Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 07.12.2016.
16:25
Vestionline, Tanjug A

Forbs se sprda sa đetićima: Putin u panici od moćne crnogorske armije

Nakon što je u Spoljnopolitičkom odboru američkog Senata jednoglasno ratifikovan Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u , magazin Forbs žestoko je kritikovao užurbanost koja je dovela do toga, uz opasku da je reč o državi "veličine jednog manjeg kongresnog distrikta".

Reuters
Važno da je bivši premijer zadovoljan: Milo ĐUkanović i Jens Stoltenberg

Kolumnista Forbsa Dag Bandou, naime, konstatuje da se Crna Gora nalazi na "nestabilnom, brutalnom i nacionalističkom Balkanu, jezgru tolikog broja konflikata koji su se dešavali kroz istoriju".

"Gospodin 10 posto"

Za Crnogorce kaže da su kroz istoriju prolazili kroz teške periode, boreći se protiv "dominacije Turaka, Austrougara, Italijana, Rusa i Srba".

- Ipak, to nije argument za prijem u NATO. Najveći kompliment koji Crna Gora može da dobije jeste taj da je međunarodno nebitna. Enklava ogrezla u notornoj korupciji, koja se pre 10 godina odvojila od Srbije, Crna Gora se nada da će se obogatiti članstvom u NATO. Imajući u vidu da Vašington velikodušno donira nove kandidate za članstvo u NATO, to je vrlo moguće. Ipak, trebaće dosta truda kako taj novac ne bi otišao u ruke onih zbog kojih Crnu Goru zovu mafijaškom državom. Štaviše, prošli premijer Milo Đukanović, koji je vodio zemlju četvrt veka, ima dugu istoriju korupcije i drugih kriminalnih aktivnosti. Čak ga i zovu "gospodin 10 posto" - piše Forbs.

Prema mišljenju magazina, Majkl Karpenter, zamenik sekretara odbrane SAD, u svom svedočenju pred Senatom izneo je "gomilu gluposti", poput toga da "Crna Gora i NATO dele iste vrednosti demokratije, individualne slobode i vladavine prava".

Korumpirani vojni patuljak

- Stend-ap komedija u Senatu nastavljena je tvrdnjom da će vojska Crne Gore biti doprinos NATO alijansi. To su male oružane snage koje idu ka iščezavanju. Kako će uvođenje korumpiranog vojnog patuljka u NATO doprineti jačanju Alijanse i stabilnosti Evrope - pita magazin.

Posle rata u Ukrajini, mnoge zemlje zabrinule su se da ih čeka sukob sa Rusijom, konstatuje ovaj magazin i ponovo pita da li je to bar jedan aspekt koji Crna Gora ispunjava. Spoljnopolitički odbor američkog Senata podržao je jednoglasno rezoluciju o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO.

- Mikro-država ima manje od 2.000 vojnika. Njene snage jedva ispunjavaju kapacitete za unutrašnje potrebe. Amerika sakuplja saveznike na sličan način kao što Amerikanci sakupljaju Fejsbuk prijatelje. S jednom razlikom: Fejsbuk prijatelji ne koštaju ništa. Nije ni čudo što se Tramp protivio ratifikaciji. Ipak, Obamina administracija ga je pretekla, i uspela da progura priču o "reformama i integraciji Balkana u NATO". Ako uvođenje gansterske države u vojni savez to zaista i znači. Da stvar bude gora, taj korumpirani vojni patuljak dobiće svoj glas i u Briselu - navodi dalje ovaj magazin.

Balkan - gomila nekvalifikovanih država

O ostalim zemljama regiona, Forbs navodi da su van Alijanse i pita ima li smisla da NATO prima nekvalifikovane države.

- U regionu su i Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija, koje imaju veću vojsku od Crne Gore, naročito Srbija, ali to nije važno. BiH nije čak ni prava država, to je politički artefakt koji na okupu ostaje zahvaljujući stranom pritisku. Kosovo je podeljeno, korumpirano, i nepriznato u većini sveta. Makedonija ne može ni ime da dobije, a kamoli nešto drugo. Srbija, koja je bila meta brutalne agresije NATO pre 17 godina nema nameru da uđe u Alijansu, već ostaje bliska Moskvi - navodi Forbs i ističe da bi integracija Balkana trebalo da bude evropski, a ne evroatlantski projekat:

Za šta je EU dizajnirana ako ne za integraciju malih, fragilnih i nebitnih delova kontinenta u društvo sa velikim igračima, pita ponovo Forbs i ističe:

- Balkan je ionako daleko interesantniji Rusiji i Evropskoj uniji nego Americi, koja ne mora baš u sve da se meša. Nije sve odgovornost SAD. Ako Amerika misli da je time pobedila Rusiju u nekoj borbi za uticaj, možemo samo da poručimo sledeće: Vladimir Putin se sigurno već sakrio u svoj podzemni bunker u Kremlju iz straha od moćne crnogorske armije.

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2016. 23:31
Срела се глиста са врабцем у Црној Гори, па глиста каже: "Ђе си соколе?", а врабац пита: "Ђе си гујо љута?.
Petak 09.12.2016. 23:31
Срела се глиста са врабцем у Црној Гори, па глиста каже: "Ђе си соколе?", а врабац пита: "Ђе си гујо љута?.
Petak 09.12.2016. 23:31
Срела се глиста са врабцем у Црној Гори, па глиста каже: "Ђе си соколе?", а врабац пита: "Ђе си гујо љута?.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online