Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.10.2016.
19:21
Đ. B. - Vesti A

Sećanje na ubijenu decu Kozare

Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Siska u subotu na Dečjem groblju u Sisku organizuju Dan sećanja na žrtve jedinog koncentracionog logora za decu u Drugom svetskom ratu.

wikipedia.org
Žrtve ustaša su bila i deca

U ovom logoru je od 3. avgusta 1942. do 8. januara 1943. bilo zatočeno 6.693 mališana, Srba sa Kozare, Banije, Korduna i Slavonije. Prema nepotpunim podacima tu je stradalo oko 2.000 dece.

Ustaško-nemački logor u Sisku osnovan je po završenim operacijama na Kozari i Šamarici. U svom je sastavu imao i poseban logor koji se službeno zvao Prihvatilište za decu izbeglica. Logor je osnovan pod pokroviteljstvom Ženske loze ustaškog pokreta i Ustaške nadzorne službe, a nalazio se u nekoliko objekata u gradu.

Deca, čak i ona stara samo nekoliko meseci, u neuslovnim zgradama su uglavnom ležala samo na tankom sloju slame bez pokrivača.

U Teslićevoj staklari i u novopodignutim barakama, tzv. Karanteni, nalazio se opšti sabirni logor za muškarce, žene i decu. Tamo je tokom avgusta i septembra 1942. od roditelja, koji su odabirani za prisilni rad u Nemačkoj, oduzeto 3.971 dete.

I pored nekoliko ljudi dobre volje koji su pokušali da spasu što više mališana, poput Diane Budisavljević, Jana Koha, Vere Luketić, Dragice Habazin, Ljubice i Vere Becić, dr Kamila Breslera, Ante Dumbovića, deca iz ovog logora su svakodnevno umirala.

Na spomeniku na dečjem groblju stoji podatak da je na tom mestu sahranjeno oko 2.000 dece, ali zbog izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja posle završetka Drugog svetskog rata, nije moguće sa sigurnošću utvrditi ni približno tačan broj umrlih.

POVEZANE VESTI

Petak 07.10.2016. 00:37
Na koji nacin i da se utvrde konacne zrtve,jer su hiljade bile spaljivane, bacane u reku Savu vezanih ruku i nogu...Sve se svodilo na to da hrvati konacno u svojoj istoriji "podstanara u tudjim zemljama" dobiju i svoju.Stotine hiljada Srba su po*bili u II svetskom ratu,Italijane posle rata iz dalmacije i Istre proterali, isto se desilo i sa Nemcima i Madjarima iz Slavonije.Tito je takodje isterao Nemce iz Vojvodine,a one Srbe koji nisu "stigli" pod noz,naselio u njihove kuce kao koloniste.Zavsrni cin je bio gradjanski rat u kojem su hiljade Srba ub*ijeni, a stotine hiljada proterani.Tako su konacno postali vecina na prostoru koji su naseljavali.A pruzali smo im ruku i oprastaje i posle I i posle II WW???
Petak 07.10.2016. 00:41
Jedini logor u ljudskoj istoriji je imao blizu ulaznih vrata mala vesala za decu.U Donjoj Gradini su imali kazane gde su kuvali ljude i pravili sapun.Deci su sekli glave i bacali majkama u krilo.Takve ust*aske zlikovce je Vatikan pacovskim kanalima odvodio u Juznu Ameriku. Evo i na ovom portalu nemozes napisati us*tasa, mora se stavljati neki znakovi ili vec sta. Da li je ijedan drzavnik iz Srbije odao pocast ovoj djeci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online