Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.09.2016.
12:02
Tanjug, Vestionline A

"Nema para za rat na Balkanu, ali..."

"Političke elite na Balkanu ponekad nedovoljno pažljivo biraju reči, čime podižu tenzije, dok je Evropa previše slaba i nema snage da se bavi regionom", rekao je direktor Centra za studije jugoistocne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

youtube.com/Well... Actually
Bujanje nacionalizma predstavlja ozbiljnu pretnju Balkanu

Biber u izjavi Tanjugu ukazuje da građani zemalja u regionu međusobno mnogo više komuniciraju nego u bilo kom trenutku posle rata devedesetih, ali su politički odnosi istovremeno sve gori.

- To je paradoks, koji, mislim, dokazuje da su tenzije u regionu više politička priča, da idu u korist raznim političkim akterima. Političke elite u svim zemljama koriste, ne stalno, ali u epizodama, predrasude u svoju korist - navodi Biber i dodaje da se to vidi svake godine uoči obeležavanja Oluje, te u Bosni i Hercegovini uoči referenduma u Srpskoj.

Kaže da, uprkos nekim ratnohuškačkim izjavama, ne vidi pretnju ratom ili širim sukobom u regionu, jer ne postoje sredstva, raspoloženje, niti okolnosti za to, ali napominje da može doći do situacije u kojoj će "temperatura" toliko porasti da bi posle bilo teško vratiti se nazad.

- Ako Dodik (predsednik RS Milorad) u Srpskoj obećava punu nezavisnost od BiH, u nekom trenutku on neće moći nazad i to može da dovede do opasne situacije u kojoj niko ne želi rat, ali sve vodi do rata - kaže Biber.

To je metafora, podseća, koju je koristio i britanski istoričar Kristofer Klark, kako je Evropa krenula u rat 1914. godine - niko nije baš hteo rat, ali je sama dinamika događa vodila u tom pravcu.

Navodeći da ne govori da postoji opasnost od takve vrste rata na Balkanu, Biber ističe da postoje političke elite koje nedovoljno pažljivo biraju reči, dok je Evropa previše slaba i nema snage da se bavi problemima na Balkanu, a ujedno i u granicama EU raste nacionalizam.

Balkanu ne preti rat, ali...

Balkanu ne preti rat u smislu otvorenog sukoba, ali su tenzije moguće, navodi Biber.

- Ako smo neku lekciju naučili iz Bregzita to je da činjenica da ne želimo određeni rezultat nekog procesa ne znači da se to ne može dogoditi jednom kad taj proces pokrenemo - naglašava Biber.

Navodeći da ima očekivanja da Evropa nešto uradi kako bi smirila situaciju i da nikome ne odgovaraju tenzije na kontinentu, Biber kaže da je i EU zauzeta rešavanjem problema sopstvenog opstanka.

- Ako pričate sa zvaničnicima EU o Balkanu, oni će reći - to nije naš prioritet, nemamo vremena, imamo suštinske probleme, da li će EU preživeti krizu. Pustite nas na miru sa Balkanom. To je odgovor koji ćete dobiti - navodi Biber, a podseća i da smo u vremenu u kojem postoji mogućnost da Donald Tramp bude predsednik SAD, a desničari predsednici ili premijeri u zemljama EU.

Dodaje da će Evropa morati da se uključi ukoliko dođe do većih tenzija u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online