Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.02.2017.
10:10
Tanjug, Vestionline A

Ivanić: Revizija tužbe neće proći

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da revizija tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu neće proći, jer nije podneta od strane legitimnih predstavnika BiH, već pojedinca.

Tanjug
Paralelizam u BiH: Mladen Ivanić

- Ovo je verovatno najveći izazov posle Dejtona, ne samo zbog te tužbe koja neće proći, jer je takvog karaktera da je svakome jasno da će ona pasti, mislim i u proceduralnom delu. Ona neće biti prihvaćena jer nije data od strane legitimnih predstavnika BiH, već jednog pojednica, a taj Sud je suviše obiljan da bi to uradio - rekao je Ivanić za RTS.

On je istakao da ono što je u BiH dešava u vezi sa revizijom tužbe ruši osnovni koncept uređenja u BiH - konsenzus, po kojem odluke u ime BiH donose predstavnici sva tri naroda.

Ivanić dodaje i da će odnosi Beograda i Sarajeva verovatno zategnuti.

- Mislim da Beograd nije zabrinut sadržajem tužbe i reakcije iz Beograda su nešto blaže nego u BiH, što ja razumem. Ovo što se događa povodom tužbe ruši osnovni koncept uređenja u BiH - konsenzus. Ovo nije tužba BiH, ovo je tužba Izetbegovića i jednog broja NVO koje ga podržavaju - rekao je Ivanić.

Crnadak i pismo 

On je naveo da je od šefa diplomatije BiH Igora Crnadaka čuo da je ambasadorka BiH u Hagu zaustavila njegovo pismo, dodajući da će se u nedelju sastati sa Crnadakom, posle čega će imati više detalja, ali da je Crnadak uspeo da nađe način da to pismo dođe do Suda.

- Ja ovo doživljavam kao tipičan primer onoga o čemu se ovih dana govori - paralelizma u BiH, pravljenja posebnih struktura, svojih ambasadora. To je najveća opasnost u BiH - paralelne institucije koje odgovaraju samo jednom narodu. Za to su uvek Srbi optuživani, a vrlo jasno da su to radili Bošnjaci - rekao je Ivanić za RTS.

Njegov savet sa predstavnike Srba u Sarajevu je da ostanu u institucijama i ne prepuštaju SDA.

- Ali s obzirom da je sva struktura izašla izvan institucija, da su odluku oko revizije presude donosile NVO, nijedna institicija BiH o tome nije razgovarala, znači da su Bošnjaci napustili institucionalno delovanje, i dok god se oni ne vrate u institucije ne vidim razlog zašto bi bilo ko od predstavnika učestvovao u sednicama saveta ministara, parlamenta i Predsedništva - rekao je Ivanić.

Izetbegović nema podršku

Kad je reč o odnosima Banjaluke i Sarajevu, Ivanić kaže da oni već dugo nisu skladni i da će i dalje biti zategnuti. Jedini izlaz za smirivanje prilika, ukazao je Ivanić, jeste vraćanje u institucije, koje moraju obezbediti oni koji su ih napustili, a to je pre svega SDA.

Ivanić je naveo i da veruje da je Izetbegović bio pod pritiskom svoje javnosti, jer jedan deo insitucija iz reda bošnjačkog naroda očekuje tužbu, "zato što su naviknuti da im je sve dopušteno". 

Kaže da su se povodom tužbe otvorile stvari unutrašnjeg uređenja BiH, koje su suštinske za njeno dugorocno funkcionisanje i koje traže odgovre.

Ivanić je mišljenja da Izetbegović, odnosno SDA, ovog puta nema snažnu podršku međunarodnih institucija kao što je imala.

- Za sada je pristna dominantno ćutnja, ali jedan broj predstavnika je više nego jasno rekao da je ovo kontraproduktivan potez, što mislim da su značajne novine na prostoru BiH - rekao je Ivanić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online