Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.09.2016.
04:00
Đ. Barović - Vesti A

Srbi u Hrvatskoj posle izbora: Nećemo u vlast po svaku cenu

Bez obzira na to ko bude formirao novu Vladu Hrvatske, postavlja se pitanje hoće li se time poboljšati ili ne položaj srpske zajednice u ovoj republici.

Tanjug
Trijumf HDZ: Andrej Plenković zadovoljan

Za sagovornike "Vesti", čelnike Srba u Hrvatskoj, kao i predstavnike u Srbiji, to je i ključno pitanje hoće li Srbi podržati ili ne novu Vladu.

- Još je rano govoriti o tome da li će SDSS, kao vodeća manjinska partija u Hrvatskoj, podržati neku opciju, ali planiramo da okupimo svih osam predstavnika manjinskih grupa i onda zajedno pregovaramo ne samo o podršci, već i mogućem učešću u novoj Vladi - otkriva za "Vesti" dr Vojislav Stanimirović, predsednik SDSS-a.

Dug jezik koštao Milanovića

I Stanimirović i Linta se slažu da je Milanović izgubio izbore zahvaljujući retorici u poslednje dve nedelje pred izbore.
- Ta retorika mu je oduzela znatno glasačko telo, pa čak i Srbe koji su do tada glasali za njega. To vidimo po daleko većem broju glasova nama, mada je izlaznost bila manja - kaže Stanimirović.

Ova stranka je osvojila sva tri mandata koja pripadaju Srbima u Saboru, a u grupi onih koji su po istom osnovu ušli u parlamentu su predstavnici mađarske, italijanske, romske, češke i albanske manjine.

Blokiraće Beograd

Linta nema dilemu da će i nova vlast nastaviti sa istom nacionalnom i državnom politikom.
- To znači da će se i dalje voditi politika blokiranja Srbije i insistiranja na promeni zakona o ratnim zločinima. Na Briselu i Berlinu je da to ubuduće spreče. Ukoliko EU želi da zadrži kredibilnost moraće da pošalje jasnu poruku Zagrebu da je neprihvatljiva rehabilitacija ustaštva - zaključuje Linta.

- Uveren sam da će taj Klub činiti najmanje pet ili šest saborskih zastupnika, a to je dovoljno da budemo respektabilna strana u budućim pregovorima oko formiranja Vlade. Ali, Srbi neće po svaku cenu ući u novu vlast. Dogovor je moguć samo sa strankama koje će sprovoditi promanjinsku politiku u Hrvatskoj, kao i poštovanje onih zakona koji već postoje, ali se ne primenjuju - naglašava Stanimirović.

Mir u regionu je ključan

Osnivač SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da će tek odlučiti da li će sa nekom strankom ući u koaliciju, rekavši da za to postoje dva glavna uslova. Pupovac ističe dva osnovna uslova za njegovu podršku, i to normalizaciju odnosa sa susedima i da se manjinske stranke više pitaju za probleme svojih zajednica. Ali, dok je pre izbora rekao da se s Milanovićem (SDP) nema o čemu više razgovarati posle audio-snimaka na kojima vređa Srbe, za novog lidera HDZ ima reči hvale.
- Promenama u HDZ-u su se stekli uslovi za normalno stanje - kaže on.

I Miroslav Linta, predsednik Skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, smatra da bi Srbi u Hrvatskoj morali da svoje eventualno učešće u Vladi uslove sa najmanje četiri ključna uslova.

- To su poštovanje imovinski stečenih i svih drugih prava za Srbe bez obzira na to da li žive u Hrvatskoj, dijaspori ili Srbiji. Zatim, sprovođenje ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, dakle upotrebu ćirilice i maternjeg jezika i proporcijalno zapošljavanje u državnim institucijama. Treći uslov je insistiranje da svi pojedinci ili grupe koje šire govor mržnje i vrše nasilje nad Srbima moraju biti adekvatno sankcionisani. Na kraju, Srbi bi morali da insistiraju na ekonomskom razvoju krajiškog područja, ali i da srpski kapital prestane da bude nepoželjan u Hrvatskoj - ističe Linta.

Tito i Franja čekali lidere

Predsednike vodećih stranaka u Hrvatskoj, HDZ-a i SDP-a Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića ispred biračkih mesta dočekali su posebni "gosti". Bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito i prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman napravljeni od kartona u prirodnoj veličini susreli su se sa glavnim kandidatima za mesto premijera Hrvatske. I dok je Plenković posle glasanja samo prošao pored njih, lider SDP-a spremno je stao između Tita i Tuđmana i slikao se uz širok osmeh. Kartonske likove postavila je redakcija dnevnog lista "24 sata".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online