Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.06.2010.
15:24
Srna A

Josipović: Doći ću u Blajburg!

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da bi rado posetio Blajburg, mesto gde su nakon Drugog svetskog rata partizani ubili pripadnike ustaša i domobrana, ali pod uslovom da tamo ne bude "crnih uniformi i ustaških obeležja".

Hoće da oda poštu nevino stradalima u Blajburgu: Ivo Josipović



"Više sam puta rekao da bih otišao na Blajburg, ali pod određenim uslovima: da ne bude crnih uniformi i ustaških obeležja, da sam čin ne bude politizovan i da se, pre svega, oda počast nevinima koji su stradali. Konsultacije o sastavu delegacije traju i rado bih da u njoj budu i hrvatski antifašisti i pripadnici nacionalnih manjina, ali još ništa nije dogovoreno", naglasio je Josipović.


On je rekao da bi 20. juna, dva dana uoči obeležavanja Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj, posetio Blajburg u pratnji delegacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista i odao počast žrtvama.


Predsednik Saveza društava "Josip Broz Tito" Tomislav Badovinac rekao je da ima informaciju da se članovi Predsedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske nisu složili da je odlazak u Blajburg dobra ideja.


"Mislim da naša delegacija tamo ne treba da ide, ali sam za to da Hrvatska, kao svaka uređena i kulturna država, ima spomenik neznanom junaku, možda na Medvedgradu ili na krematorijumu, kojim bi se odala počast svim nevinim žrtvama i borcima za Hrvatsku. Jednostranim posetama se samo dižu tenzije i zato sam protiv odlaska u Blajburg", rekao je Badovinac.


Dok su u poslednjih 20-ak godina ustaški zločini za vreme Drugog svetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, uglavnom u Hrvatskoj i BiH umanjivani, a u ekstremno nacionalističkim krugovima i potpuno negirani, za to vreme je Blajburg postao jedna od centralnih tema u hrvatskim medijima, eksploatisana radi stvaranja nacionalnog mita o patnji hrvatskog naroda sa ciljem homogenizacije Hrvata u procesu stvaranja samostalne hrvatske države.


Zarobljavanje ustaša u selu Blajburg, na austrijsko-slovenačkoj granici, desilo se tokom maja 1945. godine, nakon poraza nacističke Njemačke i propasti tadašnje takozvane Nezavisne države Hrvatske, čija je vlada odlučila da prebaci svoje oružane snage u Austriju.

Pripadnici Jugoslovenske armije ubili su tada pripadnike ili saradnike fašističkih režima. Među nastradalima je najviše bilo Hrvata, pripadnika ustaša i domobrana.


Još uvek je neutvrđen broj hrvatskih ustaša poginulih u nizu borbi protiv partizana u operaciji povlačenja prema slovenačko-austrijskoj granici. Prema nekim izvorima, uniforme poginulih vojnika pokazuju da je najviše bilo Hrvata, mada je teško pronaći pouzdanu dokumentaciju i fotografije koje bi potvrdile ovakve tvrdnje.


Ne postoje tačni podaci koliko je ljudi ubijeno, uglavnom bez suđenja kao čin osvete za ustaške zločine u NDH tokom rata, a koliko ih je poginulo u borbi.


Prema procenama nekih istoričara, taj broj je oko 50.000, od čega je 36.000 Hrvata, oko 10.000 Slovenaca, 5.000 muslimana i 2.000 četnika. Ta procena je izvršena 1990. godine.


Već sredinom devedesetih govori se o 80.000 žrtava koje će se ubrzo zaokružiti na 100.000. Uskoro su i te brojke postale zastarele, jer se prilikom godišnjica češće govorilo o 200.000 pa i 300.000 žrtava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online