Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.01.2017.
07:58
Vestionline A

"Sve se više spominju ratne opcije, stanje se drastično komplikuje u BiH"

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u sredu kako se stanje u njegovoj zemlji "drastično" komplikuje pa je nužno preduzeti sve raspoložive mere da bi se sprečilo širenje "ratnohuškačke retorike", naznačivši kakvu ulogu u svemu tome ima predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

youtube.com/Alternativna Televizija
Dragan Mektić kritikuje Milorada Dodika i "ratnohušačku retoriku" koja dominira u BiH

- Smatram da se stanje u BiH drastično i značajno kvari u sigurnosnom smislu... jer se sve više spominje "ratnohuškačka retorika" i ratne opcije - kazao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu, podsećajući na učestale izjave o mogućem izbijanju oružanih sukoba u BiH.

Kao primer naveo je ponovljene izjave Dževada Galijaševića, stalnog analitičara Televizije RS, koji neprestano iznosi tvrdnje kako će na proleće u BiH izbiti rat, ali i izjava penzionisanog generala Vojske BiH, Atifa Dudakovića, koji je ranije u januaru na jednom skupu u Luksemburgu pozvao Bošnjake da počnu sa nabavkom vojne uniforme i ostale opreme.

Ministar sigurnosti kazao je kao su sadašnje vlasti u BiH odlučne u preduzimanju mera koje su neophodne kako bi se država zaštitila od takvih napada na njen opstanak.

- Želim da poručim tim likovima da politika rata ovde neće proći i pozivam sve narode u BiH da takvu retoriku i opciju odbace - kazao je Mektić upozoravajući kako iskustvo nedavnog rata treba da bude opomena svima.

Kazao je kako bi tužilaštvo BiH moralo hitno reagovati i ispitati one koji pozivaju na rat i sukobe i utvrditi ko stoji iza takvih izjava.

- Oni služe određenim političkim interesima s ciljem stvaranja napetosti, straha i nestabilnosti - kazao je ministar odbrane.

Mektić tvrdi kako ratnohuškačka retorika koja se čuje u programima RTRS nije slučajna, odnosno kako su Galijaševićeve izjave koordinisane i to iz Dodikove kancelarije, pri čemu mu se značajnim čine Galijaševićevi napadi na srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Ministar Mektić tvrdi kako Dodik i njegovi saradnici trenutno pokušavaju pokopati Vučićevu poziciju kako on ne bi bio kandidat za predsednika Srbije, jer je, kako tvrdi, njihov favorit Vuk Jeremić.

- Imam za to dokaze. Neka me tuže, a ja ću ih opovrgnuti - kazao je Mektić navodeći kako su informacije o tome dostavljene i srpskim vlastima.

Komentarišući još jednom uvođenje američkih sankcija Dodiku, kazao je kako predsedniku RS sada treba postaviti pitanje gde je kraj sunovratu u koji on vodi BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online