Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.01.2017.
17:51
Vestionline, Tanjug A

"Nikolić dobrodošao, ali mu izgleda nije stalo do dobrih odnosa"

Član Predsedništva BiH i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobrodošao kad god odluči da dođe u Sarajevo, ali da se stiče utisak da mu "nije posebno stalo do unapređenja dobrosusedskih odnosa".

commons.wikimedia.org/khamenei.ir
Neće nikada podržati bilo koga ko ugrožava njihove strateške interese i ciljeve: Bakir Izetbegović.

On je u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine“ rekao da je Nikolić "više puta“ pozivan da poseti BiH.

- Odluka je njegova. Po onome što trenuto radi i govori, stiče se utisak da mu baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusedskih odnosa sa državom BiH na principima međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osećanja svih njenih naroda i građana - rekao je Izetbegović. 

Izetbegović je postavio pitanje zbog čega se Nikolić sastao sa Momčilom Krajišnikom, kojeg je Haški tribunal osudio za ratne zločine u BiH.

Nikolić je, dodao je bošnjački član Predsedništva BiH, bespotrebno stao na stranu samo jedne politike u BiH.

- Naravno da predsednik Srbije ima pravo na posebnu bliskost sa srpskim narodom, ona se podrazumeva, ali bi bilo produktivnije i bolje za sve, pa i bosanskohercegovačke Srbe, ako bi ih Nikolić obeshrabrivao u separatizmu i težnji za dominacijom nad Bošnjacima u entitetu RS, mirio ih sa drugim narodima, sarađivao i primao ljude mira i sloge iz BiH, a ne osuđene ratne zločince - ocenio je Izetbegović.

Rekao je da u Republici Srpskoj postoji problem sa nejednakošću, neravnopravnošću i diskriminacijom Bošnjaka i Hrvata, najavljujući nastavak borbe za osporavanje 9. januara kao Dana RS.

- Sviđalo se to nekome ili ne, nastavićemo da se pravnim sredstvima borimo za uklanjanje diskriminacije i za jednakost svih građana na svakom delu teritorije BiH - naglasio je Izetbegović.

Na pitanje da li će insistirati na kažnjavanju pripadnika Oružanih snaga BiH koji su učestvovali u obeležavanju Dana RS, on je rekao da će insistirati na sprovođenju istrage kojom će se utvrditi odgovornost pojedinaca u komandnom lancu za kršenje zakona i propisa.

- Ne nameravam ni na čemu drugom da insistiram, osim na redu, disciplini i doslednoj primeni zakona. U pravnoj državi ni kazna niti sankcije ne zavise od volje političara - naveo je Izetbegović.

Upitan kako komentariše izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je uporedio Dan RS sa danom osnivanja NDH, bošnjački član Predsedništva BiH je rekao da "Incko sigurno nije neprijatelj srpskog naroda i da treba razmisliti zašto je dao takvu izjavu".

- Kao što s punim pravom očekuju razumevanje patnji koje su prošli i žrtava koje su podneli u periodu NDH, Srbi bi isto tako trebalo da pokažu i razumevanje za patnju Bošnjaka, Hrvata i svih ostalih koji su bili žrtve ratnog režima na prostoru entiteta RS - ocenio je Izetbegović.

Govoreći o potencijalnoj bliskosti predsednika RS Milorada Dodika sa novom američkom administracijom, Izetbegović je rekao da "ne postoje ni potencijal ni pretpostavke za ostvarivanje bilo kakve bliskosti".

- Spoljna politika SAD prema BiH je uvek bila dosledna, a njen primarni strateški interes i cilj su uvek bili, i sigurno će i ostati, sigurnost, stabilnost, funkcionalnost, prosperitet i evroatlantske integracije BiH kao suverene države u njenim međunarodno priznatim granicama - ocenio je Izetbegović.

Bošnjački član Predsedništva BiH smatra da SAD neće nikada podržati bilo koga ko ugrožava njihove strateške interese i ciljeve.

 -Dodik upravo to radi, svakodnevno, svojim rečima i delima, destabilizujući BiH i dovodeći u pitanje njen teritorijalni integritet i suverenitet njenih institucija i kršeći međunarodni Dejtonski mirovni sporazum - zaključio je Izetbegović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online