Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.10.2016.
20:33
Đ. Barović - Vesti A

Srebrenica opet srpska

Prvi put od kraja rata, posle 21 godine, Srbin će biti gradonačelnik Srebrenice.

Youtube/faktor.ba
Sloga donela pobedu posle dve decenije

Ova vest umnogome je zasenila informaciju da je SDA Bakira Izetbegovića na lokalnim izborima u BiH doživela debakl, a istovremeno Dodikova SNSD, vladajuća u Republici Srpskoj, bukvalno počistila opozicione SDS i koaliciju Savez za promene.

Profesor srednje škole u Srebrenici Mladen Grujičić (34) je kao zajednički kandidat svih srpskih stranaka u ovom gradu verovatno pobedio svog rivala Ćamila Durakovića sa čak 2.500 glasova prednosti.

Katastrofa SDA

Prema nezvaničnim rezultatima, u Federaciji BiH izborni debakl doživela je Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića. U Tuzlanskom kantonu izgubila je Kalesiju, Lukavac, Tuzlu,
Živinice i verovatno Gradačac. Slični rezultati su najverovatnije zabeleženi i u Zeničko-dobojskom kantonu, a vlast su izgubili u Visokom, Varešu, Maglaju i Zavidovićima.

Policija smirila strasti

Grujičić za "Vesti" tvrdi da je upravo toliko glasova razlike između njega i bošnjačkog kandidata.

- Ne bi me iznenadilo da dođe do nekih mahinacija u Centralno izbornoj komisiji u Sarajevu, ali za mene su glasali i Srbi i Bošnjaci i vodim sa 2.500 glasova. Već sada je sasvim jasno da ni glasovi koji stižu poštom ne mogu da promene konačni rezultat, ali sačekajmo još par dana da se i glasovi poštom prebroje - kaže Grujičić, kome je za pravo dao i sam Bakir Izetbegović izjavom da je "Srebrenica izgubljena za Bošnjake i da glasovi poštom ne mogu ništa da promene".

Duraković čeka poštu

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da nije sve gotovo, i ne priznaje poraz.
- Ovo je sve preliminarno, ne možemo govoriti o finalnim objavama. Ovde je reč o redovnim biračima. I prošle izbore je kandidat kojeg je kandidovao SNSD u ovo doba proglasio pobedu. Glasovi poštom će presuditi ove vrlo tesne izbore - kazao je Duraković.
U tom trenutku saopšteno je da je pri 78 odsto prebrojanih glasova Duraković osvojio 31 odsto, a Grujičić 68 odsto.

Mada je ponedeljak u Srebrenici tekao mirno, to se ne može reći i za izbornu noć kada je u centru grada policija morala da stane između pristalica srpskog i bošnjačkog kandidata za predsednika opštine.

Ratno siroče

Mladen Grujičić ima 34 godine i radi u srednjoj školi u Srebrenici. Imao je deset godina kada mu je otac poginuo u Srebrenici, a poslednjih nekoliko godina je predsednik opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Zbog svog rada je proglašen za humanistu godine. Oženjen je i ima kćerku.

Gradonačelnik Srba i Bošnjaka

Naime, kada su po zatvaranju birališta prvi rezultati počeli da pristižu u izborne štabove, Srbi su shvatili da je sve izvesnija pobeda njihovog kandidata. Nekoliko desetina mladih se okupilo u kafiću u centru i počelo da slavi pobedu, a veoma brzo u blizini su se okupili i Bošnjaci.

- U tim trenucima je zaista bilo napeto, ali ih je policija razdvojila i sve se završilo samo na verbalnim incidentima pojedinaca. Međutim, sada u Srebrenici nema tenzija - naglašava Grujičić.
Ćamil Duraković ne miri se s porazom i tvrdi da će se Bošnjaci iseljavati ako načelnik Srebrenice bude Srbin. Grujičić kaže da se iz tog grada "može iseliti samo Duraković".

Pobeda čista kao suza

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović ocenjuje za "Vesti" da je pobeda zajedničkog kandidata svih srpskih stranaka u ovom gradu čista kao suza.
- Tokom izbornog procesa nije zabeležen ni najmanji incident, a do sada nema nijednog prigovora na rad izbornih komisija. Svakog čuda tri dana dosta, tako će biti i sa šokom što je Srbin na čelu opštine - kaže Milovanović.

- Jedino on ima gde da ode, a Bošnjaci ni Srbi nemaju rezervne položaje i gde da idu. Zapravo, većina mladih Bošnjaka je napustila Srebrenicu upravo dok je Duraković bio na čelu opštine, i to samo pokazuje koliko se brinuo o običnim ljudima. Na meni je ozbiljan zadatak da sve te ljude vratim, i Bošnjake i Srbe, jer neću biti gradonačelnik samo jednog naroda - zaključuje Grujičić.

Fikret Abdić osvojio Kladušu

Fikret Abdić, jedna od najživopisnijih političkih ličnosti iz vremena SFRJ, novi je načelnik Velike Kladuše. On je pobedio kao kandidat Laburističke stranke BiH, a prema službenim preliminarnim podacima na lokalnim izborima dobio je 8.915 glasova, što je izazvalo šok u bošnjačkim medijima.
Zahvaljujući Abdiću, Agrokomerc iz Velike Kladuše je postao jedan od najvećih giganata jugoslovenske ekonomije, a Cazinska Krajina se našla među najrazvijenijim područjima BiH. Godine 1990. pobedio je ispred SDA na izborima za mesto u Predsedništvu BiH, ali je tu funkciju na kraju morao da ustupi Aliji Izetbegoviću i njegovoj ratnoj politici. Za vreme rata Abdić je oko Kladuše osnovao Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna koja je sarađivala sa RS i RSK, ali su ga hrvatske i muslimanske snage vojno porazile.
Abdiću je dva puta suđeno. Prvi put 1987. godine zbog izdavanja menica bez pokrića, a drugi put za ratni zločin. Od 15 godina na koliko je osuđen, u zatvoru u Puli je odležao 10.


Dodik počistio opoziciju

U Bosni i Hercegovini u nedelju su održani lokalni izbori na kojima su građani birali devet gradonačelnika i 132 načelnika opština. U Federaciji BiH birano je 78 načelnika opština, a u Srpskoj 62, od čega je prema nepotvrđenim podacima SNSD Milorada Dodika pobedio u 33 opštine. Time bi stranka Milorada Dodika na krilima referenduma o Danu RS osvojila 11 opština više nego na prošlim izborima.

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da je na lokalnim izborima glasalo 1.723.140, odnosno 53,88 odsto birača s pravom glasa.

Prema još nezvaničnim podacima Igor Radojičić je ispred SNSD pobedio za gradonačelnika u Banjaluci, a predstavnik ove stranke je pobedio i u Zvorniku i Trebinju.

Prema podacima izbornih štabova, SNSD je osvojio načelnička mesta u Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici, Višegradu, Gradiški, Prnjavoru, Vlasenici, Nevesinju, Ljubinju, gde su do sada načelnici bili iz SDS-a.

Ne može nam niko ništa

Hitom Mitra Mirića "Ne može nam niko ništa", predsednik RS i SNSD u Banjaluci je proslavio pobedu svoje stranke na lokalnim izborima.
On se uhvatio mikrofona, i s uživanjem otpevao najpoznatiji deo refrena: "Mogu samo da nas mrze, oni što nas ne vole."
Prethodno, Dodik je na konferenciji za novinare kazao da je SNSD ostvarila uverljivu pobedu i doživela najveći uspeh od osnivanja.
- RS je pokazala kakvu vlast hoće, a kakvu neće. Izdaja kod ovog naroda ne prolazi. Ovo je jedan od najboljih rezultata u poslednje vreme. Ne želim da likujem, ali ću reći da narod podržava politiku ulaska u EU, što SNSD zagovara. Što se tiče Srebrenice, mogu reći da ćemo poštovati tragediju i žal drugih naroda. Poštovaćemo i tragediju Bošnjaka, ali i da se afirmiše i jasno obeležava i stradanje srpskog naroda koji je ubijan u Srebrenici. Mi nećemo praviti razlike i uveren sam da će naš načelnik sa pažnjom imati činjenicu da se desio ogroman zločin i da niko ne može to da pobije - kazao je Dodik.

Kandidati SDS-a pobedili su u Doboju i Bijeljini, ali predsednik te stranke Mladen Bosić priznao je da je ta stranka ostvarila loš rezultat, objasnivši da će posle izbora pokrenuti utvrđivanje odgovornosti za takav rezultat, uključujući i njegovu lično.

Kandidati za načelnike Saveza za promene odneli su pobedu u Tesliću, Šamcu, Kotor Varoši, Šekovićima, Sokocu, kao i u Istočnoj Ilidži.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.10.2016. 00:00
Poimanje demokratije se značajno razlikuje u evropskim društvima i kalifatima.Sad kad klizećim startom "ulete" vreće sa glasovima iz dijaspore i Ćamil pob*ijedi jednim glasom razlike!Ako su uspjeli falsifikovati popis sa dodanih 200.000 nepostojećih stanovnika BiH, ovo će biti igrarija!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online