Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.02.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Beara umro sinu na rukama

Nekadašnji načelnik bezbednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara (78) preminuo je u četvrtak u zatvoru u Berlinu, gde je izdržavao doživotnu kaznu zatvora po presudi Haškog tribunala za zločin u Srebrenici. Kako "Vesti" saznaju, on je preminuo na rukama mlađeg sina Branka, koji mu je samo dan ranije došao u posetu sa svojim sinom.

youtube.com/ TV1 HD
Nisu hteli da umre u ćeliji: Ljubiša Beara

Prema saznanjima našeg lista, Beara je bio teško bolestan i poslednjih meseci se nalazio u polukomi, pa je na predlog nemačkih lekara Haški tribunal dozvolio da prevremeno bude pušten na slobodu.

Zapravo, kako tvrdi naš izvor, svi su očekivali tragičan ishod, pa je pokušano da do njega ne dođe unutar zatvorskih zidina.

- Bukvalno su sva dokumenta već bila potpisana. Njegov sin i unuk su došli da ga posete, ali i dogovore poslednje detalje vezane za transport ka Srbiji. Međutim, kada mu je sin stigao, imali su prilike da prozbore samo nekoliko rečenica, a onda je Beara, držeći svog sina čvrsto za ruku, preminuo - kaže izvor "Vesti".

Sahrana u Užicu?

Još nije poznato gde će se održati sahrana kapetana bojnog broda Beare, a prema nekim informacijama, ona će se najverovatnije dogoditi u okolini Užica, gde mu je sahranjen i otac koji je takođe bio vojno lice.

Ovo je šesta smrt haških optuženika i osuđenika koji su svoj život skončali ili u Haškom tribunalu ili unutar zidina zatvora gde su, po osuđujućim presudama, kasnije prebačeni. Pre njega, takva zla sudbina je zadesila generale Zdravka Tolimira, koji je preminuo u svojoj ćeliji u Hagu, i Mileta Mrkšića koji je umro u zatvoru u Portugalu.

Predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić komentarišući vest o smrti Beare kaže za "Vesti" da je ironično što je Haški tribunal svojim statutom isključio mogućnost izricanja smrtne kazne, a da su u praksi ti Srbi zapravo, zbog toga što im se ne pruža adekvatna medicinska pomoć, osuđeni upravo na tu, drakonsku kaznu.

- Optuženim ili osuđenim Srbima je u formalno pravnom smislu zaprećeno najvišom doživotnom kaznom robije, ali kako se zove ona kazna kada zatvorite čoveka i ne želite da mu omogućite osnovnu zdravstvenu zaštitu? Zar to nije prikrivena smrtna kazna? Beara nije prvi haški osuđenik koji je imao velikih zdravstvenih problema, a da nije bilo volje da bude medicinski zbrinut - ističe Savčić.

Ko je sve umro

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević je preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 11. marta 2006. od srčanog udara, a presudu nije dočekao. Milan Kovačević, koji je bio optužen za genocid nad muslimanima u Prijedoru, umro je 1998. od pucanja stomačne aorte.

Takođe nije dočekao presudu. Bivši lider Srba u Hrvatskoj Milan Babić počinio je samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 5. marta 2006. Obešen u haškoj ćeliji 29. juna 1998. godine nađen je i bivši predsednik opštine Vukovar Slavko Dokmanović, koji je bio optužen za zločine nad civilima u Ovčari.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Krajine general-major Mile Mrkšić preminuo je 16. avgusta u zatvoru u Portugalu, a general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je 9. februara 2016. godine u pritvoru Haškog tribunala.

Među haškim optuženicima koji su preminuli na privremenoj slobodi pre donošenja presude su nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić, general Đorđe Đukić, Milan Gvero.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online