Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.11.2016.
15:57
index.hr A

Potpuno rasulo: Odnosi Hrvatske i Rusije nikad gori

Ambasador Rusije u Zagrebu Anvar Azimov izrazio je veliku zabrinutost za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa i primetio da nije normalno da Hrvatska duže od godinu dana nema ambasadora u Moskvi.

youtube.com/Slavonska Televizija
Zabrinut zbog ponašanja Zagreba: Anvar Azimov

Azimov je rekao da je hrvatsko-ruski privredni forum, koji je trebalo da bude održan u novembru, otkazan jer ruski preduzetnici nisu bili zainteresovani da dođu u Hrvatsku.

Štetna politika sankcija

Objasnio je da je to zato jer su ruski biznismeni vrlo rodoljubivi i ne slažu se s evropskim režimom sankcija.

- Oni nisu saglasni da Hrvatska podržava te sankcije. Zbog toga nisu bili zainteresovani da dođu u Hrvatsku - rekao je Azimov.

Dodao je da on pokušava sve da "ono što se dogodilo između Rusije i Hrvatske ne utiče na rusko-hrvatske ekonomske odnose".

- Moj je zadatak, kao ambasadora da minimiziram bilo kakve posledice. Nije tajna da je robna razmena s Hrvatskom smanjena gotovo 50 posto. To je katastrofa. Pre svega, hrvatski su izvoznici i poljoprivrednici ti koji pate - rekao je Azimov za regionalnu N1 TV.

Godinu dana bez ambasadora

Nije mu, kaže, "normalna situacija" da Hrvatska više od godinu dana nema ambasadora u Moskvi.

- Ali možda je to tehničko pitanje, a ne političko. Hrvatska je imala probleme u politici - kaže Azimov i nada se da će početkom iduće godine to biti rešeno.

- Dobio sam informaciju da postoji ozbiljan kandidat za tu poziciju - rekao je.

Ambasador Azimov je objasnio i da je reakcija Ministarstva spoljnih poslova na izjave premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini bila službena reakcija Moskve, a ne saopštenje s nižeg nivoa, kako je to predstavio hrvatski premijer.

- To je bilo mišljenje Rusije, a ne nekakvog odeljenja u ministarstvu. To je službena pozicija Rusije i morate to prihvatiti"kazao je Azimov.

Rusija nije okupirala Donbas

Azimov je u razgovoru za N1 kazao da Rusija nije zauzela istočni dio Ukrajine i da premijer Plenković samo prenosi stavove EU.

- Rusija nikad nije uvela svoju vojsku u Donbas. Ukrajina nije okupirana, Rusija se ne meša. Trenutno problem Donbasa nije između Rusije i Ukrajine, nego Kijeva i Donbasa. Kijev je taj koji krši ugovor u Minsku, jer su prema tom ugovoru obećavali autonomiju donbaskoj regiji, decentralizaciju, amnestiju. Ništa se nije dogodilo. Rusija poštuje teritorijalnu celovitost Ukrajine - poručio je Azimov.

Krim nikada više neće biti ukrajinski

Krim je, tvrdi Azimov, drugačije pitanje. To poluostrvo je uvek bilo rusko do neočekivane odluke Nikite Hruščova da ga pokloni Ukrajini.

- Krim je uvijek bio Rusija. U Krimu jeodržan referendum na kojem je 90 posto stanovništva glasalo za ulazak u Rusiju. Tako da se Krim vratio kući, to je pitanje rešeno i nikada se više neće vratiti Ukrajini - tvrdi Azimov i kaže da se ne radi o aneksiji.

Azimov je rekao i da mu smetaju "dvostruki standardi" EU i SAD koji su na istom principu, posle referenduma, priznali Kosovo, ali sad to ne žele da primene na Krim.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2016. 20:01
Знају Руси да Хрвати обожавају муслимане и чак тврде да су муслимани "хрватско цвијеће", па су им послали "цвијет" у лијепу њихову. Мада се истовремено и чудим, јер не може један "цвијет" ублажити смрад те кафилерије илити септичке јаме што се од миља зове "лијепа њихова"!
Sreda 30.11.2016. 20:02
Плаше мечку са решетом.....Па зна се ко је ко у свијету... !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online