Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.03.2017.
10:59
Vestionline A

Šta je pozadina krize: Svetske sile u bici za Makedoniju

Za Moskvu Makedonija ima jednu od najvažnijih uloga u ovladavanju "Turskim tokom", a ako Zaev, američki favorit, dođe na vlast, ozbiljno bi ugrozio te planove, piše u analizi hrvatski "Globus".

commons.wikimedia.org/MacedonianBoy
Velike sile bi da ostvare svoje interese u Makedoniji

Ništa bez Albanaca

"Ko god makar i površno poznaje prilike u Makedoniji, nije iznenađen postizbornom krizom koja je trese od poslednjih vanrednih izbora. Bivša najmanja jugorepublika, smeštena na jednom od najvažnijih geostrateških pravaca između Bliskog istoka i evropskog tla, po svom etničkom sastavu i više je nego plodno tlo za destabilizaciju u eri zakuvavanja na širem evroazijskom prostoru. Džoker je albanska manjina koja se teško može tako nazvati kad čini gotovo 30 odsto stanovništva", piše "Globus". 

"Za formiranje Vlade ključne su albanske stranke s kojima je dosadašnji premijer Nikola Gruevski dosad uspevao da napravi koaliciju, ali ne i ovog puta. Albanci su se priklonili Zaevu, ali isprečio se predsednik Đorđe Ivanov odbijanjem sporazuma. 

Albanske makedonske stranke taj su sporazum sa Zoranom Zaevom donele iz Tirane. On predviđa široku autonomiju albanskog življa, uvođenje dvojezičnosti na celom prostoru i u dogledno vreme verovatnu federalizaciju države. Konzervativna struja VMRO-DPMNE-a, premijer Gruevski i predsednik Ivanov u tome vide opasnost od raspada države po etničkoj liniji. 

Digla se "kuka i motika"

U međuvremenu digla se "kuka i motika". Gruevski je, čini se, uspeo da mobiliše makedonsku javnost da je Zaev zbog želje za vlašću sklopio ugovor s crnim đavolom u cilju upravljanja državom i u dogledno vreme stvaranja "Velike Albanije". Njegove pristalice mašu transparentima "ne damo Makedoniju".

Dotle i Zaev i njegovi albanski partneri tvrde da Gruevski naprosto ne želi da ode s vlasti i ne bira sredstva u zastrašivanju građana.

Manipuliše javnošću tvrdeći da će se po slovu sporazuma iz Tirane menjati državna zastava i himna i da će Albanci dobiti više nego što im po ustavu pripada. 

Ruska vizura 

Šta je novo u makedonskim turbulencijama? U priču se ovog puta na strani Gruevskog vrlo aktivno uključuje ruska diplomatija. Po njima, zapadne sile koriste albansku manjinu da ugroze temeljne ustavne principe Makedonije. Za Moskvu Makedonija ima jednu od najvažnijih uloga u ovladavanju južnim gasnim pravcem, takozvanim "Turskim tokom", koji vodi do tržišta EU.

Neprijateljska, američki instalirana vlada u Skoplju poput one Zorana Zaeva ozbiljno bi ugrozila planove i stoga je ruska diplomatija izričito protiv makedonsko-albanske koalicije. 

Šta žele Kinezi 

Ali, nisu zapadni i ruski blok jedini zainteresovani za pitanje ko će biti na vlasti u Makedoniji. Situaciju iz prikrajka pažljivo posmatraju kineska diplomatija i tajne službe. Peking u okviru svojih planova o obnovi Puta svile već godinama sarađuje sa vladom Nikole Gruevskog. 

Kina Makedoniju (i Srbiju) povezuje s grčkom lukom Pirej koju su preuzeli i vrlo brzo doveli do rekordnog povećanja kontejnerskog prometa. U planu im je železnički pravac od Pireja, preko Makedonije i Srbije, do Budimpešte. Nije slučajno što kineske železnice već godinama sarađuju sa makedonskim železnicama. 

Udružite se, pravoslavci

Partner Kinezima su Rusi. Njihov uticaj u pravoslavnom svetu treba biti svojevrsni ubrzivač projekta uticajem na vlade u Skoplju i Beogradu. Peking i Moskva zajednički računaju na isti koridor zbog čega na vlasti u Skoplju žele videti prijateljsku opciju Nikole Gruevskog.

Zato će verovatno dok traje kriza emitovati poruke da Makedoncima nude mir i prosperitet za razliku od Zapada čiji je cilj razbiti Makedoniju i stvoriti "Veliku Albaniju". 

Zbog svih tih visokoprofilnih interesa u Makedoniji je sve moguće. Potencijalni sukob lako bi se mogao proširiti na pola Balkana i uključiti Albaniju, Kosovo, Srbiju, Crnu Goru, pa čak i Grčku i Bugarsku. I Hrvatsku na albanskoj, NATO-ovoj strani", zaključuje "Globus" u svojoj analizi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online