Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.12.2016.
20:19
Večernji list A

Evo koliko vojnih aviona ima Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo i Protivvazdušna odbrana, osim što su znatno brojčano smanjene, u proteklih se nekoliko godina tehnološki obnavljaju. Krajem ove godine HRZ raspolaže s gotovo stotinu raznih letelica, od toga 49 aviona i 48 helikoptera.

commons.wikimedia.org/SSGT SUZANNE M. JENKINS, USAF
Hrvati očekuju pojačanje: Uskoro stiži i američki helikopteri Black Hawk

Više se pažnje u poslednjih 15-ak godina posvećivalo helikopterskom segmentu, dok je avionski razvijan sporije, a najelitniji deo HRZ-a, borbena avijacija, bio je potpuno zanemaren i sve donedavno pretila je opasnost da taj deo ratnog vazduhoplovstva bude i ugašen, piše Večernji list.

Ruski helikopteri

HRZ poseduje 14 transportnih helikoptera ruske proizvodnje (Mi-8, Mi-17) koji se pretežito nalaze u bazi na Divuljama, gde često služe i u civilne svrhe, obavljaju brojne medicinske letove, učestvuju u akcijama spasavanja prevozeći Gorsku službu spasavanja, kao i vatrogasce, a na raspolaganju su i u slučaju potrebe gašenja šumskih požara.

Na helidromu u Lučkom pokraj Zagreba smeštena je eskadrila od 10 modernijih Mi-171 SH helikoptera koje je Hrvatska nabavila pre desetak godina na ime ruskog duga od 65 miliona američkih dolara. Dva takva helikoptera stalno se nalaze na Kosovu, u sklopu mirovne misije KFOR-a.

U 2017. ističu im resursi i tu će godinu provesti na remontu. I ovi helikopteri i oni stariji Mi-8 mogu biti naoružani kontejnerima s nevođenim raketama za gađanje ciljeva na zemlji.

Čakaju se Black Hawk helikopteri

U zadarskom Zemuniku smešteno je 8 Bell 206 b-3 Jet Rangera američke proizvodnje, koji služe za školovanje pilota helikoptera, ali i u izvidničke i nadzorne svrhe. Nabavkom iz SAD-a 16 izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warriorsa znatno je ojačana helikopterska komponenta HRZ-a.

Planiran je prelaz s ruskih transportnih na američke helikoptere Black Hawk.

Zemunik je školski centar HRZ-a gde se školuju i piloti aviona. Leteti počinju na pet lakih Zlinova češke proizvodnje, gde 50-ak sati lete u sklopu početne obuke. Potom prelaze na puno moćnije Pilatuse PC-9 švajcarske proizvodnje, gde ostvaruju 200 sati naleta.

Pilatusa je 20, a na njima se školuje već i treća generacija pilota iz Omana, pa HRZ i zaradi, piše Večernji. Na tim avionima nastupa i akrogrupa "Krila Oluje".

Zadarski aerodrom dom je i protivpožarne eskadrile HRZ-a, koja broji šest kanadera CL-415 i šest AT-802 (ait tractor) pa Hrvatska, s eskadrilom od 12 protivpožarnih aviona, posle Grčke ima najmoćniju protivpožarnu eskadrilu na jugoistoku Evrope.

Hrvatski protivpožarni kanaderi proteklih godina požare su gasili i u BiH, Crnoj Gori, Sloveniji, Portugalu, Grčkoj i Izraelu.

Borbeni lovci

Eskadrila borbenih lovaca MiG-21 nalazi se na zagrebačkom Plesu. Kad se gradila nova zgrada terminala, sagrađen je i savremeni hangar za dežurni borbeni dvojac. S ovog aerodroma RH nadzire nebo nad zemljom i obavlja “airpolicing” u okviru NATO-a.

Hrvatska bi zbog svoje, za nadzor vrlo nezgodne konfiguracije, trebalo na jugu imati baziran i drugi dvojac lovaca presretača.

Na splitskom aerodromu postoji za to potrebna infrastruktura, gde je još JNA sagradila bezbednosne potkope (lokacija Pantana), gde stane i cela eskadrila, a ne samo dva do tri aviona.

Hrvatska se nalazi pred odlukom o nabavi nove eskadrile lovaca, dakle HRZ će zadržati taj najelitniji segment.

Problem je što je aktivno samo 12-ak pilota supersonika i u proseku imaju 40 godina, dakle na tim novim avionima moraće leteti nove generacije pilota. HRZ mora pojačati školovanje i obuku novih generacija pilota. Neće to biti lako jer je preduslov izabrati sposobne mlade ljude - od 100 (uglavnom) mladića samo dvojica mogu zadovoljiti rigorozne zdravstvene testove za pilota nadzvučnih aviona, piše Večernji list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online