Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 01.09.2016.
00:10
J. Arsenović - Vesti A

Zapad pali bure baruta

Državni vrh Republike Srbije održao je hitan sastanak u utorak uveče na inicijativu predsednika Tomislava Nikolića, a povodom protivljenja Savete za implementaciju mira (PIC) u BiH da bude održan referendum o Danu Republike Srpske.

Srna
Gaze volju naroda: PIK traži da se poništi odluka Skupštine RS

Prvo su u četiri oka razgovarali predsednik Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, da bi im se posle četrdesetak minuta pridružili i ministri spoljnih poslova, pravde i policije. Nakon sastanka na Andrićevom vencu, koji je i činjenicom da je održan iznenada i u večernjim satima dobio dodatno na dramatici, okupljenim novinarima se obratio jedino šef diplomatije Ivica Dačić.

Dodik na listi za odstrel

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nalazi se na 11. mestu evropske crne liste za odstrel takozvane Islamske države. Na spisku ID su predsednici i premijeri zemalja EU i regiona, među kojima su i predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Belgije Šarl Mišel, kao i drugi državnici koji se suprotstavljaju sve jačem islamskom ekstremizmu u Evropi. Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević je rekao da se ime Dodika našlo na listi i zbog suprotstavljanja islamizaciji u BiH.

- Dogovorene su i preduzeće se, i već se preduzimaju, mere na zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa, tako da građani mogu da budu spokojni da neće biti ugrožena bezbednost u zemlji i, nadamo se, u regionu - rekao je Dačić i najavio za danas sastanak predsednika i premijera sa predstavnicima Republike Srpske.

Kakav će stav zauzeti rukovodstva u Beogradu i Banjaluci, odnosno da li će ostati pri tome da se odluka Skupštine RS o referendumu 25. septembra realizuje ili će se glasanje odložiti, ili čak od njega i odustati, pitanje je na koje je teško dati pouzdan odgovor?

Na jednoj strani, protivljenja i pritisci ambasadora zapadnih zemalja, članica PIK, su evidentni, ali se isto tako i ruski predstavnik u Savetu usprotivio stavu da je referendum neustavan i da će "destabilizovati BiH". Takođe, kao retko kad ranije, i ljuta opozicija Miloradu Dodiku, predsedniku RS, podržava referendum, što se i pokazalo prilikom glasanja u Skupštini RS kada je odlučeno da se referendumsko izjašnjavanje o Danu RS održi 25. septembra.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da ne očekuje da "Skupština Republike Srpske udari na svoj dignitet i suverenitet", ako Ustavni sud BiH donese privremenu meru o obustavljanju referenduma o Danu Republike.

- Nerealno je očekivati da poslanici Narodne skupštine glasaju protiv odluke Narodne skupštine Srpske - rekao je Ivanić.

Potpredsednik Srpske demokratske stranke Ognjen Tadić ističe da je važno da "priču o referendumu niko ne pretvori u političku priču", dok lider Partije demokratskog progresa Branislav Borenović kaže da izjašnjavanje građana o Danu RS ne predstavlja uvod u referendum o otcepljenju, čega se inače najviše plaše u Sarajevu.

- Jednim jednostavnim pitanjem želimo saznati stav građana Republike Srpske o tome podržavaju li da se Dan Republike Srpske obeležava 9. januara, ili ne - rekao je Borenović.

On je istovremeno odbacio tezu da je reč o "isključivo referendumu Milorada Dodika".

U prvom reagovanju na poziv PIK da vlasti u Banjaluci odustanu od referenduma, predsednik RS je imao ignorantski stav, izjavljujući da ga Savet ne interesuje, jer je on preokupiran proslavom rođenja unuke. Juče je bio politički konkretniji.

Odluka Ustavnog suda obavezujuća

U zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC, sa kojom se nije saglasila Rusija, stoji da je odluka Ustavnog suda o neustavnosti referenduma konačna i obavezujuća za entitete.
"U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS-u traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti RS da ne održe referendum", navodi se u zajedničkoj izjavi.

- Savet za implementaciju mira u BiH je neformalno telo koje služi za teror nad srpskim narodom i institucijama RS, pa je i njegov stav povodom referenduma u skladu sa takvim ponašanjem i nema značaja - rekao je Dodik.

U izjavi za Radio RS, on je potvrdio da će na današnjem sastanku sa državnim vrhom Srbije na "odgovoran način oceniti celokupnu situaciju u vezi primene Dejtonskog sporazuma s aspekta i RS i Srbije".

Havarija ili kontrolisani haos

Komentarišući ocenu premijera Vučića da je ozbiljno ugrožen mir u regionu, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin je izjavio da se Balkan suočava sa ozbiljnim izazovima.
- Uočavaju se određene sličnosti sa onim što se dešavalo tokom poslednjih godina u drugim delovima sveta - u Severnoj Africi, na Bliskom istoku i u Ukrajini, gde su preduzeti pokušaji ostvarivanja scenarija u duhu 'kontrolisanog haosa' - izjavio je Čepurin za Sputnjik.
I predsednik think-tank organizacije East-njest bridge Jovan Kovačić smatra da je preporukom PIC otvorena mogućnost za "veliku havariju".
- Preko Bosne i Hercegovine prelamaju se sukobljeni interesi Istoka, Zapada i Bliskog istoka, zbog čega je 'mogućnost velike havarije ogromna'" - upozorava Kovačić.

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.09.2016. 01:40
Republika Srpska je nakon 20 godina multietnicki entitet. Muslimani su ravnopravni, obrazuju se, rade i normalno zive u Srpskoj. S druge strane u cetiri kantona Srbi nisu ravnopravni. U Federaciji BiH Srbi su marginalna grupa, izvrseno je etnicko ciscenje, tako da Srba ima jedva nesto vise od 2%. U Republiku Srpsku su se svi Bosnjaci vratili. Ne znam zbog cega se Vucic angazuje kad je sve zapoceo Bakir Izetbegovic, apelacijom Sudu da se Srbima zabrani praznik formiranja Srpske.
Četvrtak 01.09.2016. 01:42
Narusavanje stabilnosti u BiH je pocelo davno, a krunisano kada je jedan konstutivni narod uz pomoc korumpiranih stranaca pokusao da preglasa druga dva konstitutivna naroda, e to se zove krsenje ljudskih prava i urusavanje stabilnosti, sercom Srbi su to prepoznali na vrijeme, a nadam se i Hrvati uskoro.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online