Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.09.2016.
20:54
Informer.rs A

Hrvatska i NATO šalju borbene helikoptere na granicu sa Srpskom!

Hrvatska vojska u saradnji sa NATO planira vojne manevre na samoj granici sa RS... Stranci obučavaju Hrvate za brza i agresivna dejstva helikopterima 'kajova' i raketama 'helfajer'!

commons.wikimedia.org/U.S. Army
Uzburkana situacija u regionu

Neoustaški hrvatski režim u saradnji sa NATO paktom u tajnosti priprema vojne manevre pod imenom "Prijedor 2016", koji bi do kraja ove godine trebalo da se održe na samoj granici sa Republikom Srpskom, otkriva Informer!

Glavni cilj operacije, koja se sprovodi pod firmom vojne taktičke vežbe, jeste da NATO instruktori obuče hrvatske specijalce za brza i agresivna dejstva američkim borbenim helikopterima "kajova" i raketama "helfajer"!

Ovakvo gomilanje vojne tehnike na granici, kao i sam naziv operacije po drugoj najvećoj opštini u Republici Srpskoj (!?!), upozoravaju naši izvori, zapravo krije vrlo opasnu pretnju Srbima u zapadnom delu RS!

Zapad pruža podršku Hrvatskoj

Hrvatska celu operaciju priprema u saradnji sa NATO, ali i uz jaku političku podršku zapadnih moćnika.

- Treba biti baš naivan, pa poverovati da je ovde reč o klasičnoj vojnoj i taktičkoj vežbi. Za obuke takve vrste može poslužiti bilo koji vojni poligon i zaista nije potrebno ići na granicu sa drugom državom. Uostalom, sam naziv vežbe "Prijedor", koji je druga najveća opština u Srpskoj, dovoljna je indikacija da se iza svega krije neka politička igra, pretnja silom, pa čak i moguća agresija! Zamislite samo šta bi bilo kada bi, na primer, Vojska Srbije na granici sa Hrvatskom pravila manevre pod imenom "Osijek 2016"?! - upozorava Informerov izvor.

Niko juče zvanično nije hteo da komentariše saznanja Informera, dok stručnjaci, na drugoj strani, ocenjuju da je ovo ozbiljna pretnja.

Ozbiljna pretnja

Branko Krga, bivši načelnik Generalštaba, smatra da svaka vojna vežba ima i određeni politički značaj.

- Akcija NATO snaga i Hrvata uvezana je sa celokupnom situacijom na Balkanu. Na to ukazuje i trenutak i mesto održavanja vežbe. Srbija tu, ipak, ne može ništa da uradi, jer oni imaju pravo da izvode vežbe na svojoj teritoriji. Ne verujem da će Hrvati otvoreno provocirati jer bi to bilo neodgovorno. Ipak, svaku njihovu poruku treba pažljivo tumačiti - naglašava Krga.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da ova operacija ne može biti bezopasna, pogotovo u jeku višemesečne hrvatske histerije protiv Srba.

- Važno je u svakom trenutku podsetiti da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da neće ostaviti milion svojih sunarodnika u Srpskoj. Ne verujem u eskalaciju sukoba i neki novi rat, ali nas Hrvati uvek iznenade. Ponašaju se kao zemlja na krilima fašizma, nimalo ne poštujući evropske vrednosti - podvlači Dragaš.

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović, međutim, uveren je da ovo nije pretnja, jer Hrvati ne mogu da izvrše akciju bez odobrenja NATO.

- U regionu se pravi pritisak zbog referenduma u RS. Srpski političari u Banjaluci nisu uspeli da objasne međunarodnoj zajednici da je za krizu kriv Bakir Izetbegović, dok Dodik uporno naseda na provokacije. A i poznato je da Srbi u veštački izazvanim krizama uvek izvuku deblji kraj... - zaključuje Trifunović.

POVEZANE VESTI

Subota 03.09.2016. 01:49
Па дођите већ једном смрадви. Дођите крв вам јеббем ону коњушарску, не добијају рат хеликоптери сами, јер опет хрватска пичетина храни у.с. војнике због нове олује? Нема више Слобе ни дилова , побићемо вас до задњег, чик дођите смрадови ....
Subota 03.09.2016. 11:17
Au skalamerije. Kao da su ga djeca u Ključu na tehničkom sastavljala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online