Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 13.12.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti A

Presuda Mladiću je presuda i Srpskoj

Anja Filimonova, naučni saradnik Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, ocenjuje za "Vesti" da je haški proces protiv generala Ratka Mladića pokazao da je to bilo suđenje srpskom nacionalnom korpusu na Balkanu, istorijskim istinama i međunarodnoj pravdi.

www.mc.rs
Anja Filimonova

- Zapadni igrači presudom Mladiću postavljaju bombu na budućnost srpskog naroda. Istovremeno, ovaj proces će zapravo samo zacementirati ratna dostignuća ne samo muslimana, već i Hrvata i Albanaca - ističe Filimonova.

Ona smatra da će presuda Mladiću, ali i konačna presuda Karadžiću predstavljati jasnu polugu u podrivanju postojanja RS, ali i Srbije.

Lečenje u Rusiji

Filimonova sumnja da bi, i pored narušenog zdravlja i napora Rusije, general Mladić ipak mogao da bude prebačen na lečenje u ovu zemlju.

- Napori da Mladić bude prebačen u Rusiju nisu novost i traju već niz godina. Ali, ceo projekat suđenja Mladiću je previše bitan za antisrpske faktore da bi oni tek tako to dozvolili - navodi ona.

- Van svake sumnje ove presude će biti iskorišćene višestruko, ali će biti osnov za dalje razbijanje srpskog korpusa na Balkanu. Istovremeno, u pravnom smislu, to će biti podloga za početak sledeće faze - destruktivnog antisrpskog rada za različite i mnogobrojne evropske institucije. Ona smatra da nije realno očekivati da u budućnosti dođe do revizije ovih, ali i mnogih drugih haških presuda.

- Haški sud je samo paravan njegovih naredbodavaca, a da bi došlo do revizije presuda potrebna je ozbiljna politička volja. Toga nema, ali se treba nadati da će srpski lideri u budućnosti prestati da budu najslabije karika u sprovođenju nacionalnih interesa - naglašava Filimonova.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.12.2016. 02:28
Haški sud je samo paravan njegovih naredbodavaca, a da bi došlo do revizije presuda potrebna je ozbiljna politička volja. Toga nema, ali se treba nadati da će srpski lideri u budućnosti prestati da budu najslabije karika u sprovođenju nacionalnih interesa - naglašava Filimonova. ....................................Zna zena gdje je nas problem. I ja tvrdim vec godinama a moi prijatelji znaju da to traje vec trecu deceniju kako stalno ponavljam da nam je naj veca opasnost anti srbska vlast u Beogradu( naravno i ona u Podgorici). Ne zaboravite braco ( oni koi ne znaju neka nauce) zasto je Bosna "saptom" pala pod turke. Pokojna Milica se igrala diplomatije ( da ne budem grublji) pa su turci na mala vrata usli u Srbiju. Naravno da nije ona srecna za sve kriva..... Imamo mi i danas puno Milica i Stefana tomasevica ali je nas osnovni problem sto nikako da naucimo nesto iz proslosti. ???
Četvrtak 15.12.2016. 22:18
Tacno, gospodjo! Kad im je Milosevic "umakao" u smrt, resili su da sve natovare Karadzicu i Mladicu. Ma i da nisu postojali Karadzic i Mladic uhvatili bi oni bilo koga, samo da sprovedu svoj scenario. Najveca zalosna istina, posle Milosevica, je da su "српски лидери најслабије карика у спровођењу националних интереса"! Ja zivim za dan kad ce presude srpskim herojima biti revidirane, i zlocinci nad srpskim narodom kaznjeni! Pravedni svet, na celu sa Rusijom, to mora da sprovede, inace nema nade za covecanstvo. Zlo ne sme da pobedi!
Četvrtak 15.12.2016. 22:29
Hag , Hag i ponovo Hag,--- svi znamo da je Haski 'sud' politicki sud , i kao takav nije legalan niti moze biti pravedan,- nikada nije imao nikakav legalan kredibilitet , a poslije 'sudjenja' i osuda u 90% optuzenim Srbima absolutno je izgu-bio bilo kakav kredibilitet i naj plici 'mozgovi' trebalo bi da su na-cisto da je to jedna velika nakarada i vrlo daleko od bilo kakve istine,-- Nikakve 'dokaze' o Karazjicevoj 'krivici' nemaju ali su ga ipak 'osudili' na 40 godina robije,-- Drzali su Seselja dvanaest godina u "istraznome" zatvoru samo zbog cinjenice da Seselj nije imao niti ima "dlake" na jeziku i da je 'nepodoban' politicki protivnik,-- absolutno pozitivno nemaju nikakvije dokaza o Seseljevim "zlocinima" , ali opet ce mu 'odrezati' zatvor od naj manje 25 godina, -- zivi bili pa vidjeli - nadam se da gresim u Seseljevom slucaju i da ce 'sud' imati bar toliko odresene ruke i ako ga vec moraju 'osuditi' da ne 'rezu' Seselju vise od vremena no sto je proveo u "istraznome" zatvoru , i da covjek prozivi sto mu je ostalo na ovome svetu kao slobodan covjek, -- general Mladic je vojnik, a koliko sam upoznat sa dogadjajima on je vise nego jednom spasao Srpske Muslimane od totalnoga unistenja,-- niko ne govori o tome,-- niti ni jednoga Muslimana da kaze dve reci o istini,-- mozda je tu i bila Mladiceva 'greska' ,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online