Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2016.
11:07
Vestionline A

Dok Hrvati pričaju o srpskim čokoladicama Amerikanci im ovako je*u mater

Hrvatska spisateljica, Vedrana Rudan, objavila je na svom blogu tekst pod nazivom "Čokoladni rat" u kome otkriva da se priča o srpskim čokoladicamam plasira Hrvatima da bi se sakrila jedna mnogo strašnija priča koju Amerikanci rade u Hrvatskoj. Njen blog prenosimo u celosti:

Tanjug/AP
Bitno je da vi drobite o čokoladicama

"Kad je nedavno predsjednica Kolinda zabunom ili 'zabunom' hrvatskoj dječici uvalila u poklon paketiće srpske čokoladice, pa se zatim ispričala, pa još dodala 'kako se to više nikad neće ponoviti', normalan čovjek je pomislio kako je naša predsjednica glupača. Srpske čokoladice dizati na nivo simbola hrvatsko-srpskog neuništivog neprijateljstva može samo osoba kojoj nisu baš svi na broju.

Gospođu Kolindu Grabar-Kitarović ne držim ni previše pametnom ni glupom. Pretpostavljam da se njezin kvocijent inteligencije ipak drži negdje oko stotke. Gospođa, dakle, nije glupača, gospođa je političarka. Ovo mi je ovog trena palo na pamet, političarka se rimuje sa zvečarka. Želim reći, Kolinda je opaki igrač. Sluša svoje i naše gospodare kojima sukob sa dovijeka nam mrskim Srbima savršeno odgovara da pažnju običnih građana skrene sa daleko gadnijih tema nego što su to subotičke čokoladice.

Američki obveznik ili ne?

Evo jedne u nizu. Ne znam da li ste nedavno bili u svojoj banci. Ja jesam. Istekla mi bankovna kartica. Pozvalo me da dođem po novu. Službenica mi je rekla da moram, prije nego preuzmem karticu, potpisati da nisam 'američki porezni obveznik.'

Obrazac se zove 'Fatca-Crs Auto-Certifikacija-Fizičke osobe' ili, na službenom hrvatskom jeziku, 'Fatca-Crs Self-Certification-Individual.'

O čem se radi? Pretpostavila sam da su Ameri najzad krenuli u lov na svoje rokfelere i odlučili doznati da li su svojim mafijaškim krakovima zgrabili za vrat i Hrvatsku. Ako jesu, Amerika će im je*ati mater, oduzeti imovinu, podijeliti je siromašnima, posebno crncima, a njih osuditi na doživotnu robiju. Svi znamo kako je Al Capone pao zbog utaje poreza a ne zbog toga što je ubio pitaj boga koliko ljudi. U Americi sve možeš samo neplatiti porez ne možeš.

Službenica u banci mi je na brzinu objasnila da je priča vrlo jednostavna. Moram samo potpisati da li sam američki porezni obveznik ili nisam. Sve je to u skladu sa zakonom, tu FATCTU je Hrvatska potpisala i sa Amerikom i sa EU, stupila je na snagu 01.01. 2016. godine, nema tu mnogo nepoznanica. Potpisala sam da nisam 'porezni obveznik SAD' i da 'ne obavljam aktivnosti registriranog brokera odnosno dilera (različito od određene osobe iz SAD-a).'

A da li su Ameri obavezni da Hrvatima daju na uvid svoje podatke?

Kad sam došla doma proučila sam letak malo bolje. Pa sam naletjela na ulomak.

'Potvrđujem da sam prije potpisa ove izjave informiran o tome da je Banka voditelj zbirke osobnih podataka, o svrsi obrade, o postojanju prava na pristup podacima i prava na ispravak podataka koji se na mene odnose, o primateljima osobnih podataka te da se radi o dobrovoljnom, odnosno popotpisu međudržavnog sporazuma između RH i SAD o obaveznom prikupljanju osobnih podataka, vezanih na provedbu FATCA-e, odnosno Common Reporting Standarda (CRS-a). Potvrđujem da sam upoznat i o mogućim posljedicama uskrate davanja podataka sukladno općim poslovanjima Banke s fizičkim osobama.'

Pitala sam gospođu iz Banke koje su 'posljedice uskrate' ali mi nije znala odgovoriti. Nije znala ni da li su Ameri obavezni Hrvatskoj dati na uvid svoje podatke.

Top tema: Srpske čokoladice

Nisam bankovni stručnjak ali mi je ipak sve jasno. Amerika je, umatajući svoju prljavu akciju u lov na svoje lopine, naravno da joj ne pada na pamet loviti ih, sve nas obične, glupe građane beznačajne zemlje prisilila da joj 'dobrovoljno' stavimo na uvid osobne podatke: ime, prezime, OIB, datum rođenja, državu rođenja, državljanstvo, državu prebivališta, novčane transakcije, pa da s tim radi što je volja. U našim medijima su, ha, ha, top-tema srpske čokoladice.

Građani Republike Hrvatske su, ne svojom voljom, duboko u mračini američke guzice jer su ih tamo uvalili hrvatski prljavi političari i političarke kojima je jedino lova bitna. Bijedno smeće potpisuje sve i svašta samo da bi godinu, dvije, pet ili deset bilo na naslovnicama, moglo žderati na naš račun, krasti, dobivati povoljne stambene kredite i huškati nas protiv Srba. A mi, bijedni crvi, ne usuđujemo se pitati čak ni zašto smijemo biti u NATO-u i m o r a m o Amerima na uvid davati osobne podatke ali nam američke vize nisu ukinuli. Naša je bivša ministrica vanjskih poslova, da bi mogla dobiti vizu, trebala potpisati da se u Americi neće baviti prostitucijom.

Mislim da gospođa Kolinda-Grabar Kitarović, sudeći po tome što sve radi za Amere, to ne mora potpisati. Ona se prostitucijom bavi u Hrvatskoj."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online