Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.04.2017.
19:39
Vestionline A

"Zapalio sam NATO zastavu u samoodbrani! Uradio bih to uvek, na svakom mestu!"

Marko Milačić, građanski aktivista i lider Otpora beznađu, saslušan je u zatvoru u Spužu zbog paljenja NATO zastave.

Facebook/Marko Milačić
U zatvoru zbog paljenja zastave: Marko Milačić

Kako je proteklo saslušanje, i šta je rekao na istom, Milačić je objavio na svom Fejsbuk profilu. Njegovu izjavu prenosimo u celosti:

"Nalazim se u Zatvoru za kratke kazne zbog prekršaja, tj. sprečavanja službenog lica u vršenju službene dužnosti, gdje mi je izrečena novčana kazna koja je zamijenjena u kaznu zatvora u trajanju od 20 dana.

Dana 10.04.2017. godine u 11:45 časova došao sam ispred ZIKSa Podgorica, na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 20 dana, kazne koja je vrhunac jednog montiranog političkog procesa i hitne političke presude, na dan NATO saveza, u slučaju u kom sam dvije godine ranije samo branio svoje ustavom zagarantovane slobode.

Namjeravao sam da se ispred kapije ZIKSa, zbog gore navedenog, ali i drugih stvari, obratim javnosti i ljudima koji su došli da me isprate na izdržavanje zatvorske kazne. Prvo što sam uradio prije postavljanja mobilnog zvučnika, obratio sam se službeniku ZIKSa koji se nalazio na kapiji u tom trenutku, u želji da ga informišem ali i, po mogućnosti, dobijem saglasnost za navedeni predstojeći nastup. Od strane službenika ZIKSa Podgorica mi je rečeno, nakon njegove konsultacije sa nadređenim, da mogu bez problema da uradim šta sam naumio, savjetujući me da to učinim ispred kapije sa lijeve strane, gledajući sa ulaza prema ZIKSu, kako bi, kako je kazao, eventualno nesmetano mogla da prolaze vozila ZIKSa, što sam i uradio.

Nakon postavljanja mobilnog zvučnika poslije mojih prvih riječi, začula se sirena kao za vrijeme bombardovanja i u tom trenutku, na zaprepašćenje svih prisutnih, nevjerovatnom brzinom iz pravca Vlade Crne Gore doletjela je krpa plave boje sa amblemom NATO saveza, koja se zaustavila tačno iza mojih leđa. Šokiran tom nevjerovatnom pojavom, a znajući da je riječ o krpi koja personifikuje nedemokratski i ubilački savez, te organizaciji koja podržava ovdašnji mafijaški režim, u aktu samoodbrane hitno sam, kako bi se što prije riješili te prijetnje, izvadio upaljač i zapalio tu krpu. Čim je počela da gori sirene su potpuno počele da se gase, a ja sam osjetio nevjerovatan mir u sebi i oko sebe, nastavio govor i otišao na izdržavanje zatvorske političke kazne, odakle ovo i govorim.

Na pitanje PS: Da li je dana 10.04.2017. godine, prilikom dolaska u ZIKS na odsluženje zatvorske kazne donio zastavu sa simbolima NATO organizacije, koju je nakon toga zapalio, isti izjavljuje:

Kao što sam u svom iskazu rekao, pomenuta krpa se spletom nevjerovatnih okolnosti stvorila iza mene, a ja sam u činu elementarne samoodbrane samo branio obraz i čast sebi, prisutnih, ali i Crne Gore i spalio je.

Na pitanje PS: Da objasni povod paljenja NATO zastave ispred ZIKSa na dan 10.04.2017. godine, isti izjavljuje:

Crnoj Gori prijeti okupacija: Ogromna većina građana, njih 84% žele referendum o članstvu u NATO-u, a većina građana takođe želi neutralnost kao spoljnopolitičko opredjeljenje naše zemlje. Istovremeno, tri decenije nesmijenjena vlast, ne dozvoljava niti da budemo neutralni, niti da se o tome odredimo na referendumu, kako priliči jednom takvom društvenom, državnom, istorijskom pitanju.

U tome ih podržava organizacija, čija krpa je izgorjela toga dana i to je dvostruko nasilje nad ovom zemljom i ovim narodom, nasilje koje dolazi iz crnogorske vlasti, ali i njihovih partnera u NATO-u.b Stoga je pomenuti čin odraz elementarne samoodbrane, zaštite slobode i dostojanstva, ali i odbrane slobode Crne Gor i temeljnog principa demokratije.

Na pitanje PS: Da li je bio svjestan da je izazvao uznemirenost kod građana i službenika ZIKSa koji su se nalazili u blizini mjesta događaja, kojom prilikom je zapaljena zastava NATO saveza, isti izjavljuje:

Ne, naprotiv. Svi prisutni su aplaudirali, a službenici ZIKSa su svojom gestakulacijom i mimikom takođe blagonaklono prihvatili pomenuti čin samoodbrane, što je i logično, jer su svi oni, kao i svi građani Crne Gore, na udaru ovog velikog nasilja u režiji dvije kriminalne organizacije – DPS i NATO. Dakle, imajući u vidu situaciju na licu mjesta, niko nije uznemiren, naprotiv. Takođe, niti u jednom trenutku dok je krpa gorjela, niko od prisutnih službenika ZIKSa niti jednim slovom, a kamoli radnjom nije upozorio na navodnu uznemirenost.

Kako su oni aparat sile i dodatno predstavnici državne institucije, za očekivati je, da ako postoji eventoalna uznemirenost, da bi hitno reagovali i uklonili uzroke uznemirenosti, što se nije dogodilo, a što se može lako provjeriti uvidom u video zapis cijelog događaja, koji je bez ikakve montaže, dostupan na mom fejsbuk nalogu. Zbog svega toga jasno je da nema govora o uznemirenosti, već potpuno suprotno, o apsolutnom miru i odobravanju.

Na pitanje PS: Da li bi ponovio čin paljenja NATO zastave i u budućem vremenu, isti izjavljuje:

Uvijek, na svakom mjestu. Uradio bih to sa velikim zadovoljstvom i ovdje u zatvoru, samo da takva krpa postoji. To je dužnost i obaveza svakog slobodnog građanina i čin elementarne samoodbrane. Stoga pozivam sve slobodne građane da rade isto gdje god uoče zastavu te demokratske organizacije (NATO). Međutim to nije dovoljno, pa se u narednom periodu moramo ozbiljno pozabaviti organizovanjem sistemske borbe, u maniru žestoke građanske neposlušnosti, protiv te i njoj srodne kriminalne organizacije DPS."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online