Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 15.10.2016.
13:40
jutarnji.hr A

Hrvati poručuju: Mila ruše Srbi i Rusi!

Crna Gora je pred još jednim sudbonosnim izborima. A takvi su svi od 1996. godine, kad se sadašnji nenadmašni lider ove zemlje Milo Đukanović, odrekao svog nekadašnjeg političkog mentora Slobodana Miloševića. Kakav će biti ishod tek ostaje da se vidi, ali kako pišu hrvatski mediji, sudbinu zemlje u značajnoj meri, svojom podrškom opoziciji kroje Srbi i Rusi.

Reuters
Još jedan mandat ili konačno kraj vladavine: Milo Đukanović

Naime, kako piše zagrebački Jutarnji list, i ovaj se put na izborima sukobljavaju dve nepomirljive struje - procrnogorska, ojačana skorim članstvom u NATO-u, i radikalna prosrpska, ojačana proruskim interesom. Zato ni ovaj put ni socijalni ni politički programi nisu u igri. Ponovo je "biti ili ne biti", ili kako kaže Milo Đukanović - nije pitanje ko će biti na vlasti, nego hoće li Crne Gore uopšte biti.

Fatalistička i apokaliptična kampanja opstanka opet je na delu. Dakle, u nedelju 16. oktobra stanovnici će na 17 lista (koje okupljaju 34 stranke) izabrati 81 zastupnika na sledeće četiri godine, piše Jutranji.

Analitičari ne isključuju dva moguća postizborna uznemirujuća scenarija - ako ponovno održi pobedu DPS Mila Đukanovića, prosrpsko-ruska opozicije radikalni Demokratski front "četničkog vojvode" Andrije Mandića koji ne krije "rusku podršku" i umerenija prosrpska koalicija Ključ bivšeg jugoslovenskog ambasador Miodraga Lekića, mogla bi da izazove nerede, ali se spominje da bi u slučaju da DPS više ne bude mogao da okupi većinu, on mogao da opstruira prenos vlasti na opoziju kojoj kao nikada do sada daju šanse da bi mogla da ugrozi gotovo 26-godišnju vlast Mila Đukanovića.

Nezavisnost

Činjenica je da se prosrpske stranke okupljene u DF-u i Ključu nikada nisu pomirile s crnogorskom nezavisnošću pa je stalno osporavaju. No, ovaj put osnovna je linija izbora članstvo Crne Gore u NATO-u i Kosovo, a važan je međunarodni dodatak tom napetom izbornom procesu upletenost Rusije.

Naime, Milo Đukanović otvoreno je optužio prosrpsku opozciju da je na platnom spisku Moskve, a da sredstva dolaze preko Srbije, Republike Srpske i SPC-a. I zamenik generalnog sekretara vladajuće Putinove stranke Ujedinjena Rusija Sergej Železnjak poželeo je pobedu Demokratskom frontu. Rusija je vrlo bolno primila vest da će se Crna Gora učlaniti u NATO i podigla veliku prašinu oko toga.

Sam na izbore

Milo Đukanović prvi put izlazi na izbore sam, bez dosadašnjeg partnera SDP-a koji samostalnim izlaskom rizikuje da ne pređe prag pa će Đukanović možda morati da se osloni samo na manjinske stranke (bošnjačku, albansku i hrvatsku). Pretpostavlja se da bi rusko-srpski igrači Ključ i DF moglida uđu u koaliciju i ugroze DPS koji će najverovatnije osvojiti pojedinačno najviše mandata.

Đukanović stoga nastoji da mobilizuje procrnogorski deo glasača pa će verovatno mnogi Crnogorci ponovo "začepiti nos" i progledati kroz prste optužbama na račun Đukanovića o korupciji, nepotizmu i gubernatorskom ponašanju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2016. 14:51
________ ИЗБОРИ 2016: ПЛАЧ СЕСТРЕ ФАНТОМОВЕ_______ Ајде иксе, не диза се, вита јело, ој...ој...... Зелен боре! С оног свијета, добро доша' међу своје, ој...ој.... За изборе! Зла нафако земље ове, родска муко, ој...ој..... Братски сломе! У списак те убачише, благош' у дом, ој...ој....Наш фантоме! Туђа срећо и нафако, и гласачу без лаписа, ој...ој....Власти блиска! Демократски искораку, убачени елементу, ој...ој...С' овог списка! Не мучи нас премучене, тамо њима, ој...ој....Нема спаса! У вељу си књигу стига', бриго наша, ој...ој.... КОГА ГЛАСА...???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online