Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.04.2017.
10:46
sputniknews.com, Vestionline A

Milo u NATO, Crna Gora iz NATO-a

Pobedio je Đukanović. Izgubila je Crna Gora. Utešno je što još živi nada da taj gubitak nije definitivan i da eksperiment natoizacije ove države nije bespovratan proces jer sve u parlamentu izglasano može u tom istom parlamentu da bude odbačeno.

A. Čukić
Narod Crne Gore većinski nije za NATO

Može to da se dogodi i za koju godinu, ali nije luk u oči ako neka nova, drugačija i demokratskija parlamentarna većina vrati Crnu Goru pravoj Crnoj Gori i njenim građanima i za koju deceniju.

Istorija država duža je od istorije vojnih blokova, pa taman oni bili i produžena udarna pesnica američke vojne industrije koja se sasvim slučajno zove NATO. Svakako, život neuporedivo duže traje od mandata, ma koliko ih glavaš iz Nikšića imao.

U danu kad je crnogorska parlamentarna većina pojačana (opozicionim) Rankom Krivokapićem i njegovim poslanicima definitivno rekla "da" Briselu i ispoštovala Đukanovićevo onomadašnje "pristajem" koje je izustio Vašingtonu, stvarna geopolitička raspodela moći nije promenjena ama baš nimalo.

Ordenja je bilo nekad

Ruska Federacija koja sa pravom ne gleda na proširenje NATO-a kao na bezbednosno pitanje već kao približavanje i okruživanje njenih granica, ne otvara šampanjac i ne služi kavijar u Kremlju posle vesti iz Podgorice, ali i ne jadikuje niti se, što bi časni Crnogorci rekli, o jadu zabavlja.

Da je htela da bije ovu bitku, dobila bi je. Dakle, opasnosti nema, pa je reagovano samo na nivou saveta sestri koja je zastranila.

Severnoatlantska alijansa jeste brojnija za jednog člana, ali je to u ovom slučaju i bukvalno samo broj.

Maglovita simbolika koja očevima i đedovima, ovog nekad vojnog a sad političkog saveza za pritisak, samo daje privid svrsishodnosti postojanja i bitisanja, suštinski je jurenje sopstvenog repa.

Kad dođete u tu fazu, a starešine NATO-a su u njoj poodavno, jedno što vam može pomoći jeste Putin koji bi se žestoko protivio nekim vašim odlukama, poput ove u kojoj terate odnarođeni režim da gura državu u provaliju, i tako samo dao na značaju prekoatlantskoj družini. Njet.

To se naravno nije desilo i neće se desiti, te iz tog razloga ne možemo reći da je pobedila Amerika.

Ona je, posle one istinske Crne Gore, u ovom galimatijasu interesa najviše izgubila. Činjenica da to ne želi samoj sebi da prizna, dodatni je poraz.

Milovo vreme je prošlo

U ovom procesu udadbe Crne Gore zbog "kockarskog duga" stvarni pobednik nije čak ni Đukanović.

On danas, kako i počesmo ovu hroniku pucanja Njegoševim unucima u kolena, jeste izborio ono što je hteo. 

Međutim, pobedniku se, kao i konju, u zube gleda.

Naime, samo je takav političar, sa svim što ima pod nogama i na leđima, mogao da pomogne vladarima iz Vašingtona plus Briselu da produže samozavaravanje. I niko više.

A mogao je to jer je branio sopstvenu kožu. Dakle, morao je.

Danas je, dakle, Đukanović kao pobednik zakoračio pred sud istorije, ali i prešao prag posle kog mu neće dopustiti da se vrati.

Ne, neće mu to učiniti narod jer njega još drži u šaci. Nažalost mu to neće učiniti ni razjedinjena, neorganizovana, pa i ucenjena opozicija koja šlajfuje u mestu već decenijama.

Ujka Sem je taj koji će, paradoksalno je, zatvoriti vrata Milu, ali ih otvoriti nekoj novoj Crnoj Gori.

Naime, za ovu nekadašnju srpsku Spartu ne može gore. Od ovog dana može samo da joj pođe nabolje.

Ali ne u zagrljaju Stoltenberga i ekipe, već u budućnosti koju će sama sebi praviti posle Mila.

Njegovo je prošlo. Držite nas za reč.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online