Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.11.2016.
01:11
Đ. Barović - Vesti A

"Vreme je da menjamo Dejton"

"Bosna i Hercegovina ne može da funkcioniše na dosadašnji način. Pretvorila se u "mutant državu" u kojoj se radi po principu "što gore, to bolje". Rešenje je u promeni Dejtonskog sporazuma, i ta promena ne bi smela da bude bauk za Srbe jer ništa nam se ne može nametnuti ako na to sami ne pristanemo" ovako u razgovoru za "Vesti" komentariše aktuelnu situaciju u BiH nekadašnji predsednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik.

V. Sekulić
Momčilo Krajišnik

Većina srpskih lidera u RS su protiv promene Dejtona?
- Pokazalo se da Dejtonski sporazum ne funkcioniše, zbog čega i treba da se menja. Ali, srpski političari moraju da znaju da taj sporazum nije Sveto pismo, jer je do sada najmanje desetak puta "raspakivan", pa opet "pakovan", od ukidanja Vojske RS, stvaranja posebnog statusa za Brčko. Ovaj model funkcionisanja države pokazalo se da nije dobar. Uveren sam da je jedino rešenje u jačanju entiteta i drastičnim smanjenjem institucija na nivou BiH.

Koliko je RS realno u opasnosti?
- Srpska može da nestane samo ekonomski ili zahvaljujući političkim podelama u okviru srpskog korpusa.

Kako vidite političku zbilju Srpske danas?
- Otkopane su ratne sekire i podela na izdajnike i patriote ne prestaje, baš kao što je 1990. godine došlo do podele na četnike i partizane.

Da li je iznenađenje loš izborni rezultat SDS-a, ali i promena predsednika stranke?
- Iskreno verujem da će sa kadrovskim promenama SDS ponovo dobiti ulogu koju je imala u istoriji Srpske. SDS je doživela da sve ono što je bilo njen prepoznatljiv znak preuzme drugi politički blok.

Jesu li Vas zvali?
- Dosadašnje rukovodstvo je na neki način zaziralo od Asocijacije stvaralaca Republike Srpske, smatrajući nas takmacima, što je potpuno pogrešno. Ova Asocijacija su stvaraoci ne samo RS, već i SDS-a i ne mogu da ne vole tu stranku. Zato se nadam da će se vrata SDS-a otvoriti i da će se ova partija vratiti na mesto koje joj pripada.

Sporan orden

Predsednik Dodik Vas je nedavno odlikovao, a stigle su reakcije da je "orden dat ratnom zločincu".
- Zaista, presudom sam proglašen za ratnog zločinca, ali verujte mi da u BiH narod i te kako zna ko je šta radio tokom rata. Može neko bezbroj puta da bude oslobođen, pa opet će narod za njega znati da je zločinac. Već tri godine sam na slobodi i, verujte, do sada nisam naišao na jednu negativnu reakciju, ni muslimana ni Hrvata.

b

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online