Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.04.2017.
20:53
blic.rs, Vestionline A

Zveckanje oružjem: Federacija gori, OHR se češlja

Kancelarija visokog predstavnika u BiH nema odgovor na zveckanje oružjem u FBiH zbog najave Hrvata o oživljavanju Herceg Bosne.

youtube.com/FACE HD TV
U OHR ne odaju koji su im planovi u rešavanju situacije u BiH

OHR "ćuti" o svojim daljim planovima

Na pitanja "EuroBlica" o tome kakav je stav OHR o ultimativnim zahtevima političkih predstavnika Hrvata u BiH u vezi s izmena Izbornog zakona BiH i Zakona o RTV servisu, iz kabineta Valentina Incka dobili smo odgovor da to ne mogu komentarisati, jer, kako kažu, predloge izmena navedenih zakona "još nisu videli".

- Ovi zakoni trebaju biti usvojeni u parlamentu uz podršku potrebne većine, a to znači da postoji potreba da se o njima razgovara i pregovara sa drugim političkim akterima - poručuju iz OHR.

Na naše pitanje da li će i na koji način reagovati u slučaju da hrvatski političari ostvare pretnje o formiranju paralelnih državnih institucija i "revitalizaciji" Herceg-Bosne ako Bošnjaci blokiraju izmene navedenih zakona, iz OHR odgovaraju da "ne komentarišu hipotetičke situacije i svoje buduće aktivnosti".

- Međutim, OHR želi da podseti da je Upravni odbor Saveta za implementaciju mira bio vrlo jasan u svom poslednjem kominikeu u kojem je još jednom potvrdio svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suštinskoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koju čine dva entiteta - kažu u OHR.

Državni udar?

Inače, nakon što je EuroBlic  pre desetak dana ekskluzivno objavio da Hrvati u BiH spremaju svojevrsni državni udar ukoliko bošnjačke stranke ne prihvate zaključke HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora o neophodnosti izmena zakona kojima se obezbeđuje ravnopravnost Hrvata sa Bošnjacima, u "većem entitetu" ne prestaju međusobne optužbe i uvrede predstavnika dva naroda, koje idu do pretnji ponovnog izbijanja oružanih sukoba.

Najdalje su otišli lideri Građanskog saveza BiH Reuf Bajrović i Emir Suljagić, koji su izjavu člana Predsedništva HNS Maria Karamatića za EuroBlic da će Hrvati tražiti poništenje Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma nazvali pokušajem izazivanja oružanih sukoba.

Istovremeno, udruženja hrvatskih ratnih veterana iz BiH zapretili su da će se "sami izboriti za prava hrvatskog naroda" ukoliko SDA i ostale bošnjačke stranke blokiraju izmene Izbornog zakona i Zakona o RTV servisu.

EUFOR spreman za reagovanje

Komanda vojnih snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH uputila je nedavno u svoje sedište u Briselu nacrt izveštaja o stanju u BiH, ističući da je jedan od ključnih bezbednosnih izazova u BiH zahtev hrvatskih političkih stranaka za formiranjem hrvatskog entiteta.

Prema navodima zagrebačkog Večernjeg lista, iz komande EUFOR nisu želeli da potvrde, ali ni da demantuju informacije da se EUFOR sprema za eventualne sukobe između Bošnjaka i Hrvata zbog hrvatskih najava o oživljavanju Herceg-Bosne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online