Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.04.2017.
00:11
Vesti A

Šta su nemački mediji pisali o govoru mržnje u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj raste govor mržnje. Podstiču ga političari, a onda ga mediji i društvene mreže šire dalje, javlja Dojče vele. Zabrinjavajuća je diskriminacija nacionalnih manjina, situacija sa slobodom medija u Hrvatskoj, dok nacionalizam eskalira u predizborno vreme, zaključuje nemački medijski servis.

Vesti
Govor mržnje u Hrvatskoj kreće od političara

Amnesty International upozorava da hrvatski sudovi zatvaraju oči pred nasiljem nad manjinama. Dvogodišnje istraživanje građanskog udruženja GONG javlja da tzv. rubni mediji najviše raspiruju mržnju prema migrantima, homoseksualcima i Srbima.

Tu se ističu portal Dnevno i TV emisija Bujica hrvatskog ultradesničara Velimira Bujaneca. TV voditelj pozdravlja "Hrvatice, Hrvate i poštene Srbe", dok huškački portal objavljuje da su migranti manje inteligentni, dolaze iz drugačijih kultura koje silovanja smatraju poželjnim ponašanjem.

Bujica uličnog nasilja

Srpsko narodno vijeće je u godišnjem biltenu upozorilo na erupciju govora mržnje kroz medije, poruke političara i sveštenika, kao i na sportskim terenima. Buja i stvarno, fizičko nasilje, pa SNV beleži da je u tom smislu diskriminacija za samo godinu dana porasla za čak 57 posto.

Srbi, koji su pred "Olujom" izbegli iz Krajine, leti se vraćaju u rodne domove pa se slikaju sa zapaljenim hrvatskim zastavama i objavljuju slike na Fejsbuku, uz uvrede izrečene na račun hrvatske nacije. Dokoni devetnaestogodišnjak naručuje nalepnice koje prikazuju stablo na kojem se ljuljaju obešeni ljudi s tekstom "Srpsko obiteljsko stablo", pa ih lepi po Vukovaru, gradu u kojem Hrvati i Srbi žive jedni pored drugih, a ne jedni s drugima, piše DV.

Socijalni pedagog Julijana Adamović kaže da ono što u drugim gradovima prolazi ispod radara, u Vukovaru bude posebno naglašeno.

- Takozvana progresivna Hrvatska burno reaguje na svaki govor mržnje prema manjinama, dok je govor mržnje upućen prema većinskom narodu postao gotovo stvar prestiža i smatra se samokritikom. S druge strane, tzv. desna Hrvatska reaguje samo na govor mržnje upućen većinskom narodu. I to, najčešće istim takvim govorom, prema nacionalnoj manjini iz koje, uvereni su, dolazi autor anonimnog grafita ili osoba koja je uništila ili oštetila državne simbole - veli Adamović. Ona smatra i da srpska deca, zahvaljujući "svojim" školama, odrastaju odvojeno od hrvatske, pa nijedni nemaju priliku da upoznaju "one druge".

I sudija i krvnik

Na društvenim mrežama se vodi pravi virtuelni rat, pun uvreda na račun pojedinaca, grupa i celog naroda. Adamović kaže da se često događa da se usmerenost na zločine nad Hrvatima smatra nepotrebnim podizanjem nacionalnih tenzija.

- Dobrim delom i jeste, jer se radi o selektivnom pristupu. Iste takve zločine počinjene prema pripadnicima srpske nacionalne manjine potenciraju do neslućenih razmera, opet ne vodeći računa o sopstvenoj sklonosti selektivnosti - kaže Adamović i dodaje da i levi i desni uzimaju ulogu tužitelja, sudije i krvnika. Kao posebno iritantan, izdvaja govor mržnje prema imigrantima, pa čak i ljudima koji generacijama žive u Hrvatskoj, a poreklom su iz Bosne i Hercegovine.

Smrt novinarima

Naučnike ipak više od stavova građana zabrinjava nedosledna sudska praksa u kojoj neki sudovi oslobađaju, a drugi kažnjavaju one koji promovišu fašističke režime i govor mržnje.

Zaključuju, naizgled paradoksalno, da je bolje nemati zakon koji sankcioniše govor mržnje, nego imati ga i ne primenjivati, jer se time šalje suprotna poruka. Ipak, naučnici su, kažu, zadovoljni što su bar otvorili raspravu. Isto kao što i novinari vole da upru prstom u problem i podtaknuti je. Pa makar oni koji se prepoznavali u njemu i dalje ispisivali grafite - "smrt novinarima", zaključuje Dojče vele.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online