Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.11.2016.
18:05
Vestionline, Jutarnji.hr A

Jutarnji: Zagreb zove Vučića u pomoć u vezi sa BiH

U političkom vrhu Hrvatske postoje razmišljanja da bi srpski premijer Aleksandar Vuččić mogao da odigra važnu ulogu u procesu pronalaženja rešenja koje bi osiguralo dva osnovna cilja vlasti u Zagrebu - otvaranje evropske perspektive za BiH i obezbeđenje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

Tanjug
Hrvati veruju da je rešenje je u rukama Aleksandra Vučića

- Srpski premijer Aleksandar Vučić mogao bi da odigra važnu ulogu u procesu pronalaženja rešenja koje bi osiguralo dva osnovna cilja vlasti u Zagrebu, a to su: otvaranje evropske perspektive za BiH i osiguranje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda - rekla je za "Jutarnji list" osoba koja je već mesecima angažovana u odnosima između Hrvatske i BiH. 

Na pitanje da li zaista misli da bi Vučić mogao pomoći u traženju dugotrajnog rešavanja situacije u BiH, stigao je potvrdan odgovor i prilično iscrpna analiza. Jutarnji zaključuje da se ne radi o izdvojenom razmišljanju, nego ozbiljno pripremanoj ideji. No, nepoznato je jesu li o tome već preduzeti kontakti s Beogradom ili tek treba da se dogode. 

- Hrvatska želi BiH kao suverenu državu sa tri ravnopravna naroda. Rekli smo bez fige u džepu, da ćemo takvoj BiH pomoći u približavanju u EU i NATO-u, između ostalog jer je interes Hrvatske imati stabilnu državu s kojom imamo dugačku granicu. Ali već prilično dugo u BiH se smanjuju prava hrvatskog naroda, drugi biraju predstavnika Hrvata u Predsedništvu i sedočimo trendu koji nije prihvatljiv. Zbog toga je Hrvatska, posle 15 ili 16 godina, odlučila voditi ozbiljnu i sustavnu politiku prema BiH, što nekima ne odgovara. Posledica je ovo podizanje optužnica, koje predstavlja klasičnu manipulaciju -  navodi izvor ovog lista.

Bakir Izetbegović želi da sve ostane kao što je bilo, i podignute su optužnice kako bi one postale predmet razgovora, a ne ono glavno, kako urediti BiH kao demokratsku državu, ispričao je izvor "Jutarnjeg". 

Kao što je poznato, ministar spoljnih poslova Davor Ivo Stier ovih dana je izjavio da se hrvatske vlasti konsultuju sa NATO-om i EU oko optužnica protiv bivših pripadnika HVO-a. 

Sagovornik zagrebačkog lista kaže da očekuje i puno veću angažiranst SAD-a nakon formiranja iduće predsedničke administracije - ali i Srbije. 

Prema njegovu mišljenju, za razliku od Milorada Dodika, lidera Republike Srpske, Aleksandar Vučić nije zainteresiran za podelu BiH. 

- Vučić je svestan da međunarodna zajednica ne dopušta podelu BiH, a i kada bi dozvolila, Dodik bi se brzo pretvorio u problem jer bi stekao status ujedinitelja srpskih teritorija. Nemojte zaboraviti da je Srbija supotpisnica Dajtonskog sporazuma, što znači da ima pravo i obvezu da doprinese miru i izgradnji BiH. Usto, Vučiću na duži rok ne odgovara ni sadašnja situacija u kojoj se marginalizuju Hrvati, jer nastaju dva entiteta - srpski i bošnjački - koji su u stanju neprekidnih tenzija. A tenzije u svakom trenutku mogu buknuti u sukob. Zato je i Srbiji interes da Hrvati imaju ista prava kao i Srbi i Bošnjaci, i na taj način doprinesu balansu. Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić su pre nekoliko meseci potpisali Subotičku deklaraciju koja predstavlja temelj rešavanja problema među našim državama -objasnio je taj državni funkcioner. 

Iako se zasad radi pre o razmatranju varijanti nego konkretnoj inicijativi, ideja da bi Vučić mogao postati adut Hrvata u BiH donedavno je bila nezamisliva. A sada je u opticaju u visokim dipomatskim i političkim krugovima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online