Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 23.02.2017.
19:58
Vestionline, Sputniknews.com A

Dodik: Da nije bilo Rusije...

Nikada dosad član Predsedništva BiH u svim sazivima nije napustio već otpočetu sednicu, kako je u četvrtak učinio Bakir Izetbegović, a ako on promoviše takvu mogućnost, postavlja se pitanje zašto i drugi nemaju prava da se tako ponašaju, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i upozorava da takvo ponašanje vodi u degradaciju organa na nivou BiH.

Tanjug
Predat je "lažni akt" za reviziju: Milorad Dodik

Dodik se u izjavi za "Sputnjik"zahvalio ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivanvocu koji je sazvao vanrednu sednicu Veća za implementaciju mira. PIK je sazvan zahvaljujući Ivancovu, a očigledno je da on to nije učinio da oni ne bi ni reagovali, kaže predsednik Srpske.

- Rusija je uvek bila korektna i privržena aktu Dejtonskog sporazuma, a svi ostali članovi (PIK) su se ponašali arogantno najviše prema RS. Apsolutno je jasno da je pozicija Rusije precizna. Ja se zahvaljujem Rusiji što je inicirala takvu jednu sednicu - rekao je Dodik. On napominje da niko nije za ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH ali da je nemoguće prihvatiti praksu koju je inicirao Bakir Izetbegović i da će takva praksa ostaviti posledice.

- Nismo mi protiv razgovora ali naš razgovor o funkcionisanju organa BiH moraće u budućnosti da obuhvati nekoliko važnih pitanja a to nije samo pitanje revizije i jednostranog odlučivanja u BiH nego i pitanje boravka stranih sudija u Ustavnom sudu. To je i pitanje nametanja rešenja od strane visokog predstavnika pa i boravak samog visokog predstavnika u BiH. Ukoliko ta pitanja stavimo na dnevni red i bude adekvatnih odgovora i dogovora sa Bošnjacima naravno da je moguće da se nastavi dalje funkcionisanje. Ali niko ne treba očekivati da ćemo tako lako preći preko ovoga i da ćemo se povući sa naših stavova - poručuje Dodik.

On podseća da su i Srbi koji su sada u parlamentu BiH  rekli da će napustiti skupštinsku većinu ukoliko se tehnički preda  zahtev za reviziju presude na tužbu - a to je već urađeno "Već sada znamo da nema vlasti u BiH. I u tom pogledu situacija se daleko više usložnjava i traži razgovore relevantnih faktora ali i otvara mnoga druga pitanja koja do sada nisu bila na dnevnom redu - ističe Dodik.

On ponavlja da pravna osnova za podnošenje revizije tužbe ne postoji, ali da je Izetbegović uprkos tome obećao svom glasačkom telu da će to uraditi. "Zbog ranije datih obećanja i očekivanja koje je razigrao oko svog naroda on je to učinio i sada je jasno da je taj lažni akt za reviziju predat. I tu dolazimo do suštine: on je predat navodno u ime BiH. Nemoguće je ni logički ni politički ni moralno ni sa bilo koje strane očekivati da RS bude deo BiH koja tuži Srbiju. Niko ne može u ime nas da govori", poručuje Dodik.

Sada je jasno, dodaje Dodik, da na zajedničkom nivou nema vlasti, da nema većine niti mogućnosti da se sastaju drugi organi."Ako Bakir Izetbegović poromoviše mogućnost da napusti sednicu predsedništva onda se postavlja pitanje zašto i drugi nemaju prava da se tako ponašaju. A takva ponašanja vode u degradaciju organa i mogućnosti da se bilo šta odluči na tom nivou", napominje Dodik.

Kako objašnjava, predstavnici Srba će raditi isključivo u nacionalnom interesu i isključivo kad se u zajedničkim institucijama postavi tačka dnevnog reda koja je u njihovom interesu, a to pre svega znači da se osudi ovakvo ponašanje."Za ovo mora da postoji krivac. Ovo je prvi put da se ovako nešto dešava.

- Nikada dosad član Predsedništva u svim sazivima nije napustio već otpočetu sednicu. Ovo je nova praksa koju je uveo Bakir Izetbegović. Mi nismo od onih koji bi se oznojili za stabilnu budućnost BiH, nama je dovoljna Republika Srpska i u tom pogledu ćemo koncipirati naše odnose po tom pitanju.

- Ukoliko žele da BiH funkcioniše moraćemo se dogovoriti šta su to tačke dnevnog reda koje ćemo morati prethodno da rešimo kako bismo mogli da idemo dalje", poručio je Dodik.    

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.02.2017. 20:44
Taj isti Bakir je go/vno kao sto je njegov Otac go/vnar bio pa je uvuao narod u rat i sa klintonovima pranirao masakr da bi prepisali srbima, znaci go/vnara nevidjena pseto dzu/kela i sada njegov sin ide istim putem kao i ona sto/ka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online