Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.12.2016.
01:10
B. Simonović - Vesti A

Podmukla osveta mafije i politike (6)

Podmukla osveta mafije i politike (6): Sistem je mnogo bolestan

Jovo Martinović se na suđenju izjasnio da će odgovarati na sva pitanja sudskog veća i ostalih učesnika u procesu, izuzev onih koja bude postavljala zastupnica optužbe Mira Samardžić.

commons.wikimedia.org/Adam Jones
Jovo Martinović, crnogorski novinar, završio je u zatvoru zbogsumnje da je trgovao narkoticima

U izjavi za bečki "Standard", Jovo Martinović je ispričao da je i njemu, baš kao i njegovom prezimenjaku, prvooptuženom za trgovinu narkoticima Dušku Marinoviću, nuđeno, milom ili silom, da prizna krivicu i skrati tamnovanje u istražnom zatvoru, odnosno obezbedi povoljniji status pri odlučivanju o kazni za krivično delo koje mu je optužbom stavljeno na dušu, ali je on to bez predomišljanja odbio:

- Sva ova priča protiv mene je potpuno iskonstruisana. Ja sa tim nemam ništa i neću da potpišem takvu jednu budalaštinu.

Pasivni otpor sili

Martinović to uporno ponavlja, evo, već više od trinaest meseci, od dana kada su mu 22. oktobra 2015. godine škljocnule lisice na rukama, uprkos svemu, uprkos traumi što je, kako tvrdi, na božjoj pravdi zatočen i izopšten iz života, uprkos šokovima koje je doživljavao kada je počeo da uviđa kakvo je stanje u crnogorskom zakonodavstvu i pravosuđu:

- Znao sam da je sistem bolestan, ali nisam znao da je ovako bolestan - gnevno se požalio jednom od svojih kolega koji ga je posetio u zatvoru, ogorčen, pored ostalog, i stoga što je mesecima ležao u apsu, a da nije imao pojma zašto je osumnjičen i zašto je dospeo u tamnicu.

Test za pravosuđe

Evropska unija je sve samo ne zadovoljna demokratskim standardima Crne Gore, smatra bečki novinar Bernard Odehnal.

- Na udaru je, pre svega, nedostatak slobode medija u Crnoj Gori: novinarima se preti i napadaju ih kad otkriju slučajeve korupcije i postavljaju neugodna pitanja. Proces protiv Jova Martinovića je stoga test nezavisnosti pravosuđa ove zemlje, koja samu sebe smatra zrelom za članstvo u NATO, a uskoro i u Evropskoj uniji - kaže Odehnal.

On se, inače, na početku sudskog procesa izjasnio da će pred sudom izneti svoju odbranu i da će odgovarati na sva pitanja sudskog veća i ostalih učesnika u procesu, izuzev onih koja bude postavljala zastupnica optužbe Mira Samardžić.

To će, po svoj prilici, biti njegov pasivni otpor sili i nepravdi, otpor zakonodavstvu i su dstvu koje još počiva na postulatima genijalnog dela Iva Andrića i njegovog Karađoza "da je lakše nevina čoveka pustiti iz Proklete avlije nego za krivcem tragati po carigradskim budžacima..."

Naknadna pamet

Ostaje da se vidi da li će tužilac u toku suđenja i odbrane navoda u optužnici potegnuti neke nove i do sada nepoznate adute što se tiče Jova Martinovića i dokazati njegovu krivicu ili će morati da prizna grešku i prepustiti državi i njenoj sirotinjskoj kasi da zlehudom novčanom naknadom ispravlja grešku nečijeg tvrdoglavog istrajavanja na pravdi kao da se već toliko puta nije pokazalo da je prevelika pravda - gotova nepravda.

Desna ruka dobitnika Pulicera

Nije bez ironije da je tek pošto ga je Crna Gora uhapsila postalo poznato kako je i čime sve zapadne novinare zadužio Jovo Martinović, kaže Andreas Ernst iz švajcarskog "Neuer Zuercher Zeitung" (NZZ). Martinovićeva uloga je bila odlučujuća u novinarskim otkrićima teških srpskih i kosovskih ratnih zločina. Ali njegovo autorstvo u otkrićima je, ako je uopšte navođeno, bilo uvek sporadično.

Ovaj skoro kolonijalni odnos između zapadnih novinara i njihovih lokalnih kolega, koji su pravi koautori, prosto je pravilo službe, a zapadnjaci se za odlučujuću saradnju "stingera" najčešće zahvale honorarom.
Pored niza drugih novina i saradnika poznatih evropskih i američkih medijskih kuća, Jovo Martinović je više od deset godina radio i sarađivao i sa Metom Mekalisterom, dobitnikom Pulicerove nagrade za novinarstvo. I njemu je bio desna ruka u više opsežnih i osetljivih istraga vezanih za ratne zločine i organizovani kriminal na Balkanu.

U momentu hapšenja, kako naglašava Mihael Martens, novinar "Frankfurter algemajne cajtunga", Martinović je upravo radio za francusku novinsku agenciju i produkciju Kapa, a tema njegove istrage je bio put oružja sa Balkana do ruku islamskih terorista, odnosno onih koji vrše zločinačke napade po Zapadnoj Evropi. Plod tog rada je dokumentarni film "Put kalašnjikova" koji je u januaru ove godine prikazan na francuskoj televiziji Kanal plus. Jovo Martinović je, međutim, kao jedan od autora filma, njegovo emitovanje dočekao u tamnici, u koju je dospeo nekoliko meseci ranije, i evo, već više od 13 meseci čeka ishod suđenja.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online