Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
10:56
Tanjug, Vestionline A

"Dodik je davno prešao crvenu liniju"

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smatra da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kada je reč o pravosuđu, već prekoračio "crvenu liniju" i "izašao iz državne zajednice".

Reuters
Podrška međunarodne zajednice često izostane: Valentin Incko

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", objasnio da secesija prestavlja tu "crvenu liniju", a da je Dodik nju, kada je reč o pravosuđu, prekoračio.

Podsetio je da Dodik nije došao na saslušanje kod državnog tužioca, a da je u slučaju odluke suda BiH da vojnu imovinu u Han Pjesku prepiše Ministarstvu odbrane, predsednik RS rekao da to neće dozvoliti, jer se radi o svetoj srpskoj zemlji.

- To sve, kada je reč o pravosuđu, predstavlja izlazak iz državne zajednice - podvlači Incko.

Prema njegovim rečima "crvena linija" prekoračena je i kada su nedavno Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić, od strane parlamenta RS, odlikovani.

- To je kao da se priznanja daju Hitleru ili Pol Potu - kaže on.

Incko je potvrdio da nije mogao da iskoristi "Bonska ovlašćenja" protiv referenduma u RS jer nije imao podršku međunarodne zajednice.

- U primeni nadležnosti nemam stopostotnu podršku. Međutim po pitanju referenduma nisam želeo da slabim Ustavni sud. On je dva puta doneo odluku da je referendum nelegalan i ishod nevažeći - kazao je on.

Incko je kazao da se oseća, ponekad, napušten od strane međunarodne zajednice.

- Radije bih se odrekao svojih primanja da mogu da radim slobodno, nego što dobro zarađujem, a imam vezane ruke. Želeo bih rado da nametnem zakon protiv govora mržnje, negiranja genocida i holokausta. Negiranje genocida je kao so na rane ljudi u zemlji, jer su sećanja na rat potpuno sveža - ukazao je on.

Što se tiče proslave 9. januara u RS, Incko je uveren da će biti velikog slavlja, koje će trajati 24 sata.

- Naravno, neću ići tamo - rekao je on.

Prema njegovim rečima, još prilikom osnivanja RS, "postojala je ideja diskriminacije drugih, to jest onih koji nisu Srbi".

Tramp i Srbi

Na pitanje šta znači za BiH Donalda Trampa za predsednika SAD, on je rekao da je njegova teza da se zemlja, na svu sreću, integriše u pravcu EU, ali dezintegriše "kod kuće".

- Kada je izabran Tramp slavili su Srbi. Navodno mnogi Srbi šalju poklone porodici Tramp. Međutim ne verujem da će se Tramp lično interesovati za male zemlje. Američka politika će ostati ista. Ima poznatih republikanskih senatora, koji su 10 ili 20 puta bili u Bosni, i koji će paziti da ostane očuvan teritorijalni integritet i suverenitet zemlje - uveren je on.

Istovremeno, on kaže da je drugi faktor Melanija Knaus, koja je kao tinejdžer doživela napad JNA u Sloveniji i koja će se setiti toga ko je napao Bosnu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online