Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.04.2017.
08:34
sputniknews.com, Vestionline A

Albanci u Makedoniji: Zavadi, pa vladaj!

Možda su Albanci procenili da baš sada Makedoniju mogu da pokore tako što će uspeti ono što nisu uspeli 2001. godine, jer tada nije bio pravi tajming. Događanja u Makedoniji u poslednjih 48 sati slutila su da će se neminovno desiti nešto mnogo gore od nekoliko polupanih glava i slomljenih noseva. Na sreću, sve je, čini se, stalo na tome. Bar za sada.

Reuters
Albanci prave pometnju u makedonskom parlamentu

Dobro smišljen plan ili slučajnost?

Međutim, tajming za sve, pa i za izbor Albanca na čelo makedonskog Sobranja, deluje kao dobro proračunat i unapred smišljen scenario čiji je cilj upravo i bio da se desi ovo što se desilo.

Onog trenutka kada je Zoran Zaev izašao za govornicu skupštinskog parlamenta i čestitao građanima izbor novog predsednika parlamenta Tala Džafarija, Albanca, u sali je bio muk.

Muk je bio i kada je Džafari izašao za govornicu, obrativši se prvo na svom maternjem jeziku, pa na makedonskom.

Kada je za govornicu stao albanski poslanik i zapevao albansku himnu, samo nekoliko minuta pošto je intonirala makedonska, desio se veliki prasak.

Narod koji već dva meseca šeta makedonskim gradovima u tom trenutku prolazio je kraj Sobranja. 

Mirna šetnja pretvorila se u bes pošto se pročula vest o dešavanjima iza zatvorenih vrata Sobranja, i narod je provalio unutra.

Haos koji je nastao zaista nije bio lep prizor, ali ne može se reći da donekle nije opravdan, jer kako bi se bilo ko od nas osećao da u našu kuću uđe komšija i kaže: E, od sada sam ja gazda.

"Tiranska platforma" i dolazak do cilja

"Tiranska platforma" bila je i još je ulaznica Albancima da ostvare svoje namere, ne samo "veliku Albaniju" već i da izvedu ono što je bilo nezamislivo: da se sukobi brat sa bratom, Makedonac sa Makedoncem.

Pred međunarodnom zajednicom su ispali ponovo "žrtve", kod svojih sunarodnika su izazvali gnev prema Makedoncima.

Šatori koje su građani postavili pred Sobranje, kako bi sprečili da sada  novi predsednik makedonskog parlamenta, "priznat" u zapadnim krugovima, Zoranu Zaevu omogući da postane predsednik vlade, gotovo su poluprazni.

Čuvari Sobranja jesu najavili ponovo mirnu šetnju, ali pitanje je gde je nestalo onih 50.000 ljudi koji su sinoć bili na ulicama Skoplja.

Predsednik Makedonije, koji je u više navrata zbog "tiranske platforme" odbio da dâ Zaevu i albanskim strankama mandat za formiranje vlade, pozvao je sve stranke da dođu na razgovor da se stvar ne zaoštri.

Verovatno namerno, kasno. Zašto, tek ćemo saznati.

Zaev, s druge strane, poručuje da oni idu dalje, da su Amerika, NATO i EU uz njih i da će vlada biti vrlo brzo formirana.

Ali nije važno šta je rekao, već ton kojim je rekao, samouveren i pobednički, doduše, sa flasterima na čelu, kao podsetnikom na veče iza njega.

Albanci stoje po strani

Bitku su prepustili Makedoncima, a da je tako svedoče i vrlo kasne izjave koje su pristigle posle incidenta.

Edi Rama, koji je i glavni kuvar tiranske platforme, oglasio se sanjivim tonom pozivajući da se smire tenzije, kao da grdi decu koja mu protrčavaju ispred televizora dok on gleda neku dosadnu seriju pred spavanje.

Ni Hašim Tači nije bio previše revnostan, pa je samo podsetio da nam treba miran Balkan. On, koji je samo neki dan pre grmeo na nesposobnu EU i pretio pripajanju Albaniji kriveći za sve Srbiju.

Dakle, nešto nije kako treba. Da li je mir među Albancima samo prividan? Da li su oni na potezu u drugom činu makedonske drame kada se bude birao premijer vlade. Da li je Zaevljev ton zbog te sigurnosti tako samouveren?

Kažu da su makedonske službe spremne na sve. Možda i jesu. Ali desilo se „Kumanovo“ pre samo dve godine. Može li sada već usamljena i izolovana Makedonija da iz ovog albanskog skrivenog puča izađe kao pobednik? Da li je 113. albanska brigada zaista pod borbenom gotovošću i čeka mig da krene?

Treba podsetiti da su Albanci 2001. godine, kad su ušli u oružani sukob sa Makedoncima, gajili veliku nadu da će uspeti da na teritoriju Makedonije dovedu neku NATO misiju kao tampon-zonu, i stranu administraciju po uzoru na kosovsku verziju.

Tada im to nije uspelo, jer je međunarodna zajednica procenila da je tajming za pokoravanje još jedne teritorije previše kratak, a novoosvojena teritorija (Kosovo) previše blizu, pa su sa Makedonijom napravili dil, Ohridski sporazum.

Zavadi, pa vladaj krilatica je koju Albanci odavno znaju da sprovedu u delo.

Možda je sada aspiracija Albanaca u Makedoniji upravo ta, možda su procenili da Makedoniju mogu da pokore tako što će uspeti ono što nisu uspeli 2001. godine. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online