Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.11.2016.
02:10
J. Arsenović - Vesti A

Ovakav Dejton neće spasti BiH

Povodom 21 godine od potpisivanja mirovnog sporazuma za BiH, profesor Nenad Kecmanović, upozorava da "Dejtonski status kvo u BiH nije veran sporazumu koji je potpisan 1995". U razgovoru za "Vesti", nekadašnji član ratnog Predsedništva BiH ističe da je za dve decenije revizije sporazuma Srpskoj oduzeto na desetine nadležnosti i nametnuto isto toliko zakona.

Srna
Nenad Kecmanović

Da li slede promene sporazuma?
- Federacija će uz pomoć Zapada gurati da se nastavi revizija, a Srpska će se boriti da joj se oduzeto vrati. Najsvežiji primer kako to izgleda predstavlja apelacija Bakira Izetbegovića kod Ustavnog suda BiH da se promeni datum Dana Republike i referendum koji je Dodik održao, uprkos negodovanju sa svih strana.

Šta to smeta Srbima, šta Bošnjacima, a šta Hrvatima?
- Najveća napetost u BiH trenutno vlada između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji. Hrvati su odlučno krenuli u borbu za obnovu Herceg-Bosne koju danas zovu trećim entitetom i u tome imaju sve otvoreniju podršku Zagreba. U strateškom smislu, čak i Banjaluke, jer bi to vodilo organizaciji BiH kao konfederacije ili unije tri nacionalne republike. Hrvati zaista nisu ravnopravni s Bošnjacima, ali ovi odbijaju bilo kakve promene. Dominaciju u Federaciji Bošnjaci vide samo kao prvi korak u ostvarenju centralizovane BiH i neće ni da čuju za treći entitet. Ide im u prilog činjenica da u Dejtonskom sporazumu nema trećeg entiteta.

Pretnje

Da li bi nametnuta promena Dejtonskog sporazuma vodila ka novom oružanom okršaju?

- Jedino Bošnjaci zaista prete oružanim okršajima. Povodom referenduma u RS čuli smo najavu rata. Cilj eventualne agresije na Herceg-Bosnu i RS bio bi zauzimanje cele BiH ili barem proširenje bošnjačke teritorije. Usledio bi snažan otpor i sve bi se završilo secesijom RS i Herceg-Bosne, ali tok događaja zavisio bi od reagovanja SAD, Rusije i EU.

Ako pritisci za promenu budu nadjačali, u kom pravcu bi izmene Dejtona mogle ići?
- Zapadne sile nemaju danas snagu koju su imale 1992. Sada SAD ipak moraju da se dogovaraju sa Rusijom i Kinom. Vašington će verovatno i dalje podržavati jedinstvenu BiH. SAD i EU posmatraju BiH kao svoju interesnu sferu i pozivaju se na to da su obezbedili mir, uložili milijarde za obnovu, da je tu narod većinom opredeljen za ulazak u EU i NATO. Većinsko raspoloženje naroda u RS čak nije ni za EU, a pogotovo za NATO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online