Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.01.2017.
10:10
nezavisne.com, Vestionline A

"Napad na ime Republike Srpske je 'kopanje groba' BiH"

"Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ukoliko zaista planira da uloži apelaciju Ustavnom sudu BiH da se preispita ustavnost imena Republika Srpska, time 'kopa grob' BiH i to će dovesti do blokade države", smatraju stručnjaci, prenose "Nezavisne".

Twitter/ilijajov95
Kome smeta Republika Srpska?

Iako mediji u BiH i regionu bruje o najnovijoj inicijativi Izetbegovića, neki zvaničnici SDA tvrde da je to spin javnosti i da se "o tome nije razgovaralo". Iako još nema zvanične inicijative, već samo najava, stižu oštre reakcije.

Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine RS, smatra da predstavnici Saveza za promene koji čine vlast na nivou BiH treba da napuste sve institucije i da blokiraju procese dok Izetbegović ne odustane od ekstremističkih projekata. On je ocenio da bi u suprotnom predstavnici Saveza za promene bili zajedno sa Izetbegovićem u tom projektu.

Stevandić je dodao da je "jedinstvo Srba moguće kada na nivou BiH budu predstavnici RS koji će biti odgovorni i predstavljati RS, a ne svoje partije, i koji će biti lojalni Srpskoj, a ne Izetbegoviću".

- Ako Izetbegović traži da se RS nazove Republikom Srba, Bošnjaka i Hrvata, onda se postavlja pitanje kako će se zvati Federacija BiH. Svim ovim je BiH naneto previše štete. Ide se u pravcu stvaranja lažnih svetinja bez ikakve vizije za budućnost - rekao je Krstan Simić, ekspert za međunarodno pravo.

Miroslav Brčkalo, generalni sekretar PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS, kazao je da je pitanje može li se uopšte osporiti naziv Republika Srpska, a u slučaju da dođe do te apelacije, to bi značilo teško stanje u BiH.

- Bakir Izetbegović će s ovim zahtevom biti grobar BiH . rekao je Brčkalo.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da bi napad Izetbegovića na naziv RS mogao predstavljati siguran početak kraja BiH jer se time narušava Dejtonski sporazum.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.01.2017. 10:25
Послао Изетбеговић теглу гоована Ратку Младићу с поруком : Ево ти наједи се . Након пар дана Ратко Младић послао Изетбеговићу теглу меда с поруком : Кад си ти могао да одвојиш од својих уста,могу и ја од својих.
Ponedeljak 30.01.2017. 10:15
izmet begovicu popushis ti svima u Republici Srpkoj i celom pravoslavnom narodu lojavko
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online