Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.02.2017.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Bakir priziva novi rat

Tek što se malo primirio politički okršaj Sarajeva i Banjaluke u vezi sa obeležavanjem Dana Republike Srpske, usledile su nove trzavice, ovoga puta pokrenute najavom bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Sarajevo podneti zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde (MSP).

Srna
Bez konsenzusa: DRagan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović

U Republici Srpskoj smatraju da bi revizija tužbe značila i kraj Bosne. Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je jasno da se ne radi o tužbi čak nijednog naroda, nego jedne političke partije u BiH protiv druge države.

Toma opet zaobilazi Sarajevo?

Dugo odlagana zvanična poseta predsednika Srbije Sarajevu mogla bi biti prva žrtva novog zaoštravanja odnosa. Naime, ranije je najavljeno da će Tomislav Nikolić posetiti BiH, ali sada Izetbegović kaže da poziv ostaje, a da je na srpskom predsedniku da odluči.

Žrtvovanje mira

- Izetbegović je svesno odlučio da stvara krizu ne samo u BiH, nego i u regionu, što nas udaljava od izgradnje društva i evropskog puta i vraća gotovo 25 godina unazad - upozorio je Čubrilović.

On je primetio da ga stavovi Bakira Izetbegovića podsećaju na davnu izjavu njegovog oca Alije da će žrtvovati mir za državu.

Da bi revizija postupka BiH protiv Srbije destabilizovala dejtonsku BiH svestan je i inicijator Bakir Izetbegović. On kaže da to mora da učini, iako će pokretanje revizije "izazvati najveću postdejtonsku krizu u BiH".

- Od mene se očekuje da zaustavim agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde, ali ko sam ja da to uradim. Ovo nije nešto što je upućeno protiv srpskog naroda u BiH i Srbije, to je stvar odnosa prema užasima koje je ovde počinio Miloševićev režim - pravda se Izetbegović.

Nejasno je da li je Izetbegović na ovaj način želeo da sugeriše da sam agent BiH pred MSP Sakib Softić insistira na reviziji, pa je nemoćan da ga u tome spreči. Zbunjuje i zbog toga što je Softić nedavno izjavio da sam ne može odlučiti da li će pokrenuti reviziju tužbe.

Rušenje mostova

- Razumno bi bilo da konačnu odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka donese grupa sačinjena od istaknutih predstavnika iz političkog i javnog života bošnjačkog i drugih naroda - rekao je Softić.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je još u julu prošle godine obavestio MSP u Hagu da je Softiću istekao mandat i da nema odobrenje svih članova Predsedništva BiH da pokrene postupak za reviziju.

A. Čukić

Strah od RS i trećeg entiteta

Profesor političkih nauka i nekadašnji član Predsedništva BiH dr Nenad Kecmanović kaže da za obnovu procesa niko ne vidi neke nove relevantne argumente.
- Izetbegoviću ne odgovara situacija u kojoj je RS stabilnija i funkcionalnija ne samo od BiH, nego i od FBiH u kojoj Hrvati sve glasnije traže Treći entitet. Takođe mu ne odgovara normalizacija odnosa sa Srbijom, jer misli da time više dobija Beograd nego Sarajevo. Vidi da nova administracija u SAD neće biti tako bolećiva kao prethodna prema bazama islamskog terorizma u bošnjačkim kantonima BiH. Zato udara na sve strane. Pre desetak dana je pominjao i zahtev Ustavnom sudu BiH da RS promeni ime - konstatuje Kecmanović, koji smatra da će nova tužba samo još više otuđiti RS od BiH.

- Govori se o gradnji auto-puteva i mostova, a revizija bi to srušila. Uveren sam da BiH ne može podići tužbu protiv Srbije jer je predstavljamo Izetbegović, hrvatski predstavnik Dragan Čović i ja. Evidentno je da to nije tužba u ime BiH. Čak i znam da je svaka revizija kao novi slučaj i da je za nju potrebno doneti nove odluke nadležnih organa. Ja to govorim danima i niko neće da sluša - rekao je Ivanić.

Krajem februara ističe desetogišnji rok u kojem BiH može da podnese zahtev za reviziju presude.

Srbi da napuste zajedničke institucije!

Predsednik RS Milorad Dodik pozvao je sve srpske stranke koje su u koaliciji sa SDA Bakira Izetbegovića, da bez odlaganja napuste zajedničke institucije BiH, a najkasnije do isteka roka predviđenog za mogućnost obnove postupka protiv Srbije.
- Ukoliko Izetbegović ostane pri svom stavu, pozivam SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će učiniti i predstavnici moje SNSD. Mislim da oklevanje srpskih stranaka ohrabruje Izetbegovića u ovom riskantnom i potpuno nepotrebnom potezu - upozorio je predsednik RS.
Dodik je ocenio da BiH ni u prvom postupku nije imala dokaze protiv Srbije i da ne veruje da se to promenilo.
- Ali, ovo što je naumio Izetbegović je jak dokaz da oni kojima su usta puna Bosne uporno rade na njenom rušenju, ili bar na pokušaju isterivanja svih nemuslimana iz BiH - istakao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online