriji, biti za stolom gde se odlučuje, a ne samo ona koja će ispunjavati obaveze i zadatke - rekao je Marković. 

On smatra da je učlanjenje u NATO istorijski događaj za Crnu Goru. 

- Mnoge generacije naših predaka su podnele strašne žrtve u odbrani civilizacijskih tekovina u dva svetska rata u prošlom veku, ali je isto tako evidentno da su ostale uskraćene od velikih sila za pravedno vrednovanje te žrtve… Stoga sam i ocenio da tek danas, našim ulaskom u društvo povlašćenih država Evrope i sveta, i ti računi stižu na pravednu naplatu -rekao je Marković. 

Govoreći o tome hoće li nakon crnogorskog članstva splasnuti pritisak Moskve na zvaničnu Podgoricu ili će se nastaviti i biti drugačiji, Marković je podsetio na više od tri veka dugu istoriju odnosa Crne Gore i Rusije. 

- "Ukoliko se naše opredeljenje da sami odlučujemo o svojoj budućnosti i da najbolju perspektivu vidimo u evropskim i evroatlantskim integracijama, smatra za greh Crne Gore prema Rusiji - onda zaista verujemo da nikakvog greha nema - rekao je Marković i dodao da je suluda pomisao da ovakvim opređeljenjem Crna Gora čini nešto što je usmereno protiv Rusije. 

Odgovarajući na pitanje očekuje li da će se ruska pomoć DF-u i drugim proruskim organizacijama nastaviti ili će, možda, Moskva tražiti "svođenje računa", Marković je rekao da odnosi dve suverene države mogu uspešno da se razvijaju "samo ako demokratski izabrane vlade tih država generišu tu saradnju".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online