Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.09.2016.
13:22
Tanjug A

Srbi "cepaju" HDZ: Proustaški ministar ostaje bez fotelje?

Pored sedam zahteva Mosta nezavisnih lista za formiranje nove vlade "kamen spoticanja" mogao bi biti odlazeći ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Ministar koji se "proslavio" proustaškim stavovima: Zlatko Hasanbegović

Naime, potpredsednik SDSS Milorad Pupovac, izjavio je uoči pregovora sa šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem o saborskoj većini, da srpska manjina neće podržati vladu u kojoj će ponovo biti Hasanbegović. Njegovom stavu se pridružio i višegodišnji zastupnik itaijanske nacionalne manjine Furio Radin. 

Hasanbegović je reagovao munjevito poručivši Pupovcu da će Plenković formirati saborsku većinu sa ili bez zastupnika srpske manjine. Sve to je, pišu hrvatski mediji, dovelo do "tinjajućeg sukoba" šefa HDZ-a i Hasanbegovića za koji se tvrdi da nije od juče. 

Pozivajući se na za sada nepotvrđene informacije iz vrha HDZ-a, portal index.hr piše da je Hasanbegoviću već jasno predočeno da neće ostati na poziciji ministra kulture, pa mu je, kako se navodi, jedino ostalo da provocira u nadi da će Plenković promeniti mišljenje i zadržati ga u vladi. 

- Hasanbegović je pokazno lice i direktni produkt HDZ-a Tomislava Karamarka čija se politika temeljila na desnom ekstremizmu - podseća portal. 

Podseća da je Hasanbegovićevo nenadano ustoličenje kao ministra napravilo potrese u stranci. Bila je to, kažu, loša odluka. Hasanbegović se nije dokazao u Ministarstvu, koje je Karamarku, kako se navodi, Karamarku uglavnom služilo za odvraćanje pažnje. 

Portal konstatuje da je bilo i gorih HDZ-ovih ministara, ali da za dugogodišnjeg diplomatu koji je došao iz Brisela, ključno je da Hasanbegović ne uživa ugled u svetu.

Štaviše, Hasanbegovićevi stavovi doveli su strane medije na zaključak da je reč o istoričaru koji "veliča fašiste i ustaše". 

S dolaskom Plenkovića, dodaje se, na čelo HDZ-a, vrh stranke odlučio je da se distancira od rigidne desničarske politike Karamarka, a Hasanbegović je njegov direktni produkt.  Samo zbog činjenice da bi rizikovao unutarstranačke sukobe, Plenković je Hasanbegoviću dozvolio kandidaturu i izlazak na izbornu listu, piše portal. Ali Hasanbegović je nastavio tamo gde je stao s Karamarkom. 

Uveren je, doda je se, da ima podršku većeg dela HDZ-a, a argument mu je i pisanje nekih prohadezeovskih medija koji ga opisuju kao najpopularnijeg ministra u bivšoj vladi. 

I "Jutarnji list" se bavi Hasanbegovićem, a jedan od viokopozicioniranih HDZ-ovaca kaže da se čini da on još vodi kampanju i skuplja glasove, već tri dana Hasanbegović pravi spektakl, čime zapravo šteti HDZ-u. 

Čini se da Hasanbegović želi po svaku cenu da ostane na ministarskoj poziciji, a da pritom istisne Pupovaca iz saradnje sa HDZ-om. 

List piše da je vrh HDZ-a ljut na Hasanbegovića koji je sebe stavio u centar pregovaračkog procesa o formiranju nove vlade. Deo stranačkih kolega aktuelnog ministra kulture smatra da bi Hasanbegović trebalo da "povuče ručnu". 

To tim pre, jer je Plenković posle razgovora sa osam zastupnika manjinskih stranaka, rekao da želi podršku svih njih. 

- Treba nam stabilnost i mir sledeće četiri godine. S manjincima neće biti ucena, i želimo ih svih osam, to je poruka i našoj i međunarodnoj javnosti - rekao je Plenković.

POVEZANE VESTI

Subota 17.09.2016. 17:57
Не бриши коментаре ебем те уста крезава!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online