Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 05.11.2016.
14:22
Vestionline A

Panika u državnom vrhu Hrvatske zbog hapšenja za zločine nad Srbima

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je u "slučaju Orašje" bilo propusta u obaveštajnom sistemu, prenose hrvatski mediji.

Reuters
Vlada raspravljala o hapšenjima: Andrej Plenković

- Naravno da možemo govoriti o pojedinačnoj odgovornosti, ali problem je puno širi. Događaji u Orašju pokazuju odgovornost sistema. Moramo prestati delovati po sistemu silosa. Pozdravljam odluku Vlade o izradi nove strategije domovinske sigurnosti, koja bi trebalo bolje da poveže sistem i spreči propuste - saopšteno je sinoć Novoj TV iz kabineta predsednice, prenosi Jutarnji list.

Inače, hapšenja u Orašju za zločine počinjene nad srpskim civilima tokom 1992. i 1993. izazvalo je pravu dramu u hrvatskom državnom vrhu. Grabar Kitarovićeva je rekla da o tome nije imala nikakvu informaciju. O toj temi na celodnevnoj sednici u četvrtak je raspravlja i vlada, a na stolu su, kako prenosi Jutarnji list, bila pitanja o tome kako je došlo do optužnica, ko je znao da se one pripremaju, koliko je dokumenata protiv optuženika iz Zagreba otišlo u BiH, kakva je u tome uloga Sigurnosnoobaveštajne agencije, kakva Ministarstva pravosuđa, a kakva Državnog tužilaštva.

U akciji SIPA u ponedeljak je u Orašju je uhapšeno deset pripadnika Hrvatskoga veća odbrane, koji se sumnjiče za ratni zločin nad srpskim stanovništvom. Njima je juče Sud BiH odredio tridesetodnevni pritvor.

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2016. 15:07
Najsvirepije zločine koje je ikada čovečanstvo zabeležilo,počinili su HRVATI(bivši Srbi) nad srpskim narodom! U svesti tih bivših Srba, utisnuta je mržnja prema onima koji su ostali Srbi. Prebacivanje krivice. Nisam ja kriv što sam izdao srpstvo, nego on što je ostao Srbin. Njegov ostanak u srpstvu, njegov moralni život, njegova hrabrost i junaštvo, prkos i nepokolebljivost su ukor za moju savest, za mene konvertita, slabića, kukavicu, bednika, slugu, koji je za džak brašna i soli, izdao i dedove i narod i veru.Srbin mora nestati da me više nikad ne podseća na moju izdaju. Zato Jasenovac, zato Oluja, zato su Hrvati sa tolikom mržnjom kl,ali Srbe, jer su ih podsećali na istinu o sebi, jer su Srbi samim svojim postojanjem bili prst krivice uperen u Hrvate.Čovek koji promeni veru, a potom i naciju, kao u slučaju Hrvata i Srba, izbrisao je sve što je bilo do tada. On više ne može da govori o svojoj porodici, precima, svom rodu. On je neko ko počinje od nule, ništa, čovek bez biografije, mladica tek zasađena na ledini. Takav čovek je svestan svega a naročito prezira svoje okoline, rodbine, prijatelja, kumova, svojih dojučerašnjih sunarodnika i u njemu se rađa mržnja. Ponižen je, ćuti kad se u društvu priča o istoriji, porodičnoj tradiciji, dalekim rođacima… I onda dolaze ratovi. Takav čovek postaje zver i kreće da ubija sve one koji su živi svedoci njegove prevere, sramote, njegove izdaje predaka i svog naroda…
Subota 05.11.2016. 15:16
Hrvata kao starog plemena danas gotovo da nema, nalazimo ih tek u ostacima u Hrvatskom Zagorju, Moslavini i onom delu Međimurja, prema Sloveniji. Ostali su konvertiti, uglavnom bivši Srbi koje je katolička crkva uspela da otrgne najpre od pravoslavlja a potom od srpstva.Podsetimo se reči doktora Juraja Krnjevića iz 1955. godine: “Pre jedno 120 godina Hrvatska je bila vrlo malena. Zagorje i okolina, to je bila Hrvatska… Onaj kraj gde se govori “kaj” to je bila Hrvatska.”…Vodeći hrvatski istoričar, dr Tvrtko Jakovina priznao da su Srbi 1918. spasili Hrvate i da Hrvatska nije ušla u prvu Jugoslaviju da danas ne bi postojala.Jakovina kaže da je 1915. Srbima bilo ponuđeno da uzmu Slavoniju, BiH, Liku i deo Dalmacije i stvore srpsku državu. Istra i drugi deo Dalmacije bio je obećan Italiji. Ono malo Hrvatske, tzv. regija Hrvatska (Zagorje i oko Zagreba) trebala je ostati u sklopu Mađarske.Da je Srbija tada pristala, danas bi tzv. Hrvati iz Zagreba i Zagorja bili Mađarska provincija i relikt prošlosti, a ostatak katoličkog stanovništva iz Dalmacije, Slavonije, Like i BiH bi bio ono što u stvari i jesu – Srbi katolici.
Subota 05.11.2016. 16:01
Код анализе српско-хрватских односа занемарити дужину и чврстину везе између САД и ус,ташког покрета била би велика грешка. У том случају суштина би остала вечна загонетка. Јер уст,ашки покрет без активне организационе, кохезионе и логистичке подршке америчких и енглеских тајних служби не би био оно што је данас. Без ове подршке не би никада прерасли у политичку и економску снагу која може створити једну државу, него би остали на нивоу терористичких банди сакривених у дебелој илегали широм света, разједињени и у сталном рату не само са структурама бивше СФРЈ него и са самим собом.Прелазак ових клеро и ултрана,ционалистичких терористичких организација са бомбе, пиштоља и ножа на политичка разглабања у Торонту могли су дотерати и испеглати само јаки ауторитети у лику америчких политичких личности и још моћнијих тајних функционера обавештајно-безбедносних служби. Тако је створено Хрватско народно вијеће – ХНВ (1974) као „кровна институција“ скоро свих ус,ташких организација. Претеча ХНВ су организације Уједињени амерички Хрвати и Уједињени хрватски фондови, које су се касније ујединиле у ХНВ. Циљ је био уједињење и сакупљање новца за ослобођење Хрватске, а све се одвијало у САД и Канади, под контролом америчких тајних служби. Тако је прикупљен новац којим су финансирани први слободни избори у Хрватској и новац којим је куповано модерно оружје за покретање и вођење грађанског рата. Све што се даље дешавало није тајна. Веза Шушак – Туђман била је под јаком контролом америчких обавештајних служби. Велико изненађење које ни данас у Хрватској нико није спреман да прихвати јесте чињеница да у стварању хрватске независне државе није главна личност био Фрањо Туђман, него ус,ташки емигрант Гојко Шушак. Тако је потпуно јасно да су САД знале да ће оваква Хрватска бити формирана на рушевинама СФРЈ и да су у томе активно учествовале. Зашто нас онда данас чуде тако јаке везе САД са државом коју су практично створиле? Зар ми да им објаснимо ко су ус,таше, а они су им скинули фаш,истичке униформе и од њих правили политичке дисиденте.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online