Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.04.2017.
16:27
Tanjug, Vestionline A

Plenkoviću žao zbog tri komemoracije

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedelju, nakon komemoracije žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, da mu je žao što nema jedinstvene komemoracije, uz tvrdnju da u Hrvatskoj nema relativizacije ustaštva.

Reuters
Andrej Plenković bi voleo da postoji jedinstvena komemoracija umesto 3 posebne

- Žao mi je. Činjenica da će biti tri komemoracije, uz svo poštovanje onoj koja je bila juče i onoj koja će se održati sutra, predstavlja poruku da moramo svi zajedno da učinimo napore kako bismo u budućnosti imali jedinstvene i zajedničke komemoracije, jer žrtve zločina koji su ovde počinjeni to zaslužuju - odgovorio je Plenković na pitanje novinara je li mu žao što ni ove godine nema jedinstvene komemoracije.

U Spomen-području Jasenovac je održana službena komemoracija žrtvama tog ustaškog koncentracionog logora, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, kojoj je prisustvovao premijer Andrej Plenković sa ministrima i na kojoj nije bilo govora, kao ni predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Hina podseća da je u subotu održan komemorativni skup u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) i Srpskog narodnog veća (SNV), kojem su pored velikog broja građana, prisustvovali preživeli logoraši, kojih nije bilo na današnjem skupu u organizaciji Sabora. Sutra će treću komemoraciju u Jasenovcu održati predstavnici Jevrejske zajednice u Hrvatskoj.

Plenković je kazao da je "u ime Vlade, zajedno sa kolegama ministrima, došao u Spomen-područje Jasenovac kako bi još jednom izrazili pijetet prema svim žrtvama ovog koncentracionog logora, osudili zločine počinjene za vreme ustaškog režima".

Na tvrdnju da Vladu prozivaju zbog relativizacije ustaštva, Plenković je kazao da nema nikakve relativizacije.

- Mislim da je ova Vlada nasledila te probleme, nasledila podele u društvu i moj je zadatak i zadatak moje Vlade upravo ovim putem koji do sada nije bio u Hrvatskoj pokušan niti osnovan, da rešimo otvorena pitanja i da sprečimo podele u budućnosti - izjavio je Plenković.

Na pitanje novinara šta je sa pločom HOS-a u Jasenovcu na kojoj je ustaški pozdrav "Za dom spremni",  Plenković je odgovorio da je grb tog udruženja ozakonjen i dopušten pre puno godina.

- Taj grb je ozakonjen i dopušten pre puno, puno godina, potvrđen od strane Vlada više političkih opcija. Taj pozdrav nije nijedan od onih pozdrava koje je koristila hrvatska vojska i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu - rekao je hrvatski premijer.

Antifašistički aktivista Igor Premužić, koji je sa svojim kolegama protestvovao preko puta spomenika Kameni cvet, raširivši transparent sa natpisom "Uklonite ustaški pozdrav", izjavio je da Vlada i sve institucije pod hitno treba da uklone zločinački ustaški pozdrav sa ploče u Jasenovcu.

- Savetujemo im da uklone ploču jer ćemo im svaki put praviti sve veću i veću štetu - poručio je Premužić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online