Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.11.2016.
12:36
Vestionline A

Državni vrh i hrvatski generali na nogama zbog Srba

Saborski zastupnici zatražili su danas od predsednice Kolinde Grabar Kitarović da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon hapšenja 10 pripadnika bivše HVO, osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima u proteklom ratu u ponedeljak u Orašju, BiH.

Tanjug
Kolinda Grabar Kitarović

Budući da se hapšenje 10-torice hrvatskih državljana dogodilo dva dana nakon prve zvanične posete premijera Andreja Plenkovića Sarajevu i Mostaru, mediji konstatuju da se on još nije oglasio povodom ovog događaja.

Pauzu u zasedanju Sabora kako bi se raspravljalo o hapšenju HVO-ovaca zatražio zastupnik Mosta, nezavisnih lista Miro Bulj, koji je inače ranije izjavio da se Hrvati u Oarašju osećaju sada kao "lovina".

- Hapšenjem državljana Hrvatske u BiH, koji su branili svoj dom, potvrđuje se da su Hrvatski branitelji bez zaštite, lovina na otvorenom lovištu. Ovo je potpuni poraz krive politike hrvatske diplomatije vođenje od završetka rata i ono najgore - potvrda nefuncionisanja bezbednosnih službi - ponovio je Bulj u Saboru.

- Državni vrh i hrvatski generali su na nogama - piše zagrebački Jutarnji list, koji prenosi reči generala predsednika Hrvatskog generalskog zbora Pava Miljavca da je već duže vreme upozoravao da Sarajevo priprema veći broj optužnica, po njegovom mišljenju, upitne osnovanosti.

- Imali smo određene informacije, ali smo se nadali da neće doći do toga. Sad se pojavio dokument da je Sarajevo još 2014. poslalo u Zagreb zahtev za međunarodnu pravnu pomoć u tom slučaju, ali je stvar stavljena pod tepih. Očito da niša nije učinjeno - rekao je Miljavac.

Miljavac tvrdi da ima informacije o većem broju ljudi na spisku za hapšenje, ali se nada da do toga ipak neće doći.

Smatra da je osnovni problem što su te optužnice podignute na osnovu dokumenata iz hrvatskih arhiva, koji su slani u Sarajevo bez kontrole.

- Našim arhivima vršljaju razni agenti i uzimaju dokumente bez selekcije - rekao je Miljavac za Jutarnji, precizirajući da pritom misli na agente iz Sarajeva.

Na pitanje da li iza tih optužnica stoji Sarajevo ili Banjaluka, on kaže da ih pokreće Sarajevo na zahtev Banjaluke.

Miljavac očekuje nova hapšenja, ali smatra da ne treba dizati paniku jer, kao je rekao, očekuje da će svi koji mogu i imaju uticaj odraditi svoj posao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online