Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.10.2016.
21:06
Tanjug A

Dodik optužuje: Bakirova SDA preti Srpskoj, podriva mir u BiH

Republika Srpska je u najnovijem izveštaju SB UN optužila Stranku demokratske akcije Bakira Izetbegovića da pokušava da podrije stabilnost i funkcionalnost BiH, te ukazala na postupke vlasti RS koje će preduzeti s ciljem odbrane ustavnih i zakonskih prava u sklad sa Dejtonskim sorazumom. RS je SB UN upoznala sa reformama koje su nužne za evropske integracije BiH.

Tanjug
Objasnio Ban Ki Munu neke stvari: Milorad Dodik

U propratnom pismu, koje je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, navodi se da je Izvešataj upućen s ciljem da Srpska, kao strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i aneksa koji su njegov sastavni deo, pomogne Savetu bezbednosti UN u predstojećoj debati o BiH.

Narušavanje stabilnosti

- SDA pokušava da izazove krizu tako što napada legitimiteg Republike Srpske nastojanjima da zabrani obeležavanje dana nastanka Republike Srpske i ozbiljnim pretnjama nasiljem protiv Republike Srpske - naveo je predsednik Dodik.

Ovakvi postupci SDA, ukazao je, deo su šireg obrasca podrivanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te saradnje između entiteta i konstitutivnih naroda BiH.

Činjenica je, ističe se, da je SDA doprinela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista, koji predstavljaju ozbiljnu pretnju po BiH, Evropu i ostatak sveta, preneli su banjalučki mediji.

Uspeh na izborima

U drugom delu Izveštaja argumentovano su navedni načini na koje Republika Srpska brani svoja ustavna i zakonska prava po osnovu Dejtonskog sporazuma i drugih zakona s ciljem održavanja ugovorima uspostavljenih političkih struktura i mira.

- Glasači Republike Srpske nedavno su doneli ogromnu pobedu strankama vladajuće koalicije Republike Srpske, čime je poslata snažna poruka podrške Vladi Republike Srpske i njenim politikama, ukljucujući ekonomske reforme i zaštitu prava koja su Republici Srpskoj data Dejtonskim sporazumom - stoji u pismu.

Referendum samo o Danu Republike

Isto tako, dodaje se, glasači u Republici Srpskoj nedavno su učestvovali na referendumu o Danu Republike, na kom su se ogromnom većinom izjasnili u prilog zadržavanja postojećeg datuma praznika.

Konstatovano je da, uprkos grozničavim tvrdnjama funkcionera SDA, referendum nije imao nikakve veze sa teritorijalnim integritetom BiH i organizovan je u potpunosti u skladu sa pozitivnim propisima.

- Referendum je bio korak ka izvršavanju odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike iz novembra 2015. godine, koja, kako se detaljno objašnjava u ovom izveštaju, ne može razumno da se tumači kao zabrana Republici Srpskoj da obeležava dan svog osnivanja - naglasio je Dodik.

Evropski puti BiH

Objašnjeno je i zašto su nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH netačni i pravno nevažeći.

U trećem delu Izveštaja naglašena je snažna podrška Republike Srpske integrisanju BiH u Evropsku uniju i ispituju se reforme koje su nužne za kontinuiran napredak.

- U svom daljem radu na reformama, ciji je cilj rast privrede i napredovanje na putu evropskih integracija, Republika Srpska traži od članova međunarodne zajednice da poštuju Dejtonski sporazum i podrže lokalne reformske inicijative u BiH.

Predsjednik Dodik, na kraju ističe, da je Republika Srpska uverena da BiH može biti stabilan i uspešan deo Evrope pod uslovom da se poštuje njena dejtonska struktura.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online