Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.12.2016.
11:28
Vestionline, Tanjug A

Incko preti: Mogu da smenim Dodika, ali...

Međunarodna zajednica nikada ne bi prihvatila referendum o otcepljenju Republike Srpske, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Incko je dodao da ni on nikada ne bi potpisao tako nešto.

Reuters
Rado bi on smenio Dodika: Valentin Incko

On je za zagrebački nedeljnik Globus rekao da on, istina, ima ovlašćenja da smeni predsednika RS Milorada Dodika, ali su, kako kaže, ta vremena prošla.

Podseća da su njegovi prethodnici to pravo koristili 800 puta, te da je na takav način do sada smenjeno 180 političara. 

- Ali su ta vremena prošla. Danas želimo domaća rešenja i odgovornost - kaže Incko. 

Prema njegovom mišljenju Dejtonski sporazum se može menjati uz saglasnost tri konstitutivna naroda. 

- Pre svega bi to trebalo da bude u svrhu jačanja funkcionalnosti države. Ali to ne znači centralizaciju, koje se neki plaše - naveo je. 

Hrvati u BiH su konstitutivni narod, kaže Incko i dodaje: 

- Kad imaš tri brata, a jedan je najmlađi, njemu treba posvetiti posebnu pažnju. Istovremeno, Hrvati moraju da se istaknu kvalitetom, što već u velikoj meri i rade. Moramo se, međutim, zapitati jesu li Hrvati u BiH dijaspora, jer se neki tako ponašaju, ili su konstitutivan narod. Ako je ovo drugo tačno, onda nisu dijaspora. Za mene su svakako konstitutivan narod - naveo je Incko. 

Visoki predstavnik ističe da još nije vreme za ukidanje OHR-a u BiH, te da se to može dogoditi, ali tek pošto bude ispunjen program "5+2" - pet ciljeva, uključujući sređenu državnu i vojnu imovinu, i dva uslova. 

- Jedan je ispunjen, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Drugi je zahtevniji, jer podrazumeva pozitivnu ocenu političke situacije u BiH i puno sprovođenje Dejtonskog sporazuma. Sami možete proceniti u kojoj meri je taj uslov ispunjen - rekao je Incko.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2016. 11:48
Vrijeme je da se ova austrijska gnjida od covjeka najuri usr+nom motkom za Austriju odakle su ga i doveli zapadni zlocinci. On bi mogao Dodika da smijeni, sanjaj govedo jedno sanja. Referendum za otcepljenje nego sta, ito odmah u sledecoj godini. Zivio Dodik!
Četvrtak 22.12.2016. 11:33
Znaci kad Srbi nesto urade odma teska artiljerija!?A srpski neprijatelji mogu sve da rade bez posledica?Nece vise tako moci gotovi ste vase vreme je isteklo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online