Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.11.2016.
13:28
Vestionline, Tanjug A

"Putin iz Mojkovca" sastavio kabinet: 19 ministara, nijedan Srbin

Crna Gora je u ponedeljak dobila novu, 41. vladu, koja će imati 19 ministarstava i dva potpredsednika, na čelu sa premijerom Duškom Markovićem. U novoj crnogorskoj vladi nema predstavnika Srba, što je Marković objasnio "novim političkim okolnostima".

youtube.com/DPS Crne Gore
Očekuju da će da vlada "čvrstom ruku": Duško Marković

Marković je na toj poziciji zamenio Mila Đukanovića, koji je na toj poziciji odslužio šest mandata, što ga po dužini vladanja i broju mandata čini političarem koji je najduže obavljao premijersku dužnost u crnogorskoj istoriji.

Inače, ovo je treće Đukanovićevo povlačenje iz državne politike, pri čemu je svaki put zadržao poziciju predsednika Demokratske partije socijalista.

Vlada - jednoglasno

A ko je zapravo Marković?

Rođeni Mojkovčanin, političku karijeru počeo je u opštinskim organima, da bi početkom devedesetih bio izabran za sekretara vlade. Od 2005. bio je šef Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), posle čega ga je naimenovan za ministra pravde i potpredsednika vlade za politički sistem. Crnogorski mediji nazvali su ga "Putin iz Mojkovca", predviđajući da će vladati čvrstom rukom.

Vlada je izabrana jednoglasno na sednici kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicionih stranaka i koalicija. Oni su odlučili da bojkotuju sednice Skupštine sve dok pokušaj terorističkog napada u izbornom danu ne dobije sudski epilog.

Marković, koji je i zamenik predsednika DPS-a, je u svom ekspozeu poručio da će nova vlada uvesti državu u NATO, posvetiće se odnosima sa susedima, EU, SAD i Kinom i nastojaće da prevaziđe nerazumevanje u odnosima sa istorijskim saveznikom Rusijom.

Premijer je najavio zatvaranje svih poglavlja do 2019. On je pozvao opoziciju da se priključi vlasti kako bi radili zajednički za dobro Crne Gore.

- To se posebno odnosi na one političke subjekte i one političke lidere koji su zajedno sa nama radili na promociji modela vlade izbornog poverenja. Šaljem im poruku da sam otvoren za njihovo učešće u vladi kad god to procene i kada im to političke okolnosti dozvole - poručio je Marković nakon što je položio zakletvu.

Zločinački naum prema zemlji i premijeru

Poručio je i da će vlada dati puni doprinos rasvetljavanju detalja "zločinačkog nauma prema Crnoj Gori i njenom premijeru".

- Ruka pravde mora stići svakoga ko je brutalno udario na temelj države. Bilo da su stranci ili crnogorski državljani - rekao je Marković.

Đukanović, koji je prisustvovao sednici parlamenta, od danas je samo lider vladajuće Demokratske partije socijalista, a očekuje se i njegova ostavka na mesto poslanica.

Crnogorska vlada izabrana je mesec i po dana nakon izbora, a parlamentarnu većinu osim DPS-a čine Socijaldemokrate, novoformirana stranka čiji je predsednik Ivan Brajović, bivši kadar SDP-a, dugogodišnjeg koalicionog partnera DPS-a. Sa njima su i manjine - Bošnjačka stranka, koalicija albanskih partija "Albanci odlučno" i Hrvatska građanska inicijativa.

Zanimljivo je da su se u izvrnoj vlasti našla samo dva ministra iz prethodne vlade, što se u Podgorici tumači kao diskontinuitet u kadrovskom smislu u odnosu na prethodnu vladu.

- Marković je uspeo da dobije nekoliko veoma uglednih pojedinaca, koji nisu partijski vojnici, što će ovoj vladi dati novi imidž - smatra programski direktor nevladine organizacije "Građanska alijansa" Boris Raonić.


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.12.2016. 19:19
Таман ће овај бити премијер као и својевремено Цветковић за вријеме Тадића! Добро се зна да је Марковић само пуки пион у рукама Ђукановића....који ће само да статира за јавност....А све ће бити као и до сада....Ђукан води све конце, одлучује и доноси одлуке....
Četvrtak 01.12.2016. 19:20
Оно по народјном:......." Сјаши Курта, да узјаше Мурта"........
Četvrtak 01.12.2016. 19:24
Ово је већ до сада толико пута виђено, рокаде и премицања Миловог са мјеста прећједника на мјесто премијера....па након неког времена поново његово ницање из пепела и повратак му на положај оца на-ције ...Још мало па ће по стажу да прешиша и Броза !!! Машала му било....го-вно му под нос !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online