Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.06.2010.
23:09
Srna A

Zagreb: Knjiga o "dobrim stranama NDH"

Darko Sagrak, potpisnik otvorenog pisma iz 2004. protiv "blaćenja" imena ustaškog doglavnika Mile Budaka, autora rasnih zakona u ustaškoj NDH, objavio je knjigu "NDH - prijepori i mitovi" u kojoj nastoji da osvetli i, kako je navedeno, "pozitivne strane" te kvislinške i fašističke tvorevine.

"Bježte psine preko Drine" (poznata Budakova kovanica iz NDH) "nije uvreda srpskom narodu, jer je Budak pod psine svrstavao sve one koje je jugoslovenska kraljevska Vlada slala u Hrvatsku da Hrvatima zagorčaju život, a u mnogo slučajeva i stvarno oduzimaju život" - rekao je svojevremeno Darko Sagrak, o čijoj knjizi su danas u Zagrebu govorili predsednik Matice Hrvatske Igor Zidić, viktimolog Zvonimir Šeparović i istoričar Josip Jurčević.

I dok je u Saboru predlog o zabrani veličanja NDH izneo poslanik iz reda srpskih stranaka Milorad Pupovac, u zgradi Matice Hrvatske Darko Sagrak je imao promociju svoje knjige.

"Uz nedovoljno opiranje rasnim zakonima, Pavelićeva greška bila je to što nije do kraja 1944. kapitulirao u korist SAD te pozvao američku ratnu flotu da uplovi u jadranske luke. Tome se, u to vreme već oslabljena Nemačka, ne bi mogla efikasno suprotstaviti, a Hrvatska bi ušla među zemlje pobednice u Drugom svetskom ratu, kao što su to već ranije učinile Bugarska, Rumunija i Mađarska (...) U Zagrebu su veoma dobar tretman imali zarobljeni američki avijatičari smešteni na imanjima princeze Gabrijele Habsburg i baronice Nikolić" - piše u svojoj knjizi Sagrak.

Zvonimir Šeparović navodi da autor u toj, kako kaže, "vanrednoj knjizi nastoji da ospori tezu kako je NDH imala nacističko-fašistički značaj". "U knjizi pokazuje kako su u Hrvatskoj zakonom bile zabranjene i nacistička i fašistička stranka ..) On otkriva drugu stranu, koja pokazuje da je tadašnja Hrvatska imala značaj međunarodno priznate države s vrlo jakom diplomatijom" - rekao je na promociji Šeparović.

"Knjiga obrađuje temu o kojoj se kod nas predugo ćutalo ili su o njoj pisani fabrikovani tekstovi. Ne idealizujemo taj period nego nastojimo približiti istinu o vremenu koje je prošlo. Treba priznati sve ono što je bilo dobro, ali i osuditi zlo" - rekao je predsednik Matice Hrvatske Igor Zidić.

"Knjiga nas na stručno utemeljen način suočava sa svim problemima vezanim uz NDH te tako nameće potrebu da se napokon objektivno istraži i istorija NDH i istorija zloupotrebe tema vezanih uz nju" - tvrdi istoričar Josip Jurčević, a prenose hrvatski mediji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.06.2010. 09:21
Koju je bajku napisao, ovo mozete citati svojoj deci pre nego sto idu na spavanje, mozda ce se manje stiditi svojih zlocina koje su njihovi preci ucinili nad Srpskim narodom. Valjda je tako i deda nekad pricao Buri U kad je bio mali, kako su nevin narod, pa danas bleji po Srpskim portalima kao prava Dalmatinska Koza.. :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online