Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.01.2017.
16:20
Dojče vele A

Evropa strahuje: Hoće li biti novog rata na Balkanu?

Brisel je konačno reagovao na tenzije koje ponovo rastu među zemljama nastalim iz SFRJ. Za sada je ta reakcija načelna i retorička – ali s napomenom da Evropska unija ne sme da ostane samo na tome.

Tanjug
Sporni voz kao nova sporna tačka u odnosima Beograda i Prištine

Odbor za spoljnu politiku Evropskog parlamenta izrazio je u utorak zabrinutost zbog pojačane napetosti i ratobornih tonova u regionu zapadnog Balkana, baveći se u raspravi primarno odnosima Srbije i Kosova. Ipak, spomenuta su i druga relativna žarišta: Crna Gora, Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, Makedonija, kao i relacija Srbija-Hrvatska. Rasprava je, inače, održana na dan za koji je u Briselu bio zakazan nastavak susreta predstavnika Kosova i Srbije. Jedan od problema novijeg datuma na koji je ukazano, bio je i već čuveni politički oslikan voz sa pruge Beograd-Kosovska Mitrovica koji je izazvao dosta nemira.

U raspravi su spomenuti i proslava neustavnog Dana RS u BiH, izborni ekscesi u Crnoj Gori, pa i nedavna militantna retorika Tomislava Nikolića, predsednika Srbije, usmerena prema Hrvatskoj. Spoljnopolitički odbor nije doneo zaključak o konkretnim merama za kojima će posegnuti da se tenzije ublaže - ali je DW zato o tome razgovarao sa dvojicom boljih poznavalaca situacije. 

Nekontrolisana eskalacija?

Pitanje je, dakle, šta se može očekivati u nastavku međunacionalnih ogleda u tom delu Evrope, i šta bi moglo i moralo da se preduzme da sporenja ne prerastu u oružane sukobe? Jozo Radoš, hrvatski član Evropskog parlamenta i član pomenutog odbora, smatra da će Brisel morati što pre da ojača svoje aktivno i stalno političko prisustvo na Kosovu, umesto ispunjavanja birokratske forme, koja očigledno ne može na pravi način da reši spor.

- Evropska unija nije više dovoljno fokusirana na zapadni Balkan, što znači na svoje neposredno susedstvo u kome zabrinjavajuće kuva. A preti se akcijama poput podele Kosova i Makedonije, ili otcepljenja Republike Srpske, pri čemu bi trebalo imati na umu da ništa od toga ne može da bude izvedeno bez ratnog sukoba - upozorava Radoš.

On, međutim, veruje da u skorije vreme neće doći do takve eskalacije:

- Verujem u to, jer se zna da nijedna od potencijalnih strana u nekom od tih ratova, danas nije oružano spremna za ratovanje. Iako, ne bih se sasvim oslanjao niti na racionalne procene. Takvi sukobi često izbiju nekontrolisano, sasvim iracionalno. Srbija je na ovaj ili onaj način uključena u svaku od tih pojedinačnih zategnutih relacija - kaže Radoš.

- I to je dosta logično, najveća je i svakako da ima najrazvijenije veze u širem prostoru. Ali ona je zbog svog uticaja i najodgovornija u ovoj priči.

Antagoniziranje javnosti

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu osvrnuo se zatim i na svoju zemlju, kritički primetivši da bi Hrvatska trebalo da ima bolji odgovor na problematično ponašanje svojih ekstremnih učesnika u političkom polju, onih koji doprinose napetostima u regionu. Ali, on ističe da je važna razlika bar to što Hrvatska danas nema izrazitih ekstremista na vlasti.

- Hrvatska nije u centru procesa o kojima je bilo reči, ali je njima ipak donekle zahvaćena. Ona zato mora da pazi na dalji razvoj situacije i da se zalaže da se njeno društvo, kao i odnosi sa susedima, okrenu ka sadašnjosti i budućnosti. Nadajmo se da neće biti zloupotrebe govora o prošlosti zbog prikrivanja nečije nesposobnosti da se reše drugi aktuelni problemi: ekonomski, imigracioni, ekološki, itd - zaključak je Joze Radoša.

Sukobi teško, oružani incidenti mogući

Zagrebački spoljnopolitički analitičar Tomislav Jakić, takođe procenjuje da u sadašnjoj situaciji nema mnogo mogućnosti za otvorene ratne sukobe, mada ne isključuje šanse za eventualne manje oružane incidente, pa bi o svemu tome i Evropska unija morala više da povede računa.

- Takvo stanje će da traje sve dok na vlasti u državama regiona imamo ekipe koje ne pokazuju volju da normalizuju odnose, već sklonost da žive od antagoniziranja javnosti između svoje i susednih država. Činjenica je da među tim vlastima ima razlike u količini spomenute volje i da se ipak ne ponašaju svi jednako huškački - kaže Jakić.

S druge strane, on svima nalazi zajedničku boljku, dodajući da je osnova problema to što vlasti ni u jednoj zemlji jugoistočno-evropske regije, nisu prvenstveno orijentisane pozitivno, i karakter ničijeg uloga u politici nije dominantno određen "za nešto", već je u svojoj suštini "protiv nečega i nekog". Prema mišljenju Tomislava Jakića, to "nešto" je, po pravilu - narod iz susedne države.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online